![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Un model de conduită în dialog, fie și în dialogul dintre oponenți. Și nu cred că aici e vorba doar de delicatețea feminină și de eleganța unei tinere bine înzestrate intelectual care ne arată că educația adevărată nu constă în valențele ei informative ci, mai ales, în cele formative, care îi justifică rostul. Ci de lucrarea Duhului în creștinul nevoitor, de vlăstarele și roadele iubirii creștine. Un caracter nobil așa se exprimă, chiar dacă ar putea să fie puse sub semnul întrebării, de către unii dintre interlocutori, unele aserțiuni sau preferințe subiective. P.S. Am cunoscut cândva un om pe care tinerii îl considerau mare teolog. Avea și carieră frumoasă, academică, prin alte țări, "civilizate". Preda o disciplină căreia doar când îi pronunț numele mă apucă frica. Întrucât era prea dificilă pentru biata mea minte, deși disciplina respectivă este esențială în câmpul teologiei. Ei bine, omul acela era mai degrabă un experiment umano-porcin. O splendidă manifestare a nesimțirii, aroganței, disprețului. Nu am avut nici un conflict cu biata creatură, nici măcar n-a trebuit să suport sila de a-l saluta. Cu toate astea, doar când privea în sală, peste capetele noastre, simțeam că se așterne frigul în amfiteatru. Sunt sigur că un astfel de exemplar ar fi rămas celebru în istoria lumii, alături de unii dintre cei mai iluștri torționari, alături de marii capi ai Inchiziției, de pildă. Alături, chiar, de unii cimpanzei. Și toată această teribilă nebunie în învățământul teologic ortodox, chipurile. Închipuiți-vă că omulețul acela cu priviri de lup hămesit, cu gât înțepenit și mers de urs, ne făcea sinteza rodniciei unor oameni ca Ignantie Teoforul sau Clement Romanul. Vorbea despre Iubire și Adevăr... Și ne mirăm de ce studenții nu iubesc învățătura... Ce lucru mai bun pot face tinerii decât să fugă din fața unor astfel de creaturi care s-au lățit peste catedre, studii și destine precum ciuperca bombei atomice peste sat? |
|
|
||||
|
||||
|
O fi postarea domnișoarei cum spui tu frate drag dar prin punctele esențiale ii cam trebuie nitica smerenie. Părerea mea, hac.
|
|||
|
|||
|
Citat:
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Ba da, și asta este adevărat. Cred că duhurile străine Adevărului pot fi recunoscute tocmai prin faptul că au numai o parte din însușirile Duhului Sfânt.
|
|
|
|||
|
|||
|
Și ce relevanță are asta pentru problema topicului de față și pentru cele spuse de mine în dialogul cu Laura? Eu nu văd relevanța decât în aceeași cârtire și bârfire de care vorbeam mai sus, precum și în a abate topicul de la chestiunile care se discută, precum și în a încerca "combaterea" pozițiilor unui interlocutor atunci când ești lipsit de argumente dar nu ești lipsit de duhuri străine de Duhul adevărului.
|
|
|
|||
|
|||
|
Dragul meu prieten poet Ioan,tu ai un frumos dar sa vezi lucrurile din partea lor cald-luminoasa.Am cutreierat toate tarile majoritar catolice ale Europei si sunt oameni ca si restul,cu bune si rele,cu realizari sau dezamagiri,din acest punct de vedere nu am simtit nici o diferenta fata de ei.Cu multi m-am inteles chiar foarte bine,dpdv religios fiecare ne-am vazut de treaba noastra.Am vizitat si eu lacasurile de cult catolice,am citit carti despre catolici sau scrise de catolici,am trait si muncit alaturi de ei.Este o lume cu lumini si umbre,ca peste tot,pe anumite aspecte stau mai bine ca altii pe altele stau mai prost.Cum ii judeca Dumnezeu nu este treaba mea.Mai ii ironizez si eu din cand in cand,amical,ca sa nu-si iasa din mana si sa faca diabet de la atata dragoste ce pare a pluti feeric in aer :) Cand timp imi respecta optiunile si eu procedez la fel,este loc pt toti sub soare,cum va fi dincolo vom vedea la timpul potrivit.PS:am colindat toata Italia,toata,de la nord la sud si invers,de trei ori.Nu le-am demolat statui cu sfinti si nu m-au ars pe rug :) La Vatican mi-am facut poze inclusiv cu garzile elvetiene,a fost foarte tare,mi-am pus kilt si ei cu echipamentul lor unic :)
Ar trebui sa fiu mai rau nu-i asa,sa musc din ei cu sete fino alla morte si eventual dincolo de ea :) Pitbull-ul calvin musca din papalitatea decazuta,aux armes citoyens,hihi :) Last edited by Pelerin spre Rasarit; 20.07.2013 at 14:14:45. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Să nu cerem unei domnișoare smerenia unei femei care a îmbătrânit în lumea asta înrăită. Că o forțăm să devină prefăcută, vicleană, fățarnică. În definitiv, cam cum se întâlnește, vai, atât de des. Smerenia e una, dar se manifestă în chipuri variate, până la forme care par contrarii. Așa cred, nu vă fie cu supărare, frate bun. Doamne ajută! P.S. Firea găzduită în ipostasuri diferite, la noi oamenii, rodește diferit. Uneori perspectivele diferite nu se datorează firii comune, esenței de creștin, ci doar însușirilor personale. Firea și ipostasul nu zac alăturea în om, ci se contopesc. Iar noi, zărind de fapt însușirile persoanei, ne facem impresia că i-am întrezărit esența. Că i-am surprins adevărata natură. Fals! Vedem doar conduite și manifestări, însă cum anume le interpretăm și ce-or însemna ele de fapt, asta ne cam depășește. Ți-o spun ca psiholog, care nu dau doi bani pe teste psi și pe impresiile culese în urma câtorva întâlniri. Cred mai mult în vorba românească, aia cu mâncatul sării și cu-o viață întreagă...:) Last edited by cezar_ioan; 20.07.2013 at 14:14:32. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Pentru că Duhul Adevărului este, totodată, mângâietor, dătător de viață, vistier al bunătăților... |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Un preot la spovedanie poate sa fie bland cu unii sau sa ii certe pe altii, in functie de ce are acel om nevoie sa se indrepte. Unii daca aud ca sunt certati ca fac un pacat mai repede se indeapta decat daca le spune preotul ca e bine sa mai rareasca pacatele. |
|
|