Citat:
Crestini! Cunoasteti pe Hristos! Intelegeti ca voi nu-L cunoasteti, ca va lepadati de El socotind mantuirea posibila fara El, pentru niscaiva fapte bune! Cel care socoate o mantuire posibila fara credinta in Hristos este renegat de Hristos si, poate din nestiinta, cade in pacatul greu al hulirii de Dumnezeu.
|
Eu am mai specificat că sunt de acord cu ceea ce spune aici sfântul Ignatie. Însă este evident din context că sf Ignatie se adresează creștinilor. Acela dintre creștini care socoate că mântuirea pentru el ca și creștin ar fi posibilă fără credința în Hristos este sau poate fi renegat de către Hristos. Însă aici sf Ignatie nu specifică că mântuirea sau salvarea a altor oameni, în alte contexte ar fi dependentă la modul absolut de credința în Cineva pe care nu Îl cunosc sau pe care nu Îl cunosc cu adevărat. În postarea mea inițială precum și în altele am specificat foarte clar că există cazuri obiective de oameni care nu au putut să audă nici de Hristos, și nici așa cum propovăduiește Biserica Ortodoxă, dar care în același timp nici nu pot fi acuzați a priori că ar fi vinovați că nu ar căuta și dori adevărul; ba dimpotrivă îl caută și îl doresc mai mult și mai sincer decât majoritatea "ortodocșilor".
Citat:
Ciudata e judecata dumneavoastra despre ratiunea sanatoasa. De unde, cu ce drept o gasiti, o descoperiti in dumneavoastra? Daca sunteti crestini trebuie sa aveti notiuni crestine cu privire la acest obiect si nu altele, dupa capul dumneavoastra sau agatate cine stie de pe unde!
|
Citat:
Ce zice judecata dumneavoastra, ratiunea dumneavoastra sanatoasa? Ca a recunoaste pieirea unor oameni buni, care nu cred in Hristos este un fapt potrivnic ratiunii dumneavoastra sanatoase! Si nu doar atat! Ci ca o asemenea pieire a oamenilor virtuosi e potrivnica milosteniei unei Fiinte atat de atotbune ca Dumnezeu. Ati avut cumva o revelatie de sus asupra acestui obiect, asupra a ceea ce e contrar si nu e contrar milosteniei lui Dumnezeu? Nu! Insa ratiunea dumneavoastra sanatoasa va spune asta! Ah, ratiunea dumneavoastra sanatoasa! Atunci, cu ratiunea dumneavoastra sanatoasa, de unde ati scos ca puteti intelege, cu patrunderea omeneasca limitata, ce este si ce nu este contrar milosteniei lui Dumnezeu?"
|
Cu scuzele de rigoare față de sfântul Ignatie, trebuie să spun că nu am auzit nici de vreo revelație de sus care să condamne pe toți aceia care nu au fost botezați în Biserica Ortodoxă, așa cum crede domnul utilizator Cătălin2. Toate speculațiile acestui utilizator, cătălin2, pe care el le pune pe seama învățăturii Bisericii Ortodoxe, nu sunt în esență decât niște deduceri personale, pe baza propriei sale "logici teologice, dogmatice, revelate", deduceri care însă nu se găsesc nici în Biblie, nici la Sfinți Părinți, nici la Sinoade, nici în Catehism. Această aberație a lui cătălin2, cum că toți oamenii care nu s-au botezat în Biserica Ortodoxă merg în iad, nu este o dogmă a Bisericii Ortodoxă, nu este specificată niciunde în Biblie, la Sfinții Părinți, în Sinoade Dogmatice, și nici măcar în Catehismul Ortodox. De altfel, cătălin2 nici nu a adus niciun argument din aceste surse, ci doar a luat niște citate colportate te miri de pe unde, și interpretate, după mintea lui personală, așa cum a crezut el de cuviință așa încât să îi "iasă" potriveala. Numai că făcătura lui cătălin2 nu există niciunde prin Sfânta Tradiție a Bisericii.