Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.06.2013, 08:34:49
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Să fiu iertat: eu cred că aici se află o neînțelegere serioasă a păcatului și o schemă de gândire psihologistă. (Nu psihologică, ci psihologistă, abuzivă și facilă.) Această modalitate de interpretare cred că e superficială și falsă. Cad eu însumi de foarte multe ori în capcana asta, dar am început să-mi dau seama de ea.
Dacă reducem păcatul doar la un comportament observabil, atunci e posibil să fie și așa cum spui.
Însă păcatul este un continuum: se petrece mai întâi în conținuturi "mult mai profunde" și avansează treptat spre comportamente și conduite observabile (de către persoana în cauză sau de către alții).
Tocmai de aceea Biserica ne primește la Spovedanie nu doar cu păcatele văzute ci și cu cele nevăzute, nu doar cu păcatele prin faptă observabilă, ci și cu păcatele făcute cu gândul, cu atitudinea, cu simțirea păcătoasă etc. Nu doar cu cele pe care le știm (adică le cunoaștem efectul de suprafață concretizat în gând, emoție sau faptă - fizică, verbală), ci și pe cele pe care nu le știm. Despre care spunem la Spovedanie că sunt încă mai mari decât acelea pe care le-am spovedit.

Procesul numit păcat e mai larg decât se vede un vârf comportamental de iceberg.
Masa ascunsă a păcatului e tot păcat: gânduri, simțăminte, atitudini, scheme, tipare, obișnuințe, trăsături, în fine o întreagă alcătuire psihică până în inima și rărunchii omului. Cauza păcatului vizibil e o lume păcătoasă invizibilă dar deplin lucrătoare în om. Stăpână pe el, în el. Ne poartă, ne joacă precum păpușarul joacă o marionetă.

De aceea și spunem că Dumnezeu citește în rărunchii omului, că El cunoaște cel mai bine inima noastră și că putem să avem mari surprize, ca tot fariseul orb dealtfel, când din impecabili ne trezim în fundul iadului. ("Vai vouă,..., morminte frumos văruite...")
Păcatul lucrează foarte adînc în noi. Tocmai pentru a-l elimina treptat, se fac ani și zeci de ani anumite demersuri de curățire, de pocăință etc. Asceza creștină e un proces de-o viață. Dumnezeu ne dă șansă o viață ca să aruncăm mormântul păcatului dinlăuntrul nostru. Să aibă loc, așadar, o înviere în locul morții lăuntrice.
Păcatul lucrează foarte adânc. Ceea ce spunem noi pe o listă de spovedanie sunt doar roadele faptice, cele mai superficiale, mai de suprafață, ale păcatului. Alții însă se spovedesc mult mai profund, ne-am cruci dacă am auzi cum se spovedește un om îmbunătățit. Sunt cu adevărat taine, acelea pe care le spune. Taine pentru noi, cei superficiali.

Nu există "cauze mai profunde" decât păcatul. Păcatul este prima și ultima cauză a nenorocirii omenești. O coloană de apă murdară e apă murdară și deasupra și la mijloc și mai sus și mai jos. Peste tot. Din izvor în vărsare. Din inimă până la gând și faptă.
Iar o flacără de foc e pretutindeni numai foc, în conținutul ei.

Păcatul e despărțire de Dumnezeu. O întreagă lume personală stă despărțită de Dumnezeu.
Noi listăm de obicei formele exterioare ale acestei despărțiri, forme care revin iar și iar în conștiința noastră și în fapte. Pentru că păcatul e cuibărit adânc în inimă, într-un izvor tainic. Pe care să ne ajute Dumnezeu să-l lichidăm cu fiecare zi ce trece, prin Harul Lui. Să ne prefacă Domnul, cu alegerea/participarea noastră liberă, în izvor de apă curată și de foc dumnezeiesc! AMIN+
Desigur,este parerea dumneavoastra si o respect!
As avea,totusi,o intrebare sa va pun,daca m-ati putea ajuta sa ma lamuresc...dupa cum stim,in timpurile in care Iisus predica multimilor,oamenii isi aduceau copiii la el pentru binecuvantare.Ucenicii,insa,i-au certat spunandu-le sa nu il oboseasca pe Iisus,dar,Acesta i-a oprit spunandu-le:

"Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti,ca a unora ca acestia este Imparatia Lui Dumnezeu!"

Din aceasta,eu inteleg ca noi, ca si copii suntem fara de pacat.Iar,daca pacatul este radacina si nu efectul,atunci cum ajungem noi,din acei copii,fiinte fara de pacat, sa ne transformam in niste pacatosi?Ce genereaza aceasta tranzitie?Care sunt factorii care contribuie la aceasta metamorfoza?

Last edited by heaven; 02.06.2013 at 08:58:47.
Reply With Quote