![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mă bucur că ai formulat tu ceea ce, fiind prea obosit de vorbitul cu "pereții" frumos văruiți (eu spun asta, nu tu), mi-ar fi plăcut să redactez eu însumi. |
|
|||
|
|||
![]()
Aș mai adăuga, doar, Cristiane, ceva care l-ar fi putut ajuta pe Cătălin să ancoreze just problema vederii energiei:
Foarte important pentru Biserică, Sfântul Grigorie Palama nu s-a apucat să se certe cu niște rătăciți doar întrucât aveau aceștia nu știu ce teorii despre nu știu ce lumini și luminițe ci, cu totul demn de un Sfânt Părinte, pentru că nebunii aceia, bălmăjind și răstălmăcind totul, ajungeau prin consecințele gândirii lor viclene să răstălmăcească și să deformeze învățătura sfintei Biserici despre Dogma Sfintei Treimi, despre Persoane și lucrările Lor în lume, despre raportul dintre Cele Trei Persoane în Sânul Dumnezeirii. Pentru ca ereticii aceia să nu prezinte mincinos Revelația, Sfântul Palama a folosit prilejul disputei monahicești pe tema vederii energiei necreate și, așa cum reiese din textul omiliilor sale, s-a concentrat pe susținerea învățăturii apostolice și a Tradiției, dezvoltînd în chip sporit, magistral, dogma Sfintei Treimi și respingînd rătăcirile ereticilor. |
|