![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cu mine a fost, de fiecare dată, în toate mesajele pe care mi le-a adresat (inclusiv atunci când am avut opinii diferite), foarte politicos și a păstrat o atitudine tolerantă. De asemenea, cu alți colegi de forum ortodocși am observat că avea aceeași atitudine creștinească și extrrem de civilizată. Nu știu când a spus despre Ortodoxie că este mincinoasă... și în ce context, la ce anume se referea? Poate că s-a referit la ortodocșii care pervertesc învățăturile Bisericii, sau nu știu. Nu-l cred capabil de a se exprima în felul acesta pur și simplu pentru a denigra Ortodoxia! Totuși, dacă o fi avut și dumnealui un limbaj mai dur, mai intransigent în anumite mesaje, aceasta s-ar putea datora și faptului că, de multe ori, anumiți useri ortodocși au postat mesaje pline de intoleranță la adresa Bisericii și dogmelor catolice. I-au numit pe catolici "eretici", "papistași" și în tot chipul. Gândiți-vă și dvs ce ar simți oricare dintre noi, ortodocșii, dacă ar intra pe un forum catolic sau protestant și, în loc să fie tratat cu înțelegere și respect, ar fi întâmpinat cu mesaje ofensatoare la adresa credinței ortodoxe. De aceea, regret că există, pe forum, astfel de mesaje cu un conținut necuviincios la adresa creștinilor de alte confesiuni. Putem polemiza și în mod politicos, plăcut, constructiv! De ce, oare, unii dintre noi nu reușesc... de fapt, nici măcar nu-și dau silința? Evit să menționez userii la care m-am referit (nici într-un caz la dvs!), pentru că, am intenția de a critica anumite idei și atitudini, iar nu persoane. Pace și bucurie întru Domnul!
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Nu neg a scris si lucruri bune pe aici dar imi amintesc o vorba de la parinti"a dat lapte mult da a varsat galeata" cam asa ceva. Oho ! Chiar pe topicul care circula in paralel cu acesta, dl MihaiG este foarte ocupat ca sa demonstreze minciunile debitate de Daniel Ortodox. Eu insumi am intelnit, frecvent, un sir de minicuni ortodoxe care m-au scarbit atat de mult, incat am rasuflat usurat cand am parasit aceasta religie mincinoasa. Sa pescuiesc, la repezela, cateva dintre minciunile ortodoxe: "Catolicii care scriu "Isus" cu un singur I isi bat joc de numele Domnului, intrucat "Isus" inseamna "magar". Sau: "catoliii nu au epicleza". Etc, etc. Cand colo, merg la surse si vad ca "isus" cu un singur "i" nu inseamna magar, merg la slujbe catolice si vad ca epicleza e bine mersi, etc.[/quote]
|
||||
|
||||
|
Si Parintele Dumitru Staniloae a incercat sa faca ecumenism ortodox, dar a esuat. Ecumenismul ortodox nu este corect politic.
" [...]Părintele Dumitru Stăniloae, martir al prigoanei comuniste, a fost unul dintre cei care, pe asemenea temeiuri, a încercat sprijinirea unui ecumenism înțelept. Prin acest ecumenism Părintele înțelegea de fapt o lucrare de vestire a Credinței lui Hristos între eterodocși, în paralel cu o mai bună înțelegere a ideilor acestora, tot în scopul unei cât mai eficiente propovăduiri apostolice. Scrierile sale sunt pline de blânde însă limpezi observații asupra teologiilor eterodoxe, despărțind cu un discernământ plin de har ideile false de părțile păstrate din învățătura Bisericii. Dar... pas cu pas, an după an, Părintele Dumitru Stăniloae a văzut că toate bunele sale intenții sunt zădărnicite de o putere ascunsă, dar extrem de puternică: interesul lumesc. Și, văzând cum lupta sa pentru un ecumenism ortodox este anulată, văzând cum politicianismul și interesele lumești îngăduie unui alt ecumenism, anti-ortodox, să înlăture dialogul, a înțeles un lucru simplu, la fel de inacceptabil pentru lume ca și ascultarea față de Iisus Hristos: ecumenismul este erezie, de fapt este pan-erezie. Și s-a retras din aceste acțiuni în care făcea notă discordantă, în care era singurul care încerca, inutil, să păstreze o linie ortodoxă. A devenit mai tranșant, mai expeditiv în exprimări, sperând că poate așa va putea să apere pe credincioși de negura ce se ridica asupra Bisericii. A reușit? Doar pentru unii. Mulți alții au fost înghițiți de rătăcirea ecumenistă, o rătăcire care încearcă să anuleze dreptul lui Hristos de a fi Calea, Adevărul și Viața, sau a Bisericii lui Hristos de a fi păstrătoare a Adevărului. Cum s-a întâmplat cu ostenelile Părintelui Dumitru Stăniloae s-a întâmplat și cu pogorămintele pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române le-a făcut. În loc de a aduce pe eterodocși la Biserică, au ajutat doar la înstrăinarea celor slabi în credință, la vulnerabilizarea lor în fața atacurilor anti-ortodoxe." Preot Mihai-Andrei Aldea
|
|||
|
|||
|
Citat:
<< I. Orice suflet evlavios și dreptslăvitor, care are o râvnă sinceră pentru slava lui Dumnezeu, este profund mâhnit și covârșit de o mare durere văzându-l pe cel care urăște ceea ce este bun și este un ucigaș dintru început, îmboldit de invidia față de mântuirea omului, că nu încetează nicicând să semene neghine felurite în câmpul Domnului, pentru a cerne grâul. << Încă din timpurile cele mai de demult, din această sursă au izvorât într-adevăr în Biserica lui Dumnezeu neghine eretice, care au făcut prăpăd din multe puncte de vedere, și fac încă prăpăd în ce privește mântuirea neamului omenesc de către Hristos; care mai mult, ca semințe rele și mădulare stricate, sunt pe drept tăiate din trupul sănătos al Bisericii Ortodoxe Universale a lui Hristos. << Dar în aceste vremuri din urmă, vrăjmașul a smuls din Biserica Ortodoxă a lui Hristos chiar națiuni întregi din Apus, măgulindu-i pe episcopii Romei cu gânduri de trufie despotică, care au dat naștere la diverse inovații nelegiuite și anti-evanghelice. Și nu numai atât, ci și papii Romei, din când în când, urmărind întru totul și fără cercetare modurile de unire potrivit propriei imaginații, se străduiesc prin orice mijloace să aducă la erorile lor Biserica Universală a lui Hristos, care pășește pretutindeni în lume neclintită în ortodoxia credinței transmise ei de Sfinții Părinți. << Prin urmare, potrivit acestei sfinte năzuințe, Biserica noastră dreptslăvitoare a lui Hristos este oricând bucuroasă să primească orice propunere de unire, numai dacă episcopul Romei se va dezbăra o dată pentru totdeauna de întreaga serie de inovații anti-evanghelice, care au fost ,,introduse pe ascuns” în Biserica sa, și au provocat trista separare a Bisericilor de Răsărit și Apus, (...). << VII. Prin urmare, Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică a celor șapte Sinoade Ecumenice a crezut și a învățat potrivit cuvintelor Evangheliei că Sfântul Duh purcede de la Tatăl; dar în Apus, încă din secolul al IX-lea, Sfântul Crez, care a fost alcătuit și confirmat de Sinoadele Ecumenice, a început să fie contrafăcut, iar părerea că Sfântul Duh purcede ,,și de la Fiul” a fost proclamată în mod arbitrar. Și cu siguranță Papa Leon al XIII-lea știe că înaintașul său ortodox de un nume cu el, apărătorul Ortodoxiei, Leon al III-lea, a denunțat sinodal în anul 809 această adăugire anti-evanghelică și cu totul nelegiuită ,,și de la Fiul” (filioque); (...). << (...), însă actuala Biserică Romană este Biserica inovațiilor, a falsificării scrierilor Părinților Bisericii, și a interpretării greșite a Sfintei Scripturi și a hotărârilor Sfintelor Sinoade, motiv pentru care ea a fost în mod chibzuit și pe drept cuvânt renegată, și este încă renegată, atâta vreme cât ea rămâne în eroarea sa. << XXIII. Așa stând lucrurile și fiind adeverite fără tăgadă de istoria bisericească, noi, îngrijorați așa cum suntem datori să fim, ne adresăm popoarelor din Apus, care prin necunoașterea istoriei adevărate și nepărtinitoare a problemelor bisericești, fiind ispitiți în naivitatea lor, urmează inovațiile anti-evanghelice și cu totul nelegiuite ale papalității, separându-se și viețuind departe de Una Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică dreptslăvitoare a lui Hristos, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și întărire a adevărului (I Timotei 3, 15) în care înaintașii și strămoșii lor milostivi au strălucit prin evlavia și ortodoxia credinței lor, fiind credincioși și mădulare dragi ale ei vreme de nouă secole întregi, urmând cu smerenie și călcând potrivit hotărârilor Sinoadelor Ecumenice întrunite dumnezeiește. << Dar, așa cum s-a spus mai înainte, din secolul al X-lea încoace, Biserica Apuseană a introdus pe ascuns înlăuntrul ei, prin papalitate, dogme și inovații variate, străine și eretice, și astfel ea a fost smulsă și îndepărtată de Biserica cea adevărată și dreptslăvitoare a lui Hristos. << Ci feriți-vă de astfel de corupători ai adevărului evanghelic, că unii ca aceia Domnului nostru Iisus Hristos nu slujesc, ci pântecelui lor; și prin cuvinte bune și prin cuvântare de bine, înșală inimile celor proști (Romani 16, 18) sursa: Enciclica Patriarhală din 1895 - Un răspuns la Enciclica Papei Leon al XIII-lea, despre Unire http://www.catacombeleortodoxiei.ro/...stei/1433.html |
|
|
||||
|
||||
|
Mai ales grecii ii numesc pe catolici papistasi pentru ca ei spun Bisericii Ortodoxe, Biserica Catolica, suborniceasca=catolica. La ei chiar s-ar face confuzie daca nu i-ar numi asa. Apoi, se mai numesc papistasi ptr. ca capul lor este Papa, ci nu Hristos. Hristos-crestini, Papa-papistasi. Sa inteleg ca cartile ortodoxe romanesti mai vechi erau pline de intoleranta si alte bazaconii? Din punct de vedere ortodox, catolicii au invataturi gresite, iar invatatura gresita se numeste erezie. Si daca stati sa cercetati, si romano-catolicii ii numeau pe ortodocsi eretici, pagani si altele. Cititi scrierile mai vechi.
Ce spune in Crezul pe care il rostim zilnic? "Cred intr-una Sfanta,Soborniceasca si Apostoleasca Biserica", nu in biserici surori, mai multe biserici, mai multe corpuri si altele. Sa inteleg ca, Crezul nu mai este crezut sau de actualitate? Ar trebui sa il schimbam ptr. a fi in ton cu principiile moderniste?
|
|||
|
|||
|
Citat:
Eretici ne numim noi reciproc. In fine, asta este o discutie mai delicata in care nu ma bag. 2. Fraza din crez nu mi-e nici mie clara. Cred insa ca se refera la biserica de la inceput, infiintata de Hristos. Aceea era una singura, a lui Hristos si a discipolilor lui (Apostoleasca). Interesant este ca nu se spune "Ortodoxa" totusi. De ce? Mi se pare ca la catolici se spune in crez ca..."biserica Catolica". Nu stiu acum sigur. Exista desigur anumite diferente intre cele doua biserici, dar sa ne ferim a veni cu ideile si judecatile noastre. Si sa avem grija la exprimarea in limba romana. O regula este sa evitam cacofoniile ( "ca capul lor", sau "ca cartile").
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
|
|||
|
|||
|
Citat:
Eu din cate am inteles catolicii au pe papa ca reprezentant al lui Hristos. Si pentru ei tot Hristos este in fond capul bisericii? Sau am inteles eu gresit? La noi reprezentantul suprem pe pamant al lui Hristos este patriarhul. De aici am dedus eu papistas si patriarhist. Oh, mai am si alte neclaritati? Tu le ai toate clare?
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Postul + | cristiboss56 | Pocainta | 43 | 03.08.2012 04:11:25 |
| Postul de pacate vs postul de bucate | tigerAvalo9 | Generalitati | 21 | 29.02.2012 00:29:05 |
| Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? | mihailt | Generalitati | 21 | 10.09.2010 11:24:12 |
| postul | o copila | Generalitati | 10 | 31.07.2010 09:15:35 |
| Postul | gabriela_iagar | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 11 | 25.11.2009 16:24:08 |
|
|