Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.08.2013, 23:11:34
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Ekaterina,

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Parintele Savatie este intrebat in interviu cum mai sunt iertate pacatele pe care omul a uitat sa le marturiseasca la spovedanie.

El spune ca Dumnezeu iarta pacatele omului in atotstiinta Sa cautand la sinceritatea inimii noastre. Pacatele uitate, sunt uitate. Dumnezeu iarta pacatele noastre nu atat pentru corectitudinea si exactitatea cu care noi numim anumite greseli ci pentru umilinta si infrangerea inimii. Noi ortodocsii, mai spune Parintele, gandim pacatele dupa patimi. Parintele recomanda sa marturisim boala care ne stapaneste, spunand ca omul nu poate sa tina seama de tot ceea ce face, ca altfel ar abate mintea de la Dumnezeu, devenind un politai al sufletului sau care isi urmareste doar greselile pentru a face o spovedanie exacta.

Mai sunt dezbatute si alte aspecte legate de spovedanie si anume de ce trebuie ca pacatele sa fie spuse in fata preotului si nu in fata icoanei, asa cum fac unii credinciosi.

Interviul este mai complex, merita ascultat, pentru a intelege cat mai corect ceea ce Parintele Savatie doreste sa spuna (chiar daca interviul are aproape o ora, nu se vorbeste despre spovedanie decat in prima parte).
Preotul cînd citește rugăciunea de iertare la Spovedanie spune așa:

”... Însuți și pe robul tău acesta _______ care se căiește de păcatele ce a făcut, primește-l cu știuta Ta iubire de oameni, trecîndu-i cu vederea toate cele făcute de dînsul...”

Apropo de polițai, duhovnicul mi-a spus că Dumnezeu nu face contabilitatea păcatelor. Asta pentru că eu obișnuiesc să adaug la sfîrșitul listei negre ”și alte păcate neștiute și pe care le-am uitat”.

O să încerc să-l ascult cîndva pe Savatie, dacă-mi amintesc.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote