Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.08.2013, 22:36:13
perplexus perplexus is offline
Junior Member

Data înregistrării: 30.03.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
...obiceiul de a le saruta mi se pare deplasat din doua puncte de vedere :

1). poate fi interpretat extrem de usor, ca inchinare la chip cioplit. Deci, o incalcare grava a uneia din cele 10 porunci !

2). este un gest total neigenic !

Cred ca acest gest,denota mai degraba un formalism ritualic rural, si nu cred ca in el sta toata credinta omului !!!

De ce suntem obligati sa sarutam icoane ? Avem acesta obligatie trasata clar de Biserica Ortodoxa ?
Sau am eu inpresia,poate gresita, ca Biserica Ortodoxa, desi nu condamana asemenea gesturi, totusi se fereste si sa le promoveze foarte tare ???
Cei care saruta icoanele sau moastele sunt cinstitori de Dumnezeu prin aceea ca isi ating o parte cinstita a trupului lor (buzele) de locuintele Duhului Sfant pe pamant .. sfintii fiind bisericile vii ale lui Dumnezeu in care a binevoit a locui .. de aceea nu numai moastele trebuie sarutate ci toate urmele sfinteniei lor pe pamant .. inclusiv icoanele (prafuite sau nu). Daca eu nu ma aseman cu aceia, macar voi saruta evlavia, ravna, virtutea si dragostea lor catre Dumnezeu, izvorul sfinteniei lor, inchipuite in icoane.

Porunca neinchinarii la idoli au primit-o aceia care aveau in cugetul lor cum ca lemnul cioplit de maini omenesti sau vitelul turnat de ei insisi capata puteri miraculoase, carora le atribuiau merite care se cuveneau numai Creatorului tuturor.

Vezi cum motivatia din spatele inchinarii e ceea ce conteaza si e judecat. Sarutul icoanelor sau al moastelor e cinstire de Dumnezeu .. si mai igienic ca orice .. pe cand inchinarea la idoli este alungare a oricarei cunoasteri despre om si despre Dumnezeu, este orbire si intuneric mult.
Reply With Quote