Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 20.05.2013, 13:05:53
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de aanrra Vezi mesajul
In aceasta dupa masa am reusit sa intru in gradina,n-am reusit sa fac prea multe ca abia s-au retras apele.
Am facut un mic inventar la ce am in plus,deci:
-donez 11 buc arbusti tineri(pui) de liliac comun,Syringa vulgaris,culoare violeta,foarte parfumat,la maturitate ajung pana la 3m,acum au intre 20-50cm si au intrat in vegetatie.Se pot planta in apr/mai,deloc pretentiosi si infloresc in anul urmator.
Despre proprietatile lor terapeutice nu am stiut,am citit aici/;http://www.taifasuri.ro/taifasuri/fa...-mai-2012.html
-donez seminte si flori cu radacina de garofite turcesti,Dianthus barbatus,diferite culori.Nu sunt de loc pretentioase,rezista la ger de -20gr si mai mult,rezistente la seceta,pot sa creasca mai multi ani din aceiasi radacina.Daca se seamana acum vor inflori doar anul viitor.
-seminte de rucola din cultura proprie.
-3 tufe mici de salvie,Salvia officinalis,planta aromaica nepretentioasa.
Caut dafin (laur).
Am pus poze in album .
Ai reusit sa plasezi inventarul in surplus? Daca nu, sunt eu interesata la toamna, caci ceea ce plantezi primavara poate sa se prinda, iar ceea ce plantezi toamna trebuie sa se prinda.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 29.05.2013, 00:34:49
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Anul acesta pare a fi un an bun pentru gutui si caise.
Cunoasteti parabola din Biblie, cu cele 7 vaci grase si cele 7 vaci slabe, nu? In anii cu abundenta trebuie sa adunam rezerve pentru anii de seceta.
Ce putem face cu gutui si caise multe? Gemuri, duceturi si compoturi. Acestea tin ani de-a randul. Mai putem face peltea de gutui, pe care eu o folosesc la acoperirea fructelor, ca sa nu oxideze, cand fac tarta cu fructe proaspete sa congelate.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 29.05.2013, 11:46:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Au ZAHAR..

Ma intreb, inainte sa se descopere zaharul (industrial), cum se facea (se facea?) dulceata?

Gem si compot se pot face, cred, si fara zahar.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 29.05.2013, 13:30:59
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.327
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Au ZAHAR..

Ma intreb, inainte sa se descopere zaharul (industrial), cum se facea (se facea?) dulceata?

Gem si compot se pot face, cred, si fara zahar.
Buna intrebare!Si pe mine m-ar interesa sa stiu...
__________________
Sa invatam de la ingerul nostru pazitor...http://www.youtube.com/watch?v=pG52f...&feature=share
Reply With Quote
  #5  
Vechi 29.05.2013, 19:05:39
Mena59 Mena59 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 362
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Au ZAHAR..

Ma intreb, inainte sa se descopere zaharul (industrial), cum se facea (se facea?) dulceata?

Gem si compot se pot face, cred, si fara zahar.
Nu cred ca se facea dulceata. Poate doar o fiertura care se amesteca cu miere de albine?
La fel si compotul. Zic si eu...
Reply With Quote
  #6  
Vechi 29.05.2013, 23:35:51
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mena59 Vezi mesajul
Nu cred ca se facea dulceata. Poate doar o fiertura care se amesteca cu miere de albine?
La fel si compotul. Zic si eu...
Mierea de albine incalzita devine toxica.
Chiar si pastrata la temperatura camerei, in timp devine toxica.
Este indicat a fi pastrata la temperaturi cat mai scazute daca se are in vedere conservarea pe timp lung.

Oricum, conservarea prin pasteurizare are un efect negativ asupra valorii nutritive, de preferat ar fi congelarea si uscarea desi la congelarea nu se preteaza chiar orice fructe.

Merele uscate sunt grozave, nu stiu cum ar fi perele, gutuile.

Insa cea mai buna forma de conservare - dar si cea mai costisitoare si nu la indemana oricui (echipamentul costa mii de euro), este uscarea prin congelare.
Astfel se poate conserva orice fel de hrana, de la legume/fructe pana la carne sau chiar ..inghetata, pastrandu-se neschimbat gustul si chiar forma si culoarea.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Last edited by AlinB; 29.05.2013 at 23:41:29.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 08.06.2013, 05:43:07
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.04.2012
Mesaje: 3.110
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Mierea de albine incalzita devine toxica.
Chiar si pastrata la temperatura camerei, in timp devine toxica.
Este indicat a fi pastrata la temperaturi cat mai scazute daca se are in vedere conservarea pe timp lung...
Te rog să mă ierți, dar nu cred.
E prima data când aflu despre această... idee. Oare albinele știu?
Până acum n-am văzut miere toxică; nici de pe Internet n-am aflat ca s-ar fi intoxicat vreodată cineva cu miere.

Altcineva spunea mai deunăzi că mierea este singurul aliment care nu se strică.
Nu te supăra, dar a doua variantă e mai plauzibilă; până o să mă intoxic(ha, ha, ha!).

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Insa cea mai buna forma de conservare - dar si cea mai costisitoare si nu la indemana oricui (costa mii de euro), este uscarea prin congelare...
Spui că e cea mai bună fiindcă implică tehnologie de ultimă oră?
Te înșeli. Deși tehnologic a fost pusă la punct în timpul celui de-al doilea război mondial(din motive de eficiență a lanțului producție-transport), uscarea prin congelare(durată de 3-5 zile) se practică și azi pe înălțimile anzilor încă de dinaintea civilizației incașe; costurile sunt 0(zero).
Reply With Quote
  #8  
Vechi 09.06.2013, 00:17:15
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Ce crezi tu (sau nu) este irelevant.
Daca maninci ceva si imediat nu cazi mort sau ajungi la spital, nu inseamna neaparat ca e un lucru bun.
Documenteaza-te inainte sa vorbesti.
Am postat detaliile pe alt topic.

Ma indoiesc ca pe inaltimile anzilor este vidul necesar pentru a face ca gheata sa se evapore.
Oricum, dpdv practic nu are nici o relevanta, nu cred ca ai sa fugi cu mancarea in spate pana acolo si inapoi.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Last edited by AlinB; 09.06.2013 at 01:05:49.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 30.05.2013, 22:52:04
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Au ZAHAR..

Ma intreb, inainte sa se descopere zaharul (industrial), cum se facea (se facea?) dulceata?

Gem si compot se pot face, cred, si fara zahar.
Fructele se pot usca, sau se pot face gem dupa metoda Topoloveni, adica, fructele se expun caldurii in cuptor 10-12 ore, fara zahar. Ceea ce iese e cel mai sanatos magiun. Am incercat cu niste prune f coapte, asta e conditia, si a iesit un magiun putin acrisor, dar bun. Nu degeaba magiunul de Topoloveni a luat medalii internationale: numai romanilor le-a trecut prin cap sa faca gem fara zahar. Bravo lor!
Dulceata are neaparat un sirop de zahar.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 30.05.2013, 23:15:30
Miha-anca
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Unele legume si fructe se pot usca: ardei, ardei iuti, ciuperci si chiar si rosiile.
stie cineva cum se usuca rosiile? In magazin sunt f scumpe rosiile uscate la soare. Rosii avem, soare avem...

Si radacinoasele se pot marunti si se usuca aproape de o sursa de caldura, aidoma legumelor din vegeta. Aceasta contine o cantitate mare de sare. Oare este important ca sa se puna sarea? Eu obisnuiesc sa pun acest amestec de legume rase pentru ciorba in congelator, dar ocupa destul de mult loc. Uscate nu ar ocupa cine stie ce loc. Legumele isi revin daca le punem in apa.

Cipsurile din mere sunt crocante si gustoase.

Acum se pune mararul pentru iarna, ca in iunie dispare si mai apare toamna tarziu.

Am avut surpriza sa gassesc in supermarket chives Allium schoenoprasum, caruia i se spune cepsoara pe romaneste.
http://www.google.ro/search?q=cepsoa...w=1117&bih=624
Aceasta ceapa subtire, cu bulb, este verde tot anul si se inmulteste f repede. Trebuie taiata f fin si se foloseste in salate, sandwichuri si in icre, dand un aspect placut. E ca si cand am manca ceapa verde. Acum face niste flori mov, f frumoase. Acestea trebuie culese si puse la uscat cu capul in jos. Atentie: cand se usuca, cad semintele marunte, pe care le adunam si le punem in pamant pentru a avea noi plante. Va recomand cu caldura aceasta cepsoara. Se poate pune in congelator, taiata marunt, pentru la iarna.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfaturi practice in Biserica: Cum ne comportam fata de celalalt? NECTARIE Tinuta in Biserica 1 03.07.2011 15:50:49
stihirile practice madalinjomy Muzica Bisericeasca 3 29.06.2011 21:21:16
Invataturi crestine practice spre_rasarit Generalitati 5 09.01.2011 10:11:21
Caz rar, am nevoie de sfaturi!!! worldwide Intamplari adevarate 18 28.04.2010 22:52:32
sfaturi ortodoxe The_Fallen Generalitati 1 23.12.2009 08:35:43