![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Am gasit acest interviu:
http://www.razbointrucuvant.ro/recom...anumita-incan/ si sunt uimita, ca in tot interviul privirea se intoarce in mod critic inspre anii '30; gandul e preocupat de fundamentalismul ortodox, ca o paralela la fundamentalismul islamic, dar nu se sufla nici un cuvant despre anii de detentie si crimele comuniste comise in acest rastimp, de parca nu ar fi existat. Credinta in Dumnezeu, manifestata mai pregnant in anii '30 si reinvigorata acum in anii de dupa '89, pare mai degraba motiv de suspiciune, decat o manifestare naturala de apropiere de Dumnezeu, pe care o provoaca acesti ani de criza economica, cand omul gaseste mai degraba ajutor si intelegere la Dumnezeu, decat la institutiile statului, tot mai lipsite de mijloace pecuniare. |
|
||||
|
||||
![]()
A fost, precum ar spune Sf. Ioan Gură de Aur, „o vreme când vasele Bisericii erau de lemn și sufletul slujitorilor era de aur. Acum vasele bisericii sunt de aur, iar sufletele noastre sunt de lut”.
Un episod care relevă starea de bucurie liturgică, trăită în acel arhipelag al durerii, este cel al Sfintelor Paști de la Baia Sprie. Preoții și o parte din deținuți erau în post; administrația închisorii încerca să-i determine să mănânce de frupt, ademenindu-i cu friptură, pe care au refuzat-o ori au păstrat-o pentru după Înviere. S-a anunțat mărirea normei – câteva sute de tone trebuiau extrase și evacuate, anunț primit cu resemnare. S-au spovedit, iar cei care au lucrat în schimbul de noapte au trăit momente de înălțare sufletească: prin lovirea sfredelelor de mină, au imitat sunetul de toacă și de clopote, premergător slujbei, într-o grotă a fost amenajat un altar, au făcut cruci din bârne de mină, iar un sobor de preoți în frunte cu părintele Valeriu Antal, ce avea drept epitrahil un ștergar alb de casă, oficia. În liniștea subteranei, părintele a strigat: "Veniți de luați Lumină!". S-au aprins lămpașele, în loc de lumânări, târnăcoapele au sunat, în loc clopote, s-a citit Evanghelia, și preotul a anunțat bucuria că "Hristos a înviat!". Despre această slujbă de Înviere, părintele Justin spunea că a fost cea mai profundă din viața sa. A fost, precum ar spune Sf. Ioan Gură de Aur, „o vreme când vasele Bisericii erau de lemn și sufletul slujitorilor era de aur. Acum vasele bisericii sunt de aur, iar sufletele noastre sunt de lut!”. (Richard Constantinescu, Sfințit prin pătimire, în Revista Rost, nr. 33, noiembrie 2005, p. 16)
|
|||
|
|||
![]()
60. Mă întreba Marin Preda cum era cu macedoromânii si i-am zis: domnule Preda, macedoromânii nu sînt români, sînt super-români, români absoluti. Atît de năpăstuti si goniti, au instinct national de fiară bătută. Iar eu si dumneata pe lîngă ei, avem fortă domestică de rate. Măcăim. Am stat cu macedoromâni în temnită. Îi băteau pînă îi omorau, dar nu declarau nimic. Au o bărbătie perfectă.
http://www.sfaturiortodoxe.ro/petretutea.htm |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dealtfel fundamentalismul ortodox nu inseamna altceva decat respectarea cu sfintenie a invataturii ortodoxe. Iar ceea ce e erezie, nu are legatura cu fundamentalismul ortodox, pe care unii au incercat deja de cativa ani sa il denigreze pe acest site. Avem si un topic pe aceasta tema. Acum chiar ca m-ai facut curioasa: esti sau nu esti ortodox? Iarta-mi curiozitatea, dar pana acum nu mi-am putut raspunde singura la aceasta intrebare, fapt care ma intriga. |
|
|||
|
|||
![]()
FUNDAMENTALÍSM s. n. mișcare religioasă de origine protestantă care dezvoltă credința într-un singur sens al cărții fundamentale a unei biserici, propovăduind intoleranța față de alte credințe. (< fr. fondamentalisme)
Sursa:Marele dicționar de neologisme Permalink FUNDAMENTALÍSM s. (BIS., POL.) integrism. (~ islamic.) Sursa: Dicționar de sinonime | Permalink Definiții din dicționare neoficiale: FUNDAMENTALÍSM s. n. 1. Mișcare sau atitudine care atacă orice abatere de la doctrinele și practicile considerate esențiale într-un sistem religios, politic, educativ etc. 2. (Pol.) Conservatism extrem. (cf. fr. fondamentalisme, engl. fundamentalism) [și GDLC, MW, TLF] Sursa: Definiții ale unor cuvinte care nu există în alte dicționare | Permalink |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu oamenii in cauza sunt problema, ci faptul ca din spatele lor se incearca de fapt promovarea miscarii legionare si a unor legionari care oricum nu se incadreaza cu definitia ortodoxa a sfinteniei dar deja li s-au scris acatiste.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bibliografie: Dumitru Bacu : "PITESTI, centru de reeducare studenteasca" Ed. Christiana Parintele Zosim Oancea: "Inchisorile unui preot ortodox" (Col. "Cruciatii secolului XX") Vasile M. Popescu, un martir al crucii (Col. "Ortodoxia luptatoare") "Viata Parintelui Gheorghe Calciu dupa marturiile sale si ale altora" (Col. Predania Marturisitorilor români din inchisori) Demostene Andronescu "Reeducarea de la Aiud. Peisaj launtric. Memorii si versuri din inchisoare (Col. "Cruciatii secolului XX") Constantin I. Stan "Crucea reeducarii. O istorie a "reeducarilor" (Col. "Cruciatii secolului XX") |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfintii inchisorilor | Adriana Cluj | Calugarul | 23 | 17.07.2012 03:07:23 |
Sfintii inchisorilor comuniste | doctor_faustus | Biserica Ortodoxa Romana | 0 | 16.12.2010 20:48:29 |
Sfintii Inchisorilor | Hartford | Generalitati | 9 | 18.07.2009 15:04:53 |
Sfintii Inchisorilor | ortodox4life | Generalitati | 7 | 14.11.2008 09:43:05 |
Serial Sfintii Inchisorilor | Cezarina | Stiri, actualitati, anunturi | 6 | 18.10.2007 16:24:48 |
|