![]() |
![]() |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Nu de persoane e vorba, așadar, cât de duhurile care poposesc, o vreme mai scurtă sau mai lungă, în oameni. A-ți atrage atenția un psiholog că ai uneori o conduită nevrotică, este o oportunitate! Bine ar fi să îi mulțumești pentru asta, să ceri detalii și eventual o îndrumare. Mai ales că dialogul e mocca (în cabinet costă multișor...). Eu unul așa procedez când mi se întâmplă să primesc o observație de la un confrate. Ca dovadă, pe forum mi s-a întâmplat chiar ieri, cu Alin (iar mai demult cu Mihnea, precum și cu alții - a rămas scris în memoria forumului). Și am luat în serios atenționarea, după puteri. Ba chiar, precum se poate constata din postare, i-am mulțumit, căutînd să mă folosesc de feedback. Ei bine, nu-i o ironie, ci o simplă constatare. Oamenii prezintă toate caracteristicile iubitorilor de OZN-uri (lumini și luminițe, poze, obiecte identificabile doar pe pelicule, afecte multe, argumente din sfera interpretativității etc. - curat UFO). Că neagă asta și deplasează pasiunea lor morbidă focalizînd-o fix asupra sfinților - asta ține deja de intimitatea mecanismelor de apărare ale unui eu narcisist foarte și lipsit de igienă minimală, precum și, desigur, de ceea ce numim păcat fără intenție. E alegerea lor că țin morțiș să persevereze. Eu am spus ce am înțeles, franc. Imaginație și delir sunt termeni din vocabularul minimal al oricărui muritor contemporan. Ba, mai mult, constituie o permanență în viața fiecăruia dintre noi (altiminteri am fi deja desăvârșiți), dar nu toți suntem miluiți să conștientizăm aceasta și capabili să luptăm cu armele psihologiei și, mai ales, cu armele duhovnicești (rugăciunea, mai întâi). Că unii adaugă un burtoi de afecte pe termenii ăștia, iarăși, repet, e alegerea lor. Ar fi avut multe alte opțiuni de interpretare. Dar le-au tăiat. (tipic nevrotic, ăsta-i patternul, deh!) Mulțumesc că ai arătat cum înțelegi tu intervenția mea, sper că lămuririle de aici fac și mai clar textul. |
|
|