Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Sunt de acord cu tine aici. Îndrumarele ne pot fi de folos, așa cum sunt ele, în lipsă de altceva. Însă și eu găsesc foarte importantă legătura directă cu preotul. Toate întrebările astea pe care ni le adresăm unii altora pe forum ar trebui să i le putem adresa lui. Cred că ar trebui să existe în fiecare parohie un timp în care preotul să discute cu credincioșii liber, despre toate nedumeririle lor.
|
Asa este. Bine ar fi ca fiecare crestin sa aibe o relatie stransa cu duhovnicul lui. Insa, in lipsa acestui duhovnic bun, mai ales daca esti prin disapora, nu poti sa te limitezi doar la ce primesti, ci pui si tu osul la treaba, cercetezi cum trebuie sa fie, citesti cartile duhovnicilor, asculti conferintele unor parinti. Un parinte monah a spus ca in zilele noastre este o criza de duhovnici, ca nu mai este ca inainte cand aveai f.multi duhovnici buni si ca timpul trece foarte repede astazi si nu mai poti sa il ti pe duhovnic 5 ore. Oricum, preotii de mir au f.multe de facut, spre deosebire de monahi. Plus ca, din moment ce asa multi parinti s-au obosit sa scrie indreptarele de spovedanie, inseamna ca au rostul lor in zilele noastre.
Apoi, indreptarele de spovedanie si lista de pacate este ptr inceput mai mult. Cand deja te-ai spovedit de mai multe ori si a trecut ceva timp de cand traiesti ortodox, stii deja cu ce se mananca. La inceput e buna lista ptr. ca te ajuta sa treci peste rusine si emotii, iar in caz ca ai o amntezie subita nu pierzi timpul sa iti tot aduci aminte ce si cum.
Citat:
Cred că e vorba tocmai de ceea ce știm că am fi putut face, dar n-am făcut cu bună știință. Și este, în orice, caz, un îndemn la reflecție. Pe altul îl poți împiedica clar să facă un bine. De exemplu, soțul vrea să facă o faptă de milostenie, dar tu îi spui că aveți nevoie de bani ca să vă schimbați mașina.
|
Exact.