Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.04.2013, 03:14:49
podolski_2's Avatar
podolski_2 podolski_2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.10.2008
Locație: ”Oamenii te iarta daca faci crime. Dar nu te iarta daca esti fericit”
Religia: Ortodox
Implicit

"Strain am fost si nu M-ati primit; gol, si nu M-ati imbracat".

Cum as putea eu sa il judec pe cel care ia chirie, cand eu insumi nu mi-am dat niciodata haina de pe mine (nu o vechitura) unui sarac?

A lua chirie este pacat in aceiasi masura in care eu trec pe langa un sarac si nu imi dau haina de pe mine. Mantuirea cred ca se obtine prin 3 feluri:
- prin rugaciunile altora (caz in care stai "nitel" prin iad...), apoi prin metoda "vai de capu meu" (adica la limita) si prin nevointa (calea nevointei si a Sfintilor).

A-ti da haina de pe tine sau a primii straini in casa face partea din categoria nevointei si sfinteniei, asemenea lui Avraam iubitorul de straini.
Nimeni nu o sa isi piarda mantuirea pt ca nu a primit gratuit in chirie, dar cu siguranta cine a facut-o multa plata a primit dincolo. Si la fel, nimeni nu o sa isi piarda mantuirea pentru ca nu si-a dat geaca lui draga in anotimpul rece, dar cu siguranta cine a facut-o, insutit a primit dincolo.
  • Daca de frica nu folosesti harul preotiei si predai armele cu care trebuie sa lupti, atunci treci in randul mirenilor si lasa locul aceluia care poate lupta si apara turma lui Hristos. (cuvant impotriva preotilor care nu savarsesc Moliftele Sf. Vasile cel Mare)
Reply With Quote
Vechi 25.04.2013, 10:47:25
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.06.2010
Implicit update

Pana la urma am decis ca atitudinea de victima nu m-a caracterizat niciodata,asa ca dupa ce am fost atacata mult mai bine imi sade sa ma ridic si sa ma scutur decat sa trantesc usa si sa ma autoexilez pt o perioada nedeterminata.

Dar ca orice proasta care se respecta,am chiar nevoie sa stau printre oamenii de seama ai forumului,poate,poate se mai prinde si de capul asta prost ceva.

Trag nadejde:)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2013, 10:56:45
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Nădejdea moare ultima!

L.E. Am glumit, nu mi-o lua-n nume de rău!
Reply With Quote
Vechi 25.04.2013, 10:59:11
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Nădejdea moare ultima!

L.E. Am glumit, nu mi-o lua-n nume de rău!

Sau speranta :)

Nu ti-o iau in nume de rau,stiu ca ai un simt al umorului foarte dezvoltat :)
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2013, 11:03:09
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Pana la urma am decis ca atitudinea de victima nu m-a caracterizat niciodata,asa ca dupa ce am fost atacata mult mai bine imi sade sa ma ridic si sa ma scutur decat sa trantesc usa si sa ma autoexilez pt o perioada nedeterminata.

Dar ca orice proasta care se respecta,am chiar nevoie sa stau printre oamenii de seama ai forumului,poate,poate se mai prinde si de capul asta prost ceva.

Trag nadejde:)
Ne bucurăm că nu te-ai retras!
Reply With Quote
Vechi 25.04.2013, 11:13:18
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit salutari

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Ne bucurăm că nu te-ai retras!
Slava Domnului,sa nu existe motive serioase pt a ma retrage(sanatate,job,alte evenimente).
Reply With Quote
Vechi 25.04.2013, 13:17:20
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 17.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Pana la urma am decis ca atitudinea de victima nu m-a caracterizat niciodata,asa ca dupa ce am fost atacata ...
Sper că între timp ți-ai dat seama că pe mine mă doare tare miezul unor lucruri, așa cum le înțeleg și resimt eu, iar nu persoana ta. E drept că m-a scos din sărite chiar un cuvânt de-al tău, e drept, într-adevăr. Dar nu cred că mi-am exprimat vreun resentiment față de tine, Yasmina, cu atât mai puțin ura (cum s-a iuțit să scrie careva), ci doar am reacționat violent la o stare de spirit a lumii ăsteia pe care eu nu pot în ruptul capului să o tolerez, deocamdată.

Yasmina, eu cred că tu știi bine că nici măcar vreo urmă de resentiment nu am față de tine.
Amintește-ți te rog istoria relației noastre de pe forum și, te rog frumos, observă că noi nu am avut niciodată vreun conflict, vreun deranj reciproc în vreo chestiune. Verifică, te rog!
Așa încât, e limpede că nu am fost dur cu persoana ta, chiar dacă așa a părut, vai...

Eram cu mintea focalizată pe alte lucruri, of...
Da, urăsc pe lumea asta, dar nu oameni. Slavă lui Dumnezeu că m-a ferit de acest beteșug.
Urăsc prostia, da.
Urăsc viclenia, da.
Urăsc minciuna, da.
Urăsc feminismul, din toate fibrele ființei mele.
Urăsc lesbianismul și homosexualitatea.
Urăsc tot beteșugul lumii căzute și, mai presus de toate, urăsc slabiciunile mele.
Uneori, însă, îmi pierd cumpătul, că sunt mai slab decât duhurile pe care le urăsc.

M-aș bucura să poți trece cu adevărat peste incidentul nostru, al cărui autor principal am fost eu.
Te rog încă o dată, te rog frumos să mă ierți. Nu am avut nimic cu tine, doar am scris în momentul și locul unde nu trebuia să fiu. A fost greșeala mea.
Să auzim numai de bine, de-acum!
Reply With Quote
Vechi 25.04.2013, 13:58:35
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Aruncandu-mi privirea peste acest topic,mi-am amintit de vorba "a fi mai catolic decat Papa"...ce cred ca poate caracteriza destul de bine aceste framantari pe care unii crestini par sa le aiba. :)
Chiria este un serviciu oferit ca oricare altul.Sunt oameni care pur si simplu doar din asta traiesc,alta sursa de venit neavand sau fiind insuficienta pentru a le asigura traiul.
Sunt oameni care nu isi pot asigura plata utilitatilor mai ales pe timp de iarna,daca nu aleg sa isi imparta locuinta cu altcineva pentru o suma de bani.
Daca asta ar fi pacat,atunci inseamna ca pacat este si sa iti iei un salariu pentru un alt serviciu prestat sau cand vinzi un bun sa iti iei plata pe el etc.Chiar asa sa fie oare?Atunci,ma intreb si eu dumnevoastra,cei care sustineti ca a primi o suma de bani contra unui serviciu de inchiriere este un pacat, cum traiti si cum va descurcati in aceasta societate?
Sau,casa dumneavoastra ati transformat-o in azil pentru persoane nevoiase?Adica,stau si eu si ma intreb despre ce discutam aici? :) Despre un nivel utopic al existentei sau realmente ati descoperit si o modalitate practica si aplicabila in aceasta societate?Deoarece,personal,chiar as fi interesata sa citesc despre o astfel de descoperire.
Pentru ca pana la urma aici nu se discuta despre actele de caritate: cine spune ca daca cineva primeste un salariu sau plata chiriei nu poate face milostenie din acesti bani?Fiecare daca simte,daruieste atat cat ii este cu putinta si cat il lasa inima.
Sa am iertare,dar,deja imi pare ca eticheta aceasta de "pacat" a ajuns un fel de bau bau care este alipit in mod aproape superstitios pe te miri ce activitati banale,firesti etc.Un fel de gandire magica,care,chiar daca are tangente cu anumite subiecte ortodoxe,nu imi pare cu mult diferita de anumite superstitii din popor.

Last edited by heaven; 25.04.2013 at 15:33:21.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2013, 00:51:45
Barsaumas
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Aruncandu-mi privirea peste acest topic,mi-am amintit de vorba "a fi mai catolic decat Papa"...ce cred ca poate caracteriza destul de bine aceste framantari pe care unii crestini par sa le aiba. :)
Chiria este un serviciu oferit ca oricare altul.Sunt oameni care pur si simplu doar din asta traiesc,alta sursa de venit neavand sau fiind insuficienta pentru a le asigura traiul.
Sunt oameni care nu isi pot asigura plata utilitatilor mai ales pe timp de iarna,daca nu aleg sa isi imparta locuinta cu altcineva pentru o suma de bani.
Daca asta ar fi pacat,atunci inseamna ca pacat este si sa iti iei un salariu pentru un alt serviciu prestat sau cand vinzi un bun sa iti iei plata pe el etc.Chiar asa sa fie oare?Atunci,ma intreb si eu dumnevoastra,cei care sustineti ca a primi o suma de bani contra unui serviciu de inchiriere este un pacat, cum traiti si cum va descurcati in aceasta societate?
Sau,casa dumneavoastra ati transformat-o in azil pentru persoane nevoiase?Adica,stau si eu si ma intreb despre ce discutam aici? :) Despre un nivel utopic al existentei sau realmente ati descoperit si o modalitate practica si aplicabila in aceasta societate?Deoarece,personal,chiar as fi interesata sa citesc despre o astfel de descoperire.
Pentru ca pana la urma aici nu se discuta despre actele de caritate: cine spune ca daca cineva primeste un salariu sau plata chiriei nu poate face milostenie din acesti bani?Fiecare daca simte,daruieste atat cat ii este cu putinta si cat il lasa inima.
Sa am iertare,dar,deja imi pare ca eticheta aceasta de "pacat" a ajuns un fel de bau bau care este alipit in mod aproape superstitios pe te miri ce activitati banale,firesti etc.Un fel de gandire magica,care,chiar daca are tangente cu anumite subiecte ortodoxe,nu imi pare cu mult diferita de anumite superstitii din popor.
De bunsimt ati scris, doamna. Exact, unii (isi) transforma credinta intr-un pseudo-samanism politizant, cu falsa intemeiere scripturala, magisteriala, dogmatica.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2013, 11:31:18
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Heaven ai dreptate,pare complet si iremediabil utopic sa ceri azi sa chemi in casa ta pe cei sarmani si goi,sa dai bani cui stii ca nu ii mai poate returna,sa iti dai haina de pe tine,sa iubesti pe cine te uraste,sa te lepezi de tine,sa mori pentru prietenii tai,sa nu te ingrijesti de ziua de maine mai mult decat de mantuirea sufletului si multe altele.Cineva spunea despre Hristos ca idealismul extrem al gandirii sale este cel mai frumos dar si cel mai utopic dar din istoria lumii.Noi,oamenii,in marea,zdrobitoarea majoritate,nu suntem capabili sa traim cum a spus EL.Putem sa incercam sa imblanzim aceasta realitate cum ne taie capul dar faptele vorbesc.Nu gandirea lui,sau acest tip de gandire este problema,ci noi suntem problema pt ca handicapati in neputiinta noastra am pactizat cu lumea si o vrem si pe ea si pe EL,adica ceva caldut,cu o cruce micuta nu de dus in spate ci pusa la gat sau in parbriz.Adica suntem crestini doar in aparenta da hai sa ne mintim frumos in continuare,daca tot se incearca de o istorie transformarea Evangheliei in orice altceva decat s-a dorit a fi.De ce nu putem fi cum a spus EL?Cutremurator de simplu:nu suntem nascuti din nou,nu suntem o fiinta noua.Da,au existat si exista si asemenea oameni,istoria crestinismului da marturie.Dar marea majoritate nefiind nascuti din nou,si asta este ceva atat de radical si de transformator incat nu poate fi falsificat,dovada puhoiul de crestini doar cu numele,speram cumva ca in marea Lui mila si dragoste ne va primi cumva si asa,ca pe niste fii ratacitori intorsi dar care inca mai suspina dupa cantecul se sirena al lumii.De ce sa ne tot ascundem ipocrit dupa explicatii savante in loc sa stam fata in fata cu realitatea?Doamne nu sunt ce ai spus tu sa fiu,nu traiesc cum ai spus tu sa traiesc,nu ma pot schimba singur,sunt un mort care ingroapa alti morti.Ai mila de mine dupa indurarea Ta.Solutia nu este nici sa aplatizam si nici sa imblanzim Evanghelia ci sa recunoastem ceea ce suntem si mai ales ceea ce nu suntem.Cred ca abia din acel moment exista o posibilitate de a incepe drumul spre ceea ce trebuie sa fim.Neah,ca mi-am varsat oful,am mari sanse sa nu ajung in Imparatie dar am oroare de ideea ca as putea sa incerc sa o fac dupa chipul si asemanarea mea cand ea este exact opusul meu si ii multumesc lui Dumnezeu pt asta.Ce am scris este doar parerea mea.
Reply With Quote
Răspunde