![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Stim ca toti oamenii mor, dar au fost doua cazuri in care doi oameni nu au murit, Enoh si sfantul Ilie. Asta nu insemna ca nu mor toti oamenii, doar ca sunt doua exceptii. Sfantul Damaschin prezinta aceste cazuri ca ceva extraordinar, ce poate face rugaciunea. Dar uite ca s-a mantuit si Imparatul Traian, care stim ca avea pacate, si nu putine. Deci nu in functie de faptele lor s-au mantuit, ci la rugaciunea sfintilor. Sfantul Grigorie a primit raspuns sa nu se mai roage pentru cei necurati. Citez tot din viata sfintei Tecla: "De vreme ce în viața sfintei acesteia, după întîmplare s-a pomenit Traian Împăratul Romanilor, care după moartea sa s-a mîntuit prin rugăciunile Sfîntului Grigorie, papă al Romei († 604), socotesc că este de trebuință ca și povestirea cea despre dînsul a Sfîntului Ioan Damaschin aici să o pomenim. În cuvîntul său de la Sîmbăta lăsatului de carne scrie așa: "Grigorie Dialogul, episcopul vechii Rome, bărbatul, precum îl știu toți, vestit în sfințenie și în înțelegere, de care se spune că la Sfînta Liturghie slujea cu dînsul și dumnezeiescul înger; acesta oarecînd, pe o cale pietroasă mer-gînd, a stat cu osîrdie la rugăciune tare către iubitorul de suflete Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor lui Traian împăratul. Îndată a auzit un glas de la Dumnezeu zicînd: "Rugăciunea ta am auzit-o și îi dau iertare lui Traian, dar tu să nu mai adaugi încă să-mi mai aduci Mie rugăciuni pentru cei necurați!". |
|
||||
|
||||
![]()
Cătălin,
Citat:
Apropo, Ilie și Enoh nu au scăpat de moarte, știi bine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sfantul Ioan Damaschin arata aceste doua exemple, singurele cunoscute atunci, vorbind de puterea rugaciunii. Adica le vede ca cele mai mari minuni, rugaciunea putand face ceva considerat imposibil, sa scoata niste pagani din Iad. Dar vezi ce raspuns primeste Sfantul Grigorie, sa nu se mai roage pentru cei necurati. Si asta are tot legatura cu Biserica, niste sfinti ai Bisericii s-au rugat pentru ei. Daca nu se rugau se intampla ceva cu ei? Daca pentru un ortodox ajuns in Iad nu se roaga nimeni si nu se da pomana si pomelnic ajunge automat in Rai? Nu, doar rugaciunea si milostenia face asta, il ajuta chiar daca el nu mai poate face nimic. Chiar si noi ne putem ruga in particular pentru cei de alte credinte, dar in mod special, era o carte a unui sfant cum ne puteam ruga. Ne putem ruga sa il ajute Domnul pe acel om, dupa voia Sa. In legatura cu Botezul, am mai scris ca exista botezul sangelui si botezul dorintei, acestia se mantuiesc desi nu s-au botezat efectiv. La fel cum si dreptii si talharul de pe cruce nu s-au botezat. Da, Enoh si Sfantul Ilie o sa moara si ei, gandeste-te ca Enoh are aproximativ 6000 de ani in momentul de fata. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? | Marius22 | Nunta | 168 | 26.06.2025 00:02:34 |
Tainele savarsite in afara Bisericii | morfix333 | Intrebari utilizatori | 141 | 16.05.2011 12:01:10 |
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? | patinina34 | Generalitati | 31 | 01.04.2011 08:51:56 |
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) | sophia | Preotul | 31 | 19.07.2009 22:28:59 |
Botezul in afara Bisericii | maggie | Botezul | 8 | 03.12.2008 14:43:57 |
|