Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.08.2013, 23:56:23
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Critica ta este generalizatoare si bazata pe o judecata pripita.

Impartasatania nu se da des doar pentru ca cineva flutura stelutzeul cu impartasania deasa.

Din ce ai spus pe tema asta, nici un cuvintel despre riscuri, care nu or fi chiar cum zice opozitia, dar exista.

Te-ai gandit ca nu se practica poate pentru ca la majoritatea, riscurile (si ce sa zicem, direct, dezavantajele) depasesc virtualele avantaje?

Curand ai sa ne spui ca si oprirea de la sfanta impartasanie nu e corecta, pentru ca de fapt asta si este impartasirea care nu se practica obligatoriu-saptamanal cum o intelegi tu.

Omului i se ofera o perioada de "recuperare duhovniceasca" in care trebuie sa arate ca a valorificat ceea ce a primit pana in acel moment.

Sunt sigur ca daca cineva are perceptia duhovniceasca a ceea ce ii ofera concret Sf. Impartasanie si duce lipsa, preotul nu-i va refuza impartasirea mai deasa.

Dar asa, sa o administrezi des, la gramada, doar dintr-un motiv pretins teo-logic, si mai mult, plasand o data cu asta o buna parte a responsabilitatii spirituale de pe umerii duhovnicului pe cei poate prea firavi ai ucenicului (ai argumentat ca se poate face si fara spovedanie de fiecare data) nu este tocmai in regula.
Alin,

Ar trebui să-mi schimb semnătura așa: Ori de cîte ori vedeți că scriu despre Spovedire și Împărtășire, să știți că mă refer strict la creștinii ortodocși care au o viață de credință trăitoare, doar la cei care sînt activi duhovnicește, la cei praticanți. Eu nu discut cazurile așa-zișilor ortodocși de ocazie care nu au nici măcar cunoștințe minimale de cateheză. Pe aceia nici preotul nu-i cunoaște dat fiind că vin rar la biserică și pentru ei nu se pune problema Împărtășirii de fiecare dată.

Dacă tot aduci vorba de riscuri, spune-mi care sînt ele pentru tine de exemplu. De ce te temi să te împărtășești săptămînal?

Perioadă de recuperare duhovnicească?!

Da, dar din motivul unei false smerenii, în realitate ortodocșii nu propun duhovnicului să se împărtășească mai des. Bine-ar face să dorească asta și clar că preotul se va bucura - dar o fac? Nu. De ce? Pentru că sînt mereu condiționați de ”obligativitatea” spovedirii și a postului de N zile cu tot ce presupune perioada asta și preferă să se relaxeze pînă la următorul post mare cînd lumea obișnuiește să se împărtășească în mod normal.

Canoanele apostolice constituie un argument pretins teologic? Scrierile atîtor Sfinți Părinți - la fel? Nu te înțeleg.

Umerii slabi ai ucenicului trebuie întăriți cu Euharistia în primul rînd. Fără participarea cît mai deasă la comuniunea cu Hristos și cu Biserica ne lipsim de un mare ajutor care ni se oferă săptămînal - și asta o spun Sfinții Părinți, nu eu sau altcineva.

Știi, este o profeție că în ultimii ani înainte de Judecata de Apoi ni se va lua Sfînta Liturghie. Se pare că acum noi sîntem cei care refuzăm ceea ce ni se oferă la Liturghie și, mai tîrziu, vom vrea să ne împărtășim și nu vom mai avea cum.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 28.08.2013 at 23:59:17.
Reply With Quote
Vechi 29.08.2013, 10:00:19
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Anita,

Scopul pentru care mergem la Liturghie e să ne împărtășim. De aceea se săvîrșește Jertfa, pentru iertarea păcatelor noastre, pentru comuniunea reală a tuturor creștinilor ortodocși din toate locurile și timpurile, pentru viața de veci, pentru sănătate șamd. Există într-adevăr mai multe metode de a primi harul și iertarea, dar Euharistia este cel mai deplin mod de a face părtășie cu Hristos și cu Trupul Lui care este Biserica.

Dacă îi critic pe unii preoți o fac în mod constructiv, bazîndu-mă pe învățătura Sfinților Părinți. Pentru că noi, românii în special, am ajuns într-o atît de jalnică convingere că e suficient să ne împărtășim de cîteva ori pe an și preoții nu suflă o vorbă ca să ne încurajeze concret să ne apropiem cît mai des de Potir, în același timp ei împărtășindu-se de fiecare dată fără a respecta miturile postirii obligatorii de nu știu cîte zile înainte și toate celelalte. Pentru asta nu voi tăcea, deși publicul va crede că păcătuiesc.
Daca e asa ,de ce nu apari mataluta catre sfarsitul slujbei sa te impartasesti ?
Nu te gandesti ca sunt o multime opriti de la sfanta Impartasanie ?
Ei sa nu mai participe la slujba ?
Canoanele spun sa nu lipsim 3 duminici la rand de la sf.Liturghie duminicala.
Nu sau ne impartasim saptamanal ,chiar daca meritam asta.
Pentru sfanta Impartasanie nu exista canoane referitoare la frecventa cu care sa te impartasesti.
Parerile sfintilor parinti sunt impartite ,eu ti-am citat din par.Cleopa.
A fost lipsit de har parintele Cleopa ?
Iar pt post ,la fel parerile sunt impartite
Parintele meu vorbeste de 3 zile inainte de impartasanie ,depinde cand te spovedesti.Miercuri ,joi si vineri ,post ,te spovedesti vineri si te imparatasesti sambata sau duminica.
Sau tii post vineri cand te spovedesti si te impartasesti duminica
Reply With Quote
Vechi 29.08.2013, 12:54:00
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Florin-Ionut - totusi pozitia ta, cel putin in acest subiect nu este clara.
Poate ca ar fi bine sa ne spui exact cum te situezi:

- doresti, esti adeptul impartasaniei dese (saptamanale)? O paranteza aici: exista destui care se duc la biserica si in timpul saptamanii la sfintele liturghii si se impartasesc. Exista situatii pe care eu am mai spus: le-am vazut practic si nu le-am inteles. Sunt oameni care se impartasesc chiar la fiecare liturghie, inclusiv de ex. de Craciun si de Pasti si prima si a doua zi si etc, pe 1 ianuarie.

- doresti sa se faca impartasirea mai deasa, dar te impiedica pregatirea necesara, prea aspra (post, spovedit)?
- doresti sa se tina post contiunuu?
- doresti sa schimbe ceva legat de spovedanie (mai rar)

Ce doresti tu exact? Cum vezi lucrurile? Ce nu-ti convine. Ca sa stim exact ce discutam aici.

Am impresia (dar poate ca am inteles gresit), asa reiese din postarile tale, ca tu esti foarte preocupat de alimentatie.

Mai cu ceva timp in urma erai impotriva copiilor. Nu-ti doreai copil (daca nu confund persoane). Acum iti doresti mai multi.
Si cred ca nu ai un duhovnic, sau o orientare in credinta, in sensul ca nu stii exact ce e mai bine, pe ce cale sa o iei si dai in pereti (cazi in extreme).
Cineva te-a sfatuit cam rau zic eu si te-a adus pe un drum extrem: toate numai naturiste, mancare raw-vegana chiar si la copii si sotie, alaptat multi ani si alte cele.
Curand ai sa te muti in padure poate si ai sa renunti si la altele lumesti.
(Exista oameni care tind spre alte moduri de trai, asa cum am vazut la televizor: s-au dus cu copiii in padure si traiesc precum salbaticii cu familie cu tot, sau mai stiu eu, altii lupta activ pentru protectia animalelor, altii traiesc in grup in zone izolate, la comun, etc.). Dar oamenii astia nu au serviciu inteleg, nu stiu din ce traiesc.

Si legat de o postare a ta mai sus: atata vreme cat sotia ta alapteaza, nu poate sa ramana insarcinata (spuneai ca mai doriti copii). Sunt niste aspecte hormonale, la care eu nu ma pricep, dar asa am auzit/citit.
Ar trebui sa consultati un medic care sa va lamureasca.

In incheiere eu iti mai spun ceva: credinta trebuie sa fie in suflet, sa o traiesti cu adevarat. Preocupari trupesti trebuie sa existe, dar nu in detrimentul sufletului.
Si eu ratacesc intr-un fel in credinta si imi pun tot soiul de intrebari, pentru ca nu sunt de acord cu/nu inteleg sensul unele/unor lucruri. Eu sunt as spune invers decat tine. Eu pun accent pe suflet, pe partea sociala si mi se par exagerate unele preocupari trupesti, de exterior: alimentatie, haine, abstinenta la cei casatoriti etc.

Revenind la subiect si la o idee scrisa mai sus:
Spuneam ca nu inteleg cum se poate face o impartasire deasa, la fiecare sfanta liturghie, sau macar saptamanala.
Problema mea este ca eu sunt adepta impartasaniei facute profund si cu respect, deci cu o anumita pregatire.
Si mi se pare ca acest lucru este posibil numai la manastire.
Mirenii, mai ales cei casatoriti, nu pot sa faca acest lucru asa cum trebuie, adica pregatirea corespunzatoare inaintea fiecarei slujbe.
Daca te impartasesti in toate slujbele de Pasti si de Craciun (deci mai multe zile la rand), sau pe 1 ianuarie, inseamna ca ori postesti continuu (esti vegan) si in abstinenta trupeasca totala, ori ai dezlegare de la preot sa te impartasesti fara vreo pregatire trupeasca.
Unii spun ca este posbil doar sa ajunezi, adica sa tii post un anumit numar de ore inainte de impartasit si abstinenta trupeasca 1 zi inainte si una dupa.

E pacat (si am mai spus-o si o repet) , ca nu exista reguli clare, pe care sa le poata respecta toti (si preoti, si casatoriti si singuri, bolnavi si sanatosi).

Spovedania - eu sunt adepta spovedirii ori de cate ori simti nevoia. Inainte de spovedit se cere totusi spovedanie, ca sa te duci cu sufletuil curat. face parte din respectul cuvenit.

Impartasania (Trupul si Sangele lui Hristos) - ori este pentru toata lumea, pentru cei mai slabi si mai pacatosi in general si atunci da, e bine s-o luam tot
timpul, ca pe un medicament si atunci nu trebuie pregatiri speciale sau

...este ceva de pret, care trebuie luat cu mult respect si deci cu pregatire in prealabil, ceva ce numai cei care merita sa o ia (mai putin pacatosi) si atunci e bine s-o luam mai rar, respectandu-i profunzimea intelesului.

Asta as vrea sa lamurim o data pentru totdeauna. Si se pare ca nu este posbil, pentru ca exista opinii separate, chiar printre preoti, monahi si teologi.

Last edited by sophia; 29.08.2013 at 12:58:27.
Reply With Quote
Vechi 29.08.2013, 17:52:31
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Daca e asa ,de ce nu apari mataluta catre sfarsitul slujbei sa te impartasesti ?
Nu te gandesti ca sunt o multime opriti de la sfanta Impartasanie ?
Ei sa nu mai participe la slujba ?
Canoanele spun sa nu lipsim 3 duminici la rand de la sf.Liturghie duminicala.
Nu sau ne impartasim saptamanal ,chiar daca meritam asta.
Pentru sfanta Impartasanie nu exista canoane referitoare la frecventa cu care sa te impartasesti.
Parerile sfintilor parinti sunt impartite ,eu ti-am citat din par.Cleopa.
A fost lipsit de har parintele Cleopa ?
Iar pt post ,la fel parerile sunt impartite
Parintele meu vorbeste de 3 zile inainte de impartasanie ,depinde cand te spovedesti.Miercuri ,joi si vineri ,post ,te spovedesti vineri si te imparatasesti sambata sau duminica.
Sau tii post vineri cand te spovedesti si te impartasesti duminica
Anita,

Eu mă împărtășesc în fiecare duminică.

Dacă sînt oameni opriți, atunci să nu se împărtășească. Nu vorbim despre ei. De ce să nu participe la slujbe?

Canoanele 8 și 9 apostolice spun clar că trebuie să ne împărtășim sistematic, de fiecare dată cînd participăm la Liturghie. Cît despre lipsitul de la Liturghie, da, există și regula asta - dar nu era vorba despre asta.

CANONUL 8 apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CLERULUI)
Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau vreunul (altul) din ca
talogul clerului, aducându-se Sfânta Jertfă (săvârșindu-se Sfânta Liturghie), nu s-ar împărtăși, să spună cauza. Și dacă ea ar fi binecuvântată, să aibă iertare; iar de n-ar spune-o, să se afurisească ca unul ce s-a făcut vinovat de tulburarea poporului (sminteală) și a făcut să se nască bănuială împotriva celui care a adus (sfânta jertfă) ca și când acesta nu ar fi adus-o după rânduială (în mod valid).
(1,2
Ancira; 10 Petru Alex.)

CANONUL 9 apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CREDINCIOȘILOR)
Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică.(66, 80 Trul.; 2 Antioh.; 11 Sard.; 2 Dionisie Alex.)

Părintele Cleopa a spus multe lucruri, nu sînt neapărat toate adevărate. Prefer învățătura scrisă de Sfinții Părinți ale căror lucrări fac parte oficial din Sfînta noastră Tradiție.

Părintele tău și nu numai el ar trebui să știe că există un canon apostolic care interzice postul sîmbăta și duminica.

CANONUL 66 apostolic (POSTUL DE DUMINICA ȘI SÂMBĂTA)
Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una), să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească.

Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 14:54:27
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Ekaterina,

Rezultă implicit că orice preot care recomandă aceste perioade postesc în mod necesar tot atît înainte de fiecare Liturghie pe care o săvîrșesc.

Oare așa fac?
E o logica eronata.
Nu toti au aceeasi boala deci nu necesita acelasi tratament.

Poti sa o iei in felul asta: preotul datorita misiunii, harului, slujirii Sf. Liturghii, nu are nevoie de acelasi "tratament" ca mireanul pentru care 3 zile de mancare vegetariana (pe saturate!) reprezinta o incercare duhovniceasca (si nu doar) iesita din comun.

Last edited by AlinB; 27.08.2013 at 15:05:49.
Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 17:38:00
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
E o logica eronata.
Nu toti au aceeasi boala deci nu necesita acelasi tratament.

Poti sa o iei in felul asta: preotul datorita misiunii, harului, slujirii Sf. Liturghii, nu are nevoie de acelasi "tratament" ca mireanul pentru care 3 zile de mancare vegetariana (pe saturate!) reprezinta o incercare duhovniceasca (si nu doar) iesita din comun.
Alin,

Discutăm la modul general, dacă e obigatoriu sau nu să postim 3 zile înainte. Dacă da, atunci trebuie să fie valabil pentru absolut toată lumea.

În cazul particular cînd preotul hotărăște pentru un anume mirean să postească 3 zile înainte, de exemplu în cazul unuia care se împărtășește din an în Paști, atunci creștinul trebuie să facă ascultare. Dar acest lucru nu poate fi generalizat pentru mirenii sau preoții care se împărtășesc săptămînal sau chiar mai des.

Reply With Quote
Vechi 27.08.2013, 17:55:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Alin,

Discutăm la modul general, dacă e obigatoriu sau nu să postim 3 zile înainte. Dacă da, atunci trebuie să fie valabil pentru absolut toată lumea.
Sunt canoane obligatorii cum sunt posturile stabilite de Biserica si altele care sunt in functie de starea duhovniceasca a omului.

La asta m-am referit, daca ai inteles altceva.

Citat:
În cazul particular cînd preotul hotărăște pentru un anume mirean să postească 3 zile înainte, de exemplu în cazul unuia care se împărtășește din an în Paști, atunci creștinul trebuie să facă ascultare. Dar acest lucru nu poate fi generalizat pentru mirenii sau preoții care se împărtășesc săptămînal sau chiar mai des.
Depinde ce fel de post, depinde de om.
Uite tu ti-ai luat canon nu de 3 zile ci de 7 din 7 :)
Pe unul ca tine ar trebui sa-l puna sa tina post negru o zi macar poate chiar doua pe saptamana :)