Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Se mira mai demult Decebal: de unde vii tu cu diagnostice dacă nu ești psihiatru? Ce cunoștințe ai tu despre psihiatrie, câtă vreme ești psiholog.
Noi cei din Universitate secția Psihologie am studiat (la Spitalul 9, Obregia) timp de 2 ani, 2 ani serioși, cu mult mai serios decât cei de la medicină (la ei era un curs oarecare printre altele, axat mai mult pe simptome și tratament), atât psihopatologie cât și psihologie clinică precum și psihiatrie cu elemente inclusiv de farmaco.
Eram pregătiți să înțelegem bine boala mintală, în primul rând pentru a putea ulterior să lucrăm în clinici, ca psihologi cliniciani (și unii colegi chiar lucrează), apoi pentru a ști să colaborăm cu un psihiatru, și în fine să putem participa la acțiunea de informare a publicului larg, inclusiv în școli (mulți dintre noi fiind profesori sau consilieri școlari). Precum și pentru a înțelege mai bine, prin comparație, psihologia omului sănătos la minte, psihologia generală
Am făcut nu doar cursuri cu unul dintre cei mai buni profesori din lume, Prof. G. Ionescu, Dumnezeu să-l odihnească cu drepții!, ci și multă practică, în cei doi ani. Săptămânal, chiar și în vacanțe dacă se întâmpla să avem vreo restanță ori vroiam o mărire de notă.
Am avantajul mare, pentru meseria mea, că am avut eu însumi depresie asociată cu consum etanolic exagerat, o vreme și am experimentat condiția de pacient, cu 3 săptămâni de internare.
Apoi am câteva mii de ore în AA, unde majoritatea sunt (foști) pacienți psihiatrici, ședințele fiind desfășurate în incinta spitalului. În fine, am colaborat mulți ani cu medicii psihiatri avînd clienți comuni.
Mai am și o formare specializată pe depresii (cu un specialist recunoscut în terapia cognitivă a depresiei, psiholog din spitalul Obregia) și alta pe tulburările de personalitate, cu terapeuți de primă clasă din lume (unii fiind considerați chiar lideri mondiali, de pildă Kroestler, din America, pentru negocierea de ostatici).
Drept urmare, spre liniștea lui Decebal și a altor sceptici, domeniul psihopatologiei este unul în care pot avea, cel puțin, rolul unui agent al cărților sau informațiilor de popularizare.
Faptul că am colaborat (mai exact am realizat) la o lucrare de doctorat în psihiatrie, timp de câțiva ani, nici nu îl mai trec la socoteală. Aia a fost așa, o plăcere a mea în timpul liber. Un hobby..:)
Mă voi reține însă pe viitor să mai fac prea multe trimiteri în domeniul psi. E un domeniu complex și delicat, trebuie mulți ani de studiu și de practică pentru a înțelege ce e aceea, de exemplu, mintea. Sau, ca să vorbim despre tulburări, poftim: ce este depresia.
Teama mea e că una scriu, alta se înțelege, date fiind prejudecățile publicului (precum deja am constatat) și lipsa de cunoștințe. De fapt știam încă din școală, apoi din practică...
Am primit deja reacții dintre cele mai neplăcute și ostile pentru că am încercat să aduc puțină lumină în domeniul în care am unele competențe.
E de-ajuns. Nu mai voiesc să deranjez pe nimeni din confortul în care se autoașază.
Și apoi, domeniul meu de azi e educația și performantica, iar nu psihopatologia.
La revedere, așadar, sau mai corect spus: adio, cu acest domeniu! Mergeți iute la medic, ori, măcar la psiholog, când sesizați (voi sau cei din jur) că începeți să vă comportați ceva mai special ori, pur și simplu, când nu vă simțiți prea bine sufletește.
Evident, amintiți-vă de duhovnic, de Sfânta Biserică! Cei care se țin serios și corect de Biserică sunt mai puțin predispuși la îmbolnăviri psihice, iar dacă totuși se îmbolnăvesc, se refac mai ușor și mai complet, ba chiar își depășesc starea de sănătate sufletească dinaintea apariției tulburării. Există deja studii precise în acest sens. Căutați și veți găsi!
|
"Evident, amintiți-vă de duhovnic, de Sfânta Biserică! Cei care se țin serios și corect de Biserică sunt mai puțin predispuși la îmbolnăviri psihice, iar dacă totuși se îmbolnăvesc, se refac mai ușor și mai complet, ba chiar își depășesc starea de sănătate sufletească dinaintea apariției tulburării. Există deja studii precise în acest sens. Căutați și veți găsi!"
Iată, cu adevărat, un punct de vedere avizat, o poziție a unui psiholog creștin, specialist în psihologie, dar, în primul rând, trăitor al credinței!
În privința prejudecăților pe care le-ați menționat (că dvs, ca psiholog, ați fi mai puțin avizat decât un psihiatru etc etc), cred că n-aveți nici un motiv să vă întristați, domnule profesor. Prejudecățile, prin definiție, sunt ilogice, iraționale, aberante. Altfel, nu le-am mai numi "prejudecăți". Amintiți-vă de cuvintele Mântuitorului Hristos: "vai vouă când toți vă vor vorbi de bine, căci așa le făceau proorocilor mincinoși...". Aceste critici dovedesc faptul că vă îndepliniți corect datoria.
Dacă activitatea dvs profesională ar rămâne necriticată (și mă refer în sepcial la criticile bazate pe prejudecăți), abia atunci cred că ar fi o problemă, o spun cu toată seriozitatea.
Nu știu dacă percep corect lucrurile (din nou, sunt neavizată în domeniu), dar am impresia că, în Occident, psihologii sunt mult mai apreciați și respectați decât în România. În țara noastră, persistă aceste prejudecăți legate de psihologie, inclusiv în rândul credincioșilor creștini (deși aceștia au datoria de a le fi încrezători semenilor, încrederea fiind una dintre cele mai minunate modalități de manifestare a iubirii). Cred că, dacă aș fi sociolog și aș realiza un sondaj de opinie, în rândul credincioșilor ortodocși, în privința încrederii în psihologi, aș avea prilejul să observ, printre răspunsuri, mai multe generalizări nejustificate decât am auzit vreodată în viața mea. :) Ce să mai spunem de ideea nefondată, fără nicio legătură cu realitatea, potrivit căreia psihologii ar avea intenția de a-i substitui pe duhovnici?... :)) Este exact ca și cum am contesta rolul medicilor, al profesorilor sau al altor categorii de persoane, pur și simplu invocând, fără nici un argument, ideea că profesiile lor ar atenta la sfințenia artei duhovniciei.
Cred că, mai înainte de a contesta sau minimaliza vocația psihologilor, ar fi bine, creștinește să reflectăm la importanța unică a obiectului lor de studiu: sufletul omenesc.
Oare pentru îndrăzneala lor, pentru dorul lor de a cunoaște tainele sufletului uman, acești semeni nu merită respectul, încrederea și admirația noastră?
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
Last edited by laurastifter; 29.08.2013 at 00:56:13.
|