Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.07.2013, 15:52:04
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
Creationismul - este stiintific?
Orice idee emisa de ratiunea umana este filozofie. Definitia stiintei in sensul cel mai propriu este alcatuita din idei deci stiinta este doar un subpunct(un subcapitol) al filozofiei si nicidecum ceva diferit de ea. Stiinta ar fi diferita de filozofie doar daca ar putea fi inteleasa fara ajutorul ratiunii.Daca luam doar cazul simplist al masurarii unei greutati in momentul in care ai gandit (rationat) ca o metoda e mai precisa decat alta ai intrat pe terenul filozofiei (al ideii rationate).Siinta e un tip particular de filozofie.

In concluzie :o idee(creationismul) care nu e catalogata stiinta poate desfiinta o alta idee(o teorie catalogata de cutare stiintifica) daca aduce argumente care dovedesc o eventuala eroare logica in ideea presupusa stiintifica.

Punctul nevralgic al stiintei e ca presupune ca legile universale( la care are ea acces azi si dupa care isi face teoriile stiintifice) au fost aceleasi si in trecut,lucru imposibil de dovedit si ironia e ca multi oameni de stiinta acuza religia ca nu poate demonstra existenta lui Dumnezeu cand ei insisi au EXACT ACEEASI PROBLEMA ca si religia ,nu pot dovedi ceva fundamental pentru stiinta :ca legile fizicii de azi au fost aceleasi si acum "n" mii(milioane,miliade) de ani.Religia presupune existenta lui Dumnezeu,stiinta presupune conformismul.Care presupunere o fi mai aproape de adevar? Aici intervine alegerea personala a fiecarui om.Oricum nu pot fi adevarate in acelasi timp ideile ca "Dumnezeu exista" si "Dumnezeu nu exista."
uff ... m-ai speriat. Am crezut ca o sa spui ca teologia este religie.
Tu spui ca un om de știința este un filozof? Sau ca muncă de cercetare este filozofie?
Vechi 27.07.2013, 18:29:20
flying's Avatar
flying flying is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2010
Locație: MIGREZ PRIN DIFERITE LOCURI ALE INIMII IN CAUTAREA LUI DUMNEZEU
Religia: Ortodox
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
Tu spui ca un om de știința este un filozof?
Dintre cei mai slabuti.

Citat:
Sau ca muncă de cercetare este filozofie?
Pai daca exista Dumnezeu care poate modifica in orice moment orice lege( facuta tot de El) atunci stiinta e doar o filozofie ieftina si temporara iar teologia e adevarata stiinta EXACTA.
Vechi 28.07.2013, 15:46:50
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
uff ... m-ai speriat. Am crezut ca o sa spui ca teologia este religie.
Am vrut sa spun "... ca teologia este știință".
Vechi 28.07.2013, 15:55:01
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de flying Vezi mesajul
Dintre cei mai slabuti.

Pai daca exista Dumnezeu care poate modifica in orice moment orice lege( facuta tot de El) atunci stiinta e doar o filozofie ieftina si temporara iar teologia e adevarata stiinta EXACTA.
Da-mi exemple de modificari ale legilor fizice, care sa-ți demonstreze afirmația.
Din câte stiu eu, teologia nu prea are repere fixe.
Totul este interpretare și reinterpretare.
Știința, în marea ei majoritate, nu are pretenția de a fi exactă. Deși este, în bună parte.
Teologia în schimb, are pretenția de a fi exactă, cu toate ca nu le nimerește mai deloc.
Știința este o filozofie? Filozofia este o știință.
Vechi 28.07.2013, 19:49:29
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Da-mi exemple de modificari ale legilor fizice, care sa-ți demonstreze afirmația.
Totul este interpretare și reinterpretare.
Știința, în marea ei majoritate, nu are pretenția de a fi exactă. Deși este, în bună parte.
Teologia în schimb, are pretenția de a fi exactă, cu toate ca nu le nimerește mai deloc.
Foarte corect. Deseori, acea reinterpretare are conotatii politice. Vezi istoria sinoadelor ecumenice.
Vechi 28.07.2013, 20:09:00
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
Toate minunile sunt "modificări ale legilor fizice.
Citat:
Știința, în majoritatea ramurilor ei, DA, e filozofie.
Pleacă de la anumite aspecte particulare ale realității materiale și dezvoltă terorii. Valabile până nu mai sunt.
Adevărul revelat, în schimb, e Unul singur.
Vechi 28.07.2013, 21:26:24
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
...
Totul este interpretare și reinterpretare...
Duhul Sfânt, Iubirea, care de la Tatăl purcede și pe care-a demonstrat-O Iisus Hristos, este un reper foarte exact.

Interpretările sunt expresii foarte omenești, prea subiective, extrem de ”individualiste” și ele sunt influențate de(ori se explică prin) diferitele patimi omenești nelepădate încă.

Citat:
În prealabil postat de Flying Vezi mesajul
Dumnezeu nu modifică nicio lege pentru că toate sunt bine create de la bun început; după orice minune, legile funcționează în continuare la fel ca înainte.
31. Și a privit Dumnezeu toate câte a făcut și iată erau bune foarte.(Fac1,31a)

Last edited by Demetrius; 28.07.2013 at 22:39:02.
Vechi 28.07.2013, 21:28:30
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
E Unul singur si fara bajbaiala , precum "doamna stinta" !
Vechi 29.07.2013, 18:58:43
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Toate minunile sunt "modificări ale legilor fizice.

Știința, în majoritatea ramurilor ei, DA, e filozofie.
Pleacă de la anumite aspecte particulare ale realității materiale și dezvoltă terorii. Valabile până nu mai sunt.
Iar aceste "minuni" sunt știința exactă?
da, uneori știința filosofează. O face atunci când nu are suficiente rerepere si emite ipoteze.
Dar dacă ipoteza se confirmă prin experimente și/sau descoperiri, nu mai este o simplă filozofie.
cât despre adevărul revelat ... sunt foarte "exacte" aceste revelații.
Vechi 29.07.2013, 19:05:47
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Duhul Sfânt, Iubirea, care de la Tatăl purcede și pe care-a demonstrat-O Iisus Hristos, este un reper foarte exact.

Interpretările sunt expresii foarte omenești, prea subiective, extrem de ”individualiste” și ele sunt influențate de(ori se explică prin) diferitele patimi omenești nelepădate încă.

Dumnezeu nu modifică nicio lege pentru că toate sunt bine create de la bun început; după orice minune, legile funcționează în continuare la fel ca înainte.
31. Și a privit Dumnezeu toate câte a făcut și iată erau bune foarte.(Fac1,31a)
Demonstrează ca Duhul este un reper exact.
Teologia este atât de exactă, ca deja vă contraziceti. Ba modifică legile fizicii, ba nu le modifică.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? Florin-Ionut Din Noul Testament 279 11.07.2014 17:23:24
Creationism-Stiintific Tudor Resurse ortodoxe on-line 17 10.11.2012 13:24:16
Puterea vindecatoare a Sfintei Cruci, demonstrat stiintific Laura19 Generalitati 55 15.11.2011 20:46:44
Puterea vindecatoare a rugaciunii, demonstrata stiintific cherub Rugaciuni 21 23.06.2010 08:50:29
Rugaciunile ortodoxe functioneaza- dovedit stiintific florina_drossu Rugaciuni 1 13.12.2009 19:59:49