![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Pentru mine Intuitia este o forma de revelare a Adevarului, superioara Ratiunii, singura cale catra Cunoastere. Nu cred ca Intuitia este un lucru rau atunci cand esti in permanenta legatura cu Dumnezeu prin Rugaciune. De fapt, atunci Intuitia se transforma in Cunoastere directa si completa, dincolo de orice reprezentare mentala.
|
|
||||
|
||||
![]()
Intuitia luata ca atare este buna, dar nu trebuie confundata cu cele rele ( clarvazatori, prezicatori , etc). Intuitia ne apara, ne calauzeste, ne indruma , ne ghideaza in multe situatii . Am putea poate face si o clasificare simplista , ca fiind intuitie pozitiva sau negativa. In toate exista un revers. Un om in normalitatea lui, realizeaza de la sine ce este bine si ce este rau. Dumnezeu ne-a inzestrat cu acest filtru pe care multi nu-l mai folosesc. Creatia noastra este perfecta, insa noi am imbacsit-o, prin lenevire, uitare, imbuibare si alte cele.
|
|
||||
|
||||
![]()
In cercurile stiintifice vorbim de intuitie. In religie avem un alt termen - revelatie.
|
|
|||
|
|||
![]()
Iata ce scrie in "Acatistul Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului"
"Bucura-te ceea ce stii cele cu anevoie de prevazut si la vreme le spui celor ce ai nevoie de ele;"! ? ! ? |
|
||||
|
||||
![]()
Lasand la o parte capacitatea de a descoperi pe cale rationala raspunsul sau sensul unei probleme ,pt mine intuitia este soapta ingerului pazitor.Asa imi explic si de ce intuitia nu ,,functioneaza ,, la toti oamenii. Lasand la o parte ideea ca premonitia este o intamplare ,nu incerc sa-mi mai explic nimik constat doar ,ca premonitia nu apare decat la foarte putini oameni.
|
|
|||
|
|||
![]()
Intuitia e un concept laic care exclude adevarata cauza a tuturor lucrurilor bune: vointa divina. Dumnezeu este Persoane, cu ratiune, simtire si vointa.
Termenul corect e inspiratie. Exista inspiratie adevarata si inspiratie falsa. |
|
|||
|
|||
![]()
Inspiratia nu e un produs al ratiunii umane ci al altei Persoane, deci în inspiratie ratiunea umana are rolul de accepta, nu de a produce.
Orice bazare pe propria ratiune e înselatoare, fiindca omul stie prea putine ca sa se calauzeasca singur, dar a discerne între adevarata si falsa inspiratie cere multa experienta de lupta cu gândurile si în primul rând renuntarea totala la patimi si odihna lumeasca. |
|
|||
|
|||
![]()
Inspiratia nu e ceva ce putem controla noi, depinde de vointa Altcuiva, vine când vrea Acela, nu când vrem noi.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Intuitia înseamna cunoastere instinctiva, am scos-o din dictionar. Alx, nu e agresiune, dar când nu e lipsa de respect putina ironie nu strica. |
|
|||
|
|||
![]()
Intuitia este "cunoasterea" diavoleasca a omului desprins de Dumnezeu.
De exemplu cand Adam era in uniune cu Dumnezeu si Dumnezeu ii arata toate nu avea nevoie de intuitie ca ii spunea Dumnezeu direct ce si cum. Asa stia numele tuturor animalelor. Nu prin intuitie ci prin cunostinta directa. Referitor la ce zice acolo despre Maica Domnului e vorba ca Maica Domnului cunoaste cel mai mult din toate fapturile rationale (aci nu vorbesc de firea omeneasca a Domnului nostru Iisus Hristos) ce va face Dumnezeu si asemenea ce ii descopera Dumnezeu da direct nu intuitiv in legatura cu cele ce se vor intampla. Cand Adam a gandit intuitiv si s-a luat dupa soapta diavolului a cazut din uniunea cu Dumnezeu. La unirea cu Dumnezeu omul devine supra-rational. De exemplu cuviosul Porfirie stia si legile materiei dar nu pentru ca le intuise ci pentru ca i le arata Duhul Sfant direct. De aceea se zice ca Maica Domnului a trecut peste toata neputinta femeiasca ca femeile sunt inclinate sa gandeasca intuitiv si Maica Domnului nu a facut asa. Si de aceea e cea mai rationala dintre toate fiintele rationale create. Ce am scris mai sus e parerea mea. |
|