Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.04.2013, 11:10:53
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Uneori parintii folosesc expresia "prin Fiul" referindu-se si la aspectul iconomiei, al trimiterii Duhului in lume. Dar, asa cum ati observat singur, ekporeusis inseamna purcederea vesnica a persoanei Duhului de la Tatal. Intr-adevar, nasterea si purcederea NU au loc in timp, deci NU putem vorbi de un "inainte" si un "dupa".
Dar noi in Crez, NU spunem altceva decat ce ni s-a descoperit de Mantuitorul si afirmat de Sf. Parinti la sinoadele 1 si 2 ecumenice unde s-a stabilit Crezul oficial al Bisericii Crestine.
Restul sunt pareri, teologumene daca vreti.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2013, 12:28:16
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Dar noi in Crez, NU spunem altceva decat ce ni s-a descoperit de Mantuitorul si afirmat de Sf. Parinti la sinoadele 1 si 2 ecumenice unde s-a stabilit Crezul oficial al Bisericii Crestine.
Nici noi, in Crezul de la Liturghie (care este unul dintre Crezuri, nu e vreunul mai oficial ca altul) nu spunem altceva decat s-a stabilit la Niceea, eventual cu adaugirile si precizarile de la Constantinopol si cu adaugirile si precizarile ulterioare, asa cum este "Filioque".

Citat:
Restul sunt pareri, teologumene daca vreti.
De acord. Nu cunosc sa existe formulare infailibila asupra lui Filioque. Pe de alta parte, fiind o invatatura larg raspandita in Biserica Catolica, fiind sustinuta de numerosi papi si rostita de 15 secole de poporul credincios, inteleg ca este mai mult decat o simpla parere: cel putin o teologumena.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 22.04.2013, 13:03:37
Senior Member

Implicit

Dupa toate aceste discutii din care nu s-a ajuns la nici un rezultat nici de o parte nici de cealalta, cred ca se cuvine a medita la cuvintele arhimandritului Sofronie de mai jos.

„Până astăzi lumea întreagă e în căutarea adevărului. Pentru credincios acest creteriu este Biserica… Dar experiența istorică a demonstrat insuficienta claritate a cestui criteriu, căci nu numai singura Biserică adevărată, dar și alte „biserici” se numesc Biserică, și nu este semn exterior care să ne îngăduie să distingem în mod incontestabil unde anume e adevătata Biserică” (Arhimandritul Sofronie, Viața și învățătura starețului Siluan athonitul).

Ramane ca un ultim si definitiv criteriu incredintarea launtrica a aflarii in Adevar, evidenta interioara a Adevarului in Duhul Sfant, cum o numeste Lossky.
In lipsa ei, toate discutiile nu par altceva decat niste certuri, niste sfadiri fara vreun rezultat.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2013, 13:07:39
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Și mai rămâne să te uiți și la roadele pomului, nu numai la umbra lui.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2013, 13:14:41
Senior Member

Implicit

Dragos, tu te referi probabil la ce s-a intamplat in catolicism dupa schisma : inchizitia, cruciadele, renasterea, puterea politica a papilor etc, toate aceste indepartari de duhul Evangheliei. La asta te referi ?
Reply With Quote
Vechi 22.04.2013, 15:04:17
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Și la aia.
Reply With Quote
Vechi 22.04.2013, 19:43:42
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Și mai rămâne să te uiți și la roadele pomului, nu numai la umbra lui.
super tare metafora. roade vs. umbră.
doar că eu mă gândesc la alte roade.
Reply With Quote
Răspunde