Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.08.2013, 00:09:54
valentin.viliga's Avatar
valentin.viliga valentin.viliga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2008
Locație: arad
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Valentin,

Comentatorul spune limpede că în vechime era obligatoriu pentru creștinii participanți la Liturghie să se împărtășească la sfîrșit. Astăzi s-a peridut această practică, dar canoanele 9 apostolic, 2 Antiohia și celelalte nu și-au pierdut valabilitatea.

Sfîntul Vasile cel Mare spune că viața noastră trebuie să fie o permanentă pregătire pentru Împărtășire. Amin.
Nu stiu de unde ai scos ca era obligatoriu sa se impartaseasca si apoi eu nu sunt nici impotriva desei impartasanii nici nu-i critic pe cei care o fac mai rar. Cat despre canoane in ordinea importantei acestea sunt:
- canoanele sinoadelor ecumenice
- canoanele sinoadelor locale
- canoanele apostolice
- canoane sau prescriptii canonice
Daca asupra unei problemei s-a pronuntat un sinod ecumenic, acesta are valoare de lege restul sunt relative, doar in cazul in care asupra unei probleme de disciplina bisericeasca nu s-a pronuntat un sinod ecumenic abia atunci au aplicabilitate restul canoanelor.
Am spus si o repet cei care doresc si au cugetul curat si au dezlegare de la duhovnicul lor sa se impartaseasca des, s-o faca deoarece bine fac, cei care se impartasesc mai rar nu gresesc nici ei. Problema e la cei ce nu se impartasesc deloc. Si o adaugare, canoanele nu-si pierd valabilitatea, doar cad in desuetutine fiind mai puternica cutuma decat canonul.

Last edited by valentin.viliga; 30.08.2013 at 00:11:59.
Reply With Quote