![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Stimati forumisti,carele din timpuri mai stravechi sau mai noi,frecventati cu asiduitate si interes cararile intortocheate si peripatetice ale acestui loc de dezbateri ortodox-spirituale !
Sa aflam ,dara impreuna, o pozitie teologica interesanta formulata de insasi un monah ortodox,numitul Nicolae dela Rohia. Aceasta pozitie teologica am putea-o numi si teza (de la grecescul thesis,adica punere ),idee de capatai,adica,daca va place, ea suna cam asa,avand si urmatorul titlu: "Formula treimica a credintei" Este un lucru frapant si uimitor, faptul ca Dumnezeu in marea sa opera,a impus o formula treimica si religiei,adica : a). exista trei religii mari ,asa-zise, "ale cartii" : religia ebraica, religia crestina si religia islamica, mahomedana b). in sanul chiar al crestinismului, exista trei confesinui crestine majore : 1). ortodoxia 2).catolicismul 3). protestantismul fiecare dintre ele avand cateva virtuti proprii ,care le apartin numai lor,adica cateva puncte tari,insa ele numai impreuna pot realcatui un intreg armonios si perfect !!! In aceasta ordine de idei, ortodoxia are relatia mistica bazata pe persoana sfantului intr-o viziune a duhului care se coboara asupra creaturii si asupra creatiei Catolicismul are spiritul gotic ,cel al dorintei de asceza spre inaltime,combinat cu un puternic spirit de organizare si ierarhizare a lumii de aici intr-o structura social-educativa complexa. Protestantismul are spiritul individualist, ce implica o relationare directa,fara interpusi,intre persoana,lege si Creator,prin intermediul Cartii. Fiecare aceste trei ramuri ale credintei crestine sunt ale aceluiasi trunchi,fiacare avand un adevar al ei revelat de Dumnezeu,de aceea, se spune, ca, pozitia cea mai cuminte si corecta,a noastra ca si crestini, e sa incercam sa respectam si celelalte confesiuni, fie si prelunad un aspect al lor in religia noastra,sau macar sa incercam sa fim mai atenti cu unele aspecte ! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acum nu inseamna ca toti cei care saruta icoanele o fac dintr-o profunda evlavie si credinta autentica - pentru unii este un gest reflex de imitatie sau conformism social, dar poate spre norocul tau (si nefericirea ei) prietena ta este in categoria celor care o fac din motivele bune. Citat:
Citat:
Citat:
Imi spunea cineva ca "el nu e de acord cu mersul la biserica, ca a discutat el cu niste preoti cu functii si i-au spus ca important e sa-l aiba pe Dumnezeu in inima si ca asta pune in practica, in tot ce face il are pe Dumnezeu in gand" Peste doar cateva ore, mi-a si demonstrat cum intelege lucrul asta: Fiind la o slujba de pomenire pentru socrul sau, cativa tigani au venit si ei la inmormantare, crezand probabil ca vor obtine ceva de pomana, nestiind ca pomana este planuita pentru mai tarziu si cu invitatii exclusiviste (rude, prieteni). Ei bine, nu stiu cum s-a impiedicat de un tigan din asta, si a si dat drumul la gura.. Te las pe tine sa ghicesti cat era Dumnezeu de prezent acolo. Nu cred, sunt sigur ca si tu esti un bun exemplu in sensul in care mentalitatile de genul asta produc "credinciosi".
|
||||
|
||||
![]()
Si mai cred ,ca dumneata ai putea sa vorbesti mai frumos ,ca un adevarat crestin,nu ?!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Tu ai fost cel care ai scris primul: "De ce, sa ne priclitam noi mantuirea,riscand sa calcam una dintre porunci,doar din dorinta bigota si "babeasca " de a saruta materialul icoanei ???" Daca vrei sa afli pareri intrebi, dar tu ai deja concluziile.
|
|
||||
|
||||
![]()
Citatul este unul aproximativ,redat din memorie,ceea ce conteaza e insa ca ideile sunt exacte !
Sursa este cartea DE IDEI SI DIALOGURI ORTODOX-CRESTINE: "INSOTIRI IN TURNUL BABEL' autor : IOAN PINTEA cine doreste sa consulte cartea ! |
|
|||
|
|||
![]()
Tare naiv esti in cazul asta.
|
||||
|
||||
![]()
iarasi boala dumitale veche...atacul la persoana !!!
ideea de progres, evolutie, ...va spune ceva ??? |
|
||||
|
||||
![]()
Doresc,prin intermediul acestui mesaj sa adresez o rugaminte, catre toate persoanele predispuse la atac la persoana sa-si indrume pasii spre alte meleaguri ale forumului,pentru ca aici nu e nimic interesant pentru ei, si nu o sa se intample nimic din ce cauta si asteapta !!!
|
|