![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Și pentru noi toți, cei care căutăm Adevărul și statornicia în El,
un text documentat, limpede, din care putem înțelege cum tâlcuiesc Părinții despre energia necreată: din cunoașterea sfinților Palama, Simion Noul Teolog, Vasile cel Mare, Grigorie de Nyssa, Chiril din Alexandria, Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul. Câteva trimiteri și la Tomul Aghioritic și Filocalia. Note din lămuririle teologilor Dumitru Stăniloae, Vladimir Lossky, John Meyendorff, Paul Evdokimov. http://www.basilica.ro/stiri/sf-grig...esti_5216.html Selectez câteva paragrafe, cu rugămintea de a fi iertat pentru sublinierile cu bold. Părțile selectate (precum și tot materialul) confirmă, sper, că poziția mea față de pozele de pe topic nu reprezintă o manifestare a necredinței (cum mi s-a spus în mod insistent și ofensator de către cei care NU fac disticția cuvenită între fenomene/învățături drepte, ortodoxe - respectiv false, eretice, mincinoase) ci, dimpotrivă, o încercare de mărturisire a dreptei credințe, așa cum trăiește ea în Biserica lui Hristos, până azi. Am trecut deja peste neînțelegerile/ gâlceava noastră, fără supărare. Ceea ce nădăjduiesc acum este să înțelegem cât mai bine cu toții cum stau de fapt lucrurile, spre paza noastră, spre întărirea dreptei credințe (iar nu a iluziilor). "Sinoadele din secolul al XIV-lea vor preciza într-un mod cât se poate de limpede existența în Dumnezeu a ființei, incognoscibilă și inaccesibilă și a energiilor cognoscibile și accesibile vederii creștinilor îmbunătățiți. Astfel, s-au pus bazele dogmatice ale cunoașterii și experierii lui Dumnezeu prin rugăciunea curată și s-a rezolvat contradicția doar aparent insolubilă, în sensul că Dumnezeu este și cognoscibil și incognoscibil, fără ca aceste două însușiri ale Sale să se excludă una pe cealaltă." Din acest paragraf reiese că nici aparatul foto nici toată lumea care se trezește înaintea unui computer, căscînd gura și extaziindu-se naiv, nu pot avea priză la "energiile cognoscibile și accesibile vederii", ci numai "creștinii îmbunătățiți" și cei cu "rugăciunea curată". În cadrul unei întâlniri personale, față către față, cum deja cunoașteam și cum se va preciza în următoarele pasaje. Last edited by cezar_ioan; 09.08.2013 at 03:53:25. |
|