![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ortodocsii au obligatia de a pastra credinta nealterata si sa o pazeasca cu orice pret. Lumea din exterior nu intelege acest aspect. Tot ce avem noi e de la Hristos si nu putem trece peste nimic din ce a zis El. Repet, nu port ura nimanui pentru ca apartine de alt cult sau religie. Fiecare face cum crede. Eu insa voi ramane in Biserica Ortodoxa, pentru ca doar ea e de la Hristos. Din pacate tot mai putini inteleg asta. |
|
||||
|
||||
![]()
Duhovnicii spun sa punem Adevarul mai presus de iubirea omeneasca si nu iubirea omeneasca in fata Adevarului.
Tot duhovnicii spun sa iubim pe toata lumea, sa ajutam pe toata lumea, sa respectam pe toata lumea, dar cand vine vorba de Adevarul de credinta, acesta trebuie marturisit. Adica, nu voi spune ca Ortodoxia spune altceva, doar ptr. a nu jigni pe ceilalti. Hristos spune: cine se va lepada de Mine in fata oamenilor, si Eu ma voi lepada de el in fata ingerilor Lui Dumnezeu. (reprodus din minte) Deci nu putem sa ne rusinam sa spunem ce spune Biserica Ortodoxa.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Episcopul e dator a rămâne veșnic în principiile morale ale Sfintei evanghelii și a nu ieși niciodata din ele, nici a le încălca sub acoperirea deosebirilor dogmatice. Acestea, ca unele ce se referă numai la credință, lasă liberă și neatinsă iubirea, căci dogma nu se războiește cu dragostea. Iubirea este dăruită dogmei, fiindcă ”toate le suferă și toate le rabdă”. Iubirea creștină este neschimbată pentru aceea că nici credința șchioapă a ereticilor nu poate schimba dragostea îndreptată asupra lor. Cineva poate atrage prin iubire la credința sa chiar și o întreagă biserică eretică întemeiată pe o judecare greșită a dogmelor. Niciodata nu se cuvine să se jertfească iubirea pentru o deosebire de dogmă. Pentru aceasta să ne fie pildă Apostolul neamurilor, care, din dragoste chiar și pentru cei ce L-au răstignit pe Hristos, dorea să fie anatema pentru ei. Episcopul care nu-i iubește pe eretici și nu lucrează pentru ei, toate le face din râvnă mincinoasă și este lipsit de dragoste. Căci acolo unde este dragoste, este și adevăr, și lumină, iar râvna cea mincinoasă și slava plină de rătăcire sunt vădite și alungate de lumină și iubire. Chestiunile legate de crediță nu trebuie să micșoreze iubirea. Învățătorii urii sunt ucenicii celui rău, fiindcă dintru același izvor nu curg și dulcele, și amarul. Învățătorul iubirii, care este episcopul, nu e cu putință să nu iubească, fiind cu desăvârșire neputincios să urască, aceasta pentru că preaplinul iubirii izgoneste ura. (69)>> [(69):Pastorala, Mitropolit Nectarie de Pentapolis, Atena, 1898, pag.210)] (Monahul Teoclit Dionisiatul, Sfantul Nectarie din Eghina - Făcătorul de Minuni, Viata și Opera, 1846- 1920, Editura Sophia, București 2006, pag. 347) |
|
|||
|
|||
![]()
Trebuie sa tinem seama de o populatie insemnata de credinciosi catolici in pronviciile istorice Moldova si Bucovina.
Date extrem de interesante despre viata acestora, istoria acestora (multi dintre credinciosi fiind „ceangăi”) gasiti, daca aveti timp si interes sa cititi: http://csango.ro/uploads/bibliografi...nton_cosa1.pdf http://ebooks.unibuc.ro/istorie/reli...episcopiei.htm <<Cultul penticostal reprezintă a patra mișcare religioasă ca mărime din România. Majoritatea credincioșilor sunt în Transilvania și în zona de nord a Moldovei. Cele mai importante comunități sunt cele din Suceava, Bistrița-Năsăud, Arad și Bihor. Din punct de vedere etnic, 85% dintre adepții aceste mișcări sunt români, 10% sunt romi, în timp ce restul de 5% este o mixtură de unguri, ucraineni, germani sau slovaci.>> http://verticalnews.ro/cum-sunt-pent...zvolta-repede/ <<Inceputurile miscarii baptiste in Romania pot fi trasate incepind cu anul 1856 pentru populatia de etnie germana si cu anul 1875 pentru populatia de etnie maghiara si romina. In anul 1991, numarul baptistilor din Uniunea Bisericilor Baptiste din Romania era: 1. Uniunea Bisericilor Baptiste 100.000 1.423 de biserici (infintata 1919) 2. Bisericil Maghiare 9.043 99 de biserici. Cu "apartinatorii" (copiii) din familiilr lor, totalul baptistilor de se apropie de 200.000. Totalul neoprotestantilor evanghelici din Rominia incorporeaza inca aproximativ 300.000 de pentecostali (600.000 cu apartinatori) si 60.000 de Crestini dupa Evanghelie (100.000 cu apartinatori), citeva zeci de mii de Adventisti si unele fractiuni din cei peste 1.000.000 de membrii ai Oastei Domnului.>> http://roboam.com/Bapt_Rom.htm |
|
|||
|
|||
![]()
Însă cei care fac parte din Oastea Domnului nu sunt neoprotestanți, ci ortodocși. Unul dintre cei mai însemnați reprezentanți ai acestei mișcări este părintele Vasile Mihoc.
P.S. Am citit acum mai atent: e vorba de unele fracțiuni, care se pare că s-au rupt de Biserică. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In manualul de Sectologie sunt trecuti ca si grupare cu tendinte centrifuga in BO. " 13. Gruparea separatistă sau cea cu tendință centrifugă – se constituie din acei credincioși care, afiliați unei Biserici, confesiuni sau cult, se consideră cei mai îndreptățiți să introducă unele reforme, inovații etc. sau se opun reformelor promovate de gruparea de bază, ținând cu rigoare vechile rânduieli. Ex.: Petrache Lupu (Maglavit), Ucenicii Sf. Ilie, Noul Ierusalim. Grupări cu tendință centrifugă: Oastea Domnului, Visarioniștii. (p.7)" @Nastya Mai citeste odata ce am spus si in ce context. Nu am spus nicaieri ca sa nu iubesti oamenii de alte confensiuni, ci am spus sa nu ne dam cu ecumenismul de dragul iubirii omenesti si sa nu e bine sa nu marturisim invatatura ortodoxa in numele iubirii, care se tot flutura cand vine vb. cine deine Adevarul si cine ba. (sau e bine sa incalci invatatura ortodoxa de dragul iubirii omenesti?)
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Părintele Bartolomeu Anania avea cuvinte bune pentru Oastea Domnului, și se pare că din ea au făcut parte preoți buni și foarte buni. Nu e de condamnat faptul că un preot, văzând superficialitatea credinței multora, s-a simțit dator să nu lase lucrurile așa și să îi determine să se adune seara în biserică, în loc de cârciumă unde obișnuiau să petreacă. Nu le cunosc acum starea, nu știu câți dintre ei sunt în pericolul de a se desprinde de Biserică, însă cei din Biserică nu trebuie doar să-i condamne, ci să vadă grava suferință în care se află credința noastră ca popor și să îndrepte lucrurile. |
|
|||
|
|||
![]()
@Parascheva16
Dumneavoastra imi spuneti: <<Mai citeste odata ce am spus si in ce context. Nu am spus nicaieri ca sa nu iubesti oamenii de alte confensiuni, ci am spus sa nu ne dam cu ecumenismul de dragul iubirii omenesti si sa nu e bine sa nu marturisim invatatura ortodoxa in numele iubirii, care se tot flutura cand vine vb. cine deine Adevarul si cine ba. (sau e bine sa incalci invatatura ortodoxa de dragul iubirii omenesti?)>> Doamna, 1. Va suparati degeaba. 2. Daca tot vreti sa ma puneti la punct (e dreptul fiecarui om si-l respect) , nu credeti ca ar fi necesar ca, mai intai, sa cititi mai atent ce a spus Sfantul Nectarie? Deci: nu eu am spus, chiar nu am pretentii sa cititi cu atentie ce spun eu. Daca cititi bine, daca nu? 3. M-am obisnuit deja ca postarile mele (unele) sa fie catalogate: moderniste, ecumeniste, chiar daca sunt CITATE din vorbele Sfantului Nectarie Taumaturgul sau ale Sfantului Siluan Athonitul sau daca am postat din cuvantul rostit la Sfanta Liturghie sau din Sfanta Scriptura. E dreptul dvs. sa ganditi asa si al meu sa cred ca nu aveti dreptate nici dvs. nici altii care ma caracterizeaza astfel. N-avem voie sa avem pareri diferite? Forumul e deschis (cu anumite conditii) oricaror pareri. Sfantul Nectarie spune (din citatul de mai sus) : << Acestea, ca unele ce se referă numai la credință, lasă liberă și neatinsă iubirea, căci dogma nu se războiește cu dragostea.>> <<Niciodata nu se cuvine să se jertfească iubirea pentru o deosebire de dogmă.>> << Căci acolo unde este dragoste, este și adevăr, și lumină, iar râvna cea mincinoasă și slava plină de rătăcire sunt vădite și alungate de lumină și iubire. Chestiunile legate de crediță nu trebuie să micșoreze iubirea. Învățătorii urii sunt ucenicii celui rău, fiindcă dintru același izvor nu curg și dulcele, și amarul.>> Daca aceste vorbe inseamna modernism/ecumenism inseamna ca l-ati numit si pe Sfantul Nectarie: ecumenist. Last edited by Nastya; 20.05.2013 at 10:25:51. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Una ortodoxa si una aparent ortodoxa, in care poti gasi chiar si preoti (formal) ortodocsi dar orientarea este neoprotestanta. Intre cele doua exista o rivalitate si o lupta care nu este evidenta pentru cei care nu au avut contact cu mediul lor. Problema cea mai mare cu Oastea Domnului este istoria - au unele parti cu accente neoprotestante de care nu prea se pot debarasa. De ex. la ei mirenii tin predici, sunt incurajati sa tina predici, sa foloseasca instrumente muzicale, chiar in slujbele tinute in Biserica, sa vina cu "exemplul personal al unei vieti schimbate" in fata celorlalti, sa "studieze Scripturile", uneori dupa capul lor si intr-o maniera neoprotestanta, relativizarea ortodoxiei uneori redusa la statutul de simpla confesiune printre altele "crestine", etc. In plus, perioadele in care au stat departe de BOR i-au apropiat de neoprotestanti, baptisti in special iar relatiile au ramas chiar si dupa '89 cand in cea mai mare parte au reluat legatura cu BOR. Iar baptistii stiu ca "Oastea" este o portita facila de "evanghelizare" si exploateaza aceasta relatie istorica si nu doar, la maxim.
|
||||
|
||||
![]()
Asa ar fi frumos,insa ce te faci cand destul de multi membri BOR s-au ratacit de Hristos?Cand multe dogme nu mai au nici clin si maneca cu ceea ce Hristos a propovaduit cand a fost pe Pamant?Eh,poveste lunga...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mărturisire de credinta impotriva Ecumenismului (!!) | colaps | Generalitati | 72 | 27.12.2015 02:21:26 |
articol marturisire evreu | E_my | Iudaismul | 172 | 26.02.2012 11:20:47 |
Marturisire impotriva ecumenismului pana la mucenicie | andrei_im | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 170 | 21.11.2010 20:57:23 |
Despre spovedanie sau marturisire-mihail florin | ionut12 | Generalitati | 1 | 21.11.2010 13:59:40 |
|