Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.09.2013, 00:36:21
stireana stireana is offline
Banned

Data înregistrării: 14.08.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Căci ce infern mai cumplit ar putea scorni imaginația noastră, dacă nu ideea unei fericiri fără libertate?
Acesta era "paradisul" terestru imaginat de ideologii regimurlor totalitare.

Laurastifter, îndepărtez formulările reverențioase și recurg la adresarea domestică de tipul frate-soră, ceremonia băștii ridicate și mânușițelor sărutate pretinde aportul "domnilor și doamnelor" pe care-i găsim în mai toate registrele sociale, aici însă doresc să încheg o familie-hristică în care intimul "tu" să fie înaintea rigidului "dumneavoastră". Am renunțat la politețurile exagerate pe forum - nu le găsesc a fi păguboase, da' nici benefice-n relaționările dintre noi -, chiar dacă odinoară am întrebuințat saluturile protocolare.

Mântuirea mă obligă la înțelegerea corectă a libertății, cu alte cuvinte, cine vrea s-ajungă la izbăvire alege să nu fie-n servitutea patimilor și să nu-și iobăgească simțurile, nepunându-le-n șerbia păcatului. Alegerea – termen care definește taman libertatea – mântuirii conduce firea omului spre starea sa naturală, și anume facerea voii Domnului nu din poziția de captiv al voințelor dumnezeiești, ci întrunind condițiile celui liber.

Și-n societatea umană, o libertate nedublată de responsabilitate este răspunzătoare de anarhia creată. Paradoxurile libertății sunt cele care dictează conduita lui "a fi" prin angajamentele și îndatoririle conținute de atributul civic.

În condiții de mântuire, libertatea înseamnă NEATÂRNARE de patimi, INDEPENDENȚA față de ispită, IEȘIREA DIN PRIZONIERATU' greșelilor.

În rest, cine nu vrea mântuire e liber să aibă rele înțelegeri asupra dispenselor personale.

Last edited by stireana; 07.09.2013 at 00:38:26.
Reply With Quote