![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Servicii medicale proaste sau inexistente -> nu toti ajungeau la maturitate, deci trebuiau sa fie cativa in plus. Pensie ioc - munceai pana cadeai la pat, singura pensie -> copiii. Acum, sunt perceputi ca o povara, cheltuielile sunt mult mai mari (alte standarde sociale), practic nu au nici o utilitate imediata (in orizontul de 20 ani si peste) si mai este un aspect deloc de neglijat: faptul ca pentru multi, traiul de oras nu implica pentru ei practic nici o responsabilitate majora sau munca fizica semnificativa pana la 20+ si cred ca se poate face o legatura intre acest stil de viata si diverse alte fenomene sociale negative. Citat:
Daca traieste din cersit, si nu printr-un accident nefericit, ci stiind de la bun inceput ca astea sunt posibilitatile lor in viata, nu. Era un astfel de caz relatat in "Familia Ortodoxa", despre o femeie care n-a vrut sa avorteze nici un copil, chiar sarcini riscante. Pana aici bine, dar nici n-a vrut sa se opreasca din ........procreere, chit ca nici unul nu avea/are vreun venit si biserica le-a facut casa. Nu stiu daca asta e tocmai modelul de familie crestina, sub toate aspectele. Citat:
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 09.04.2013 at 23:26:55. |
|
|
||||
|
||||
|
Sau inaintasii nostrii faceau toti copiii ptr. ca erau mai credinciosi, iubeau mai mult, aveau incredere mai mare in Dumnezeu decat in oameni, sacrificiul si munca era o cinste etc. Consider ca este gresit sa spunem ca inainte romanii faceau atatia copii doar ptr. a avea ajutor in gospodarie.
Inainte de comunism, scolarizarea acasa era legala si vazuta ca o alternativa la scoala de stat. Scolirea era facuta de parinti sau de un profesor. Multe scoli inainte erau in curtea Bisericilor. Sa nu credeti ca toti de atunci erau analfabeti. Comparand nivelul de invatamant din perioada interbelica cu cel de acum, am dat inapoi destul de mult. (mortalitate infantila mica in ce tara?)
|
|||||
|
|||||
|
Citat:
Citat:
Cine sau cati isi permiteau un profesor "privat"? Citat:
Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
vreau statisticile apropo. nu conteaza, erau conditii si timpuri diferite
|
||||
|
||||
|
Citat:
Un alt aspect de retinut, toti copiii erau sanatosi. Asta da minune! Copiii erau bine ingrijiti, mergeau la scoala, erau foarte curati, bine hraniti si educati, aici trebuie sa vedem si purtarea de grija a lui Dumnezeu. Eu sunt de parere ca Biserica trebuie sa se implice mai mult, credinciosii trebuie sa se ajute mai mult, sa fie o mai buna intelegere si colaborare. Unde este nevoie de ajutor sa puna toti mana, fiecare cum poate. Dar din pacate domneste o amorteala si o comoditate molipsitoare. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Sunt de acord cu AlinB aici. Intrebarea pe care o pun mereu si mereu este de ce nu se opresc oamenii? De ce nu se abtin, mai ales daca nu au cu ce creste copii si au probleme de sanatate? Eu asta nu inteleg. Sau daca ii faca, sa-i dea in crestere la altii care nu au.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Cine suntem noi sa ii tot judecam, cand nici macar nu ii cunoastem personal? Stim noi mai bine decat Dumnezeu ce e cu ei? Cei care nu au copii, sa caute la orfelinat, caci sunt pline, nu sa ia copii oamenilor mai saraci decat ei. Asta e culmea.
|
||||
|
||||
|
Putin off-topic, caci nu stiu unde sa postez. Tema conferintei este mai mult sau mai putin direct legata de nr.de copii din familie.
Războiul împotriva familiei - Virgiliu Gheorghe + 2 elevi din clasa a10a
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu judecam pe nimeni, incercam sa pricepem niste lucruri. Si exact intrebarile astea se pot referi si la cei fara copii: de ce sa-i judecam si stim noi mai bine decat Dumnezeu ce e cu ei. Si nu ia nimeni copiii nimanui. Era o invitatie la colaborare si ajutor reciproc. In general observ ca se loveste mult in cei fara copii, in timp ce aceia care fac multi copii se bucura de multa blandete, respect, aparare si etc. De ce aceasta discriminare? De cele mai multe ori nu avem vina pentru situatia noastra. Si noi chiar nu avem solutie.
|
|||
|
|||
|
...mai ales daca sunt credinciosi.
Dumnezeu sa ma ierte,dar la un moment dat ajunsesem sa ma gandesc de ce duhovnicul meu are asa putini copii?oare nu cumva...ei,si asa de vinovata m-am simtit,dar am marturisit aceste ganduri la spovedanie.abia apoi am aflat ca doamna preoteasa nu mai putea ramane insarcinata,cu toate ca ei 2 isi mai dorisera copii. |
|
|