![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iorga a fost asasinat nu din cauza unor "interese divergente" ci pentru ca a fost acuzat ca a jucat un rol major in asasinarea lui CZC, mai exact a depus o plangere care a dus la arestarea lui si asasinarea in detentie. "Iorga îl „consiliase” pe primul-ministru Armand Călinescu să închidă cele două cantine legionare din București. Acestea au fost închise sub pretextul că „printre bliduri” se pun la cale asasinate. Reacția lui Codreanu la închiderea celor două cantine a fost îndreptată împotriva lui Iorga, pe care l-a acuzat de lipsă de coerență. „Dacă în 1922 ne-ai spus să ne concentrăm pe lucruri serioase și noi te-am ascultat, construind cămine și cantine, acum tu ne închizi toate acestea. Ești necinstit sufletește, profesore”, i-a scris Căpitanul lui Iorga. A mai fost un lucru pe care i l-au reproșat legionarii, inclusiv cei patru care l-au ridicat pe Iorga în seara zilei de 27 noiembrie 1940. Dus în casa unui învățător din Teișan, legionarii l-au acuzat, într-o așa-zisă judecată, că prin plângerea pe care a făcut-o în 1938, ca urmare a scrisorii primite de la Căpitan, poliția l-a arestat pe Corneliu Zelea Codreanu și apoi l-a asasinat. Profesorul s-a apărat impecabil afirmând că el și-a retras plângerea după doar două săptămâni, însă deja toată „anchetarea” lui Codreanu fusese preluată de către Armand Călinescu. Știm toate aceste lucruri din relatarea șoferului care a condus mașina în care s-a aflat Iorga atunci când a fost ridicat de legionari. Șoferul era informatorul SSI-ului. Aceste informații se găsesc și într-o lucrare nepublicată a lui Nichifor Crainic, scrisă în detenție, intitulată „Cuibarul ucigașilor”, cu documentele Siguranței puse la dispoziție de regimul comunist." Oricum, e greu de invinuit toata ML pentru acel asasinat, pentru ca spre deosebire de celelalte asasinate, din asta n-au mai apucat sa faca o fapta de eroism si sa-i ridice ode care sa fie pe buzele tuturor legionarilor, de altfel pozitia f. delicata pe care o aveau in politica (erau in Guvern), nu le-ar fi permis sa-si asume acest asasinat.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 12.06.2013 at 15:23:45. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ai ascultat vreodata acel acatist? Chiar pe la inceput, e vorba de asasinii numiti "decemvirii" si "nicadori" care practic au ingropat legiunea, faptele lor (de care legionarii nu s-au dezis ba chiar le-au ridicat imnuri de lauda) au dus la asasinarea lui CZC si practic acela a fost inceput sfarsitului ML care de altfel evoluase destul de corect si promitator pana atunci. Acum macar, ai priceput? Valabil si pentru "antoniap".
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Este tare mult de povestit si aici nu este locul . In alta ordine de idei (si eu am mai scris aceasta idee) ma intreb cum mai suportati Pentateuhul lui Moise din Scriptura si cititi din el , cind Moise insasi a fost un criminal ? Cum mai indrasniti sa tineti macar in mina Psaltirea proorocului David cind el a fost un desfrinat si un ucigas a lui Urie ? Cum indrasniti sa mai luati in mina Noul testament si sa cititi din el cind acesta contine epistolele pauline, ale celui care a fost un prigonitor si asasin al crestinilor ? Cum puteti sa mergeti la biserica si sa stati la slujba la care se face cinstirea si pomenirea sfintilor precum Moise arapul, Stefan cel Mare, Ilie Tesviteanu (ucigasul preotilor lui Baal), al sfintilor imparati Teodosie (peste 10.000 de omucideri comandate in hipodrom), Constantin (partinitorul paginismului multa vreme si a arienilor) si ehe, lista este lunga rau, cerdeti-ma !? Iacata, acum imi pun si eu aceiasi intrebare, dar despre dvs. si in legatura cu sfintii enumerati mai sus : "Ce nu înțeleg eu însă este încăpățânarea cu care se trece peste crimele făcute de ACESTIA TOTI. Și ușurința cu care sunt fabricate pe de o parte și înghițite pe de altă parte "dovezi" și "mărturii" privind inocența lor. Nu înțeleg și pace!" Pina la urma, cum o scoateti la capat ? Chiar nu va apasa constiinta ? NB: totusi , aici pe forum este multa informatie, diversa si mai ales de buna calitate . Aveti, la o adica, pe ce sa va construiti baza credintei ...ori poate a necredintei ?!
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 12.06.2013 at 15:40:44. |
|
|||
|
|||
![]()
Imi permit sa raspund eu mai intai, pentru ca intrebarea imi este indirect adresata si mie.
In primul rand discursul lasa de dorit pentru ca se pun la gramada, fara discernamant, cazuri cu totul diferite in substanta lor morala. Primul tip - faptul ca Ap. Pavel a fost un prigonitor al crestinilor inainte de a deveni el insusi crestin, nu apasa asupra calitatii sale de Apostol, asa cum a ramas pana la urma in constiinta Bisericii si nu ca prigonitor. Iar pe de alta parte, nici nu justifica prigoanirea crestinilor ca fiind o fapta pioasa. Aici se incadreaza si altii din cei mentionati, las la capacitatea exercitiului tau moral sa descoperi care. Al doilea tip de cazuistica, unde i-ai mentionat pe Moise si Ilie iarasi nu se poate compara cu cazul asasinatelor legionare, prin simplul fapt ca primii aveau o legitimitate de Sus in acest sens, recunoscuta de Biserica, iar cei din urma doar si-au asumat-o, daca o aveau sau nu, ramane sub semnul discutabilului. Al treilea tip de cazuistica, unde s-ar incadra Stefan Cel Mare iarasi nu-si afla locul ca si termen de comparatie. Stefan cel Mare (si Sfant, acum) a comis doua tipuri de asasinate: 1. cele mai putin juste (cum zic cronicarii) si pentru care s-a pocait (credem noi) 2. cele care tineau de razboiul de aparare - aici incearca unii fani legionari sa introduca si asasinatele legionare. Ori, nu cred ca Stefan cel Mare a ucis vreun Pasa in timp ce astepta trenul in gara sau a facut harcea parcea cu zeci de lovituri de cutit un scrib in timp ce zacea pe patul de spital - iar mai apoi sa i se ridice si ode pentru astfel de fapte de "vitejie". Deci cred ca si incercarea asta pica.
|
||||
|
||||
![]()
Frate Zaharia te rog să-mi ierți îndrăzneala.
Fiecare cu nivelul lui duhovnicesc de înțelegere a crimelor. Mărturisesc că nu văd legătura între Urie și Iorga, dar mă voi nevoi s-o aflu.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Altminteri, si daca dai 10 litrii de lapte la o...postare, dar daca dai cu piciorul in ea, nu mai are nimeni ce sa iti faca ! Nu o mai lungesc deoarece sensul este indubitabil. EU iti multumesc de raspuns frate si te rog inca o data sa ma ierti daca ai inteles ca am dorit sa te pun la punct sau sa te jignesc in orice fel ! Ma opresc aici ca am vorbit destul despre subiect . Oricum, el a fost disputat si paradisputat de demult cu fratii Mihailt si MariS ca si cu altii si ca atare stim deja fiecare, despre fiecare, cit de destepti si cunoscatori sunt unii si cit de bruneti si balaoachesi sunt ceilalti ! Uite, si iar mi-am adus aminte despre acel slogan de imbarbatare pus pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv in urma cu 65 de ani, pt. evreii care veneau in noul stat doar ca sa dea sfaturi si mai putini cu bani (nu cred sa fie un lucru chiar adevarat, dar este iscata o legenda, asa !) : Baiiii, mai veniti si frumosi , ca destepti suntem toti ! Nu e buna ? O zi cu pace si cu nadejde in revenirea lui Hristos, la parusie, tot intr-o zi de joi, dupa cum s-a si inaltat la cer si dupa cum ingerii au garantat-o! Hristos s-a inaltat !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 12.06.2013 at 17:55:08. |
|
||||
|
||||
![]()
Adevărat S-a înălțat!
N-am zis nimic "la mișto" dar chiar nu văd care e legătura dintre prigonitorul Saul și apostolul Pavel astfel încât să lăudăm crimele legionare. Mă rog, să le trecem cu vederea.
|
|||
|
|||
![]()
Cine intruneste conditiile este corect sa fie numit sfant pentru ca este placut lui Dumnezeu, nu pe criterii politice. Nu toti legionarii sunt sfinti si nu toti sfintii inchisorilor au fost legionari. Daca prin pocainta din inchisoare si prin chinurile indurate s-au sfintit, ii cinstim pentru pocainta lor si pentru atitudinea lor demna in fata compromisurilor.
Un acatist serios dedicat sfintilor inchisorilor trebuie sa accentueze in mod nepatimas faptul ca ei au marturisit acolo cu mult curaj credinta ortodoxa. De asemenea, cred ca nu ar trebui sa se faca nicio aluzie la miscarea legionara, deoarece nu orientarea lor politica i-a facut sfinti pe aceia care s-au sfintit in inchisoare. Acatistul sa fie compus spre slava lui Dumnezeu care i-a ajutat pe sfinti sa fie placuti Lui, iar acum sa mijloceasca pentru noi, nu spre slava miscarii legionare. Daca nu avem discernamant, desi avem sfinti, ne trezim ca nu-i putem cinsti pentru ca deranjam pe cei care au avut de suferit din cauza lor inainte de a ajunge ei in inchisoare. Daca ne gandim la Sfanta Maria Egipteanca, vedem cat a fost de importanta pocainta ei, nu faptele anterioare acesteia. La fel cred ca ar trebui pusa problema si in cazul sfintilor inchisorilor, daca vrem sa-i cinstim in zilele noastre. Prin inchisoare, ei au fost incercati ca argintul. Unii au facut fata incercarilor, altii nu. Noi putem sa-i cinstim pe cei pe care Dumnezeu i-a sfintit, nu pe toti detinutii indiferent de motivul condamnarii si nici pe toti legionarii. |
|
|||
|
|||
![]()
Antonia,
100% de acord cu tine de data asta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sa ne fereasca Dumnezeu pe noi, cei de acum, sa fim pusi in situatii atat de aberante, de care au avut parte legionarii, liberalii, taranistii, profesorii si studentii, tarani si tarancile, cel care avea mult, sau cel care avea putin... Cam cat de viteji am fi noi, v-ati pus intrebarea, de ne permitem sa judecam? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfintii inchisorilor | Adriana Cluj | Calugarul | 23 | 17.07.2012 03:07:23 |
Sfintii inchisorilor comuniste | doctor_faustus | Biserica Ortodoxa Romana | 0 | 16.12.2010 20:48:29 |
Sfintii Inchisorilor | Hartford | Generalitati | 9 | 18.07.2009 15:04:53 |
Sfintii Inchisorilor | ortodox4life | Generalitati | 7 | 14.11.2008 09:43:05 |
Serial Sfintii Inchisorilor | Cezarina | Stiri, actualitati, anunturi | 6 | 18.10.2007 16:24:48 |
|