Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.10.2013, 16:23:01
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Dar prin combaterea trupului de pe poziții ascetice(fără ghilimele și pseudo), cum foarte bine sugerează postul sau înfrânarea, exact asta urmărește: mântuirea sufletului(fără ghilimele, după cum se vede).

11. Iubiților, vă îndemn ca pe niște străini ce sunteți și călători aici pe pământ, să vă feriți de poftele cele trupești care se războiesc împotriva sufletului.(1Petru2,11)

Nu-mi vine a crede că Sinodul n-a luat în discuție aceste versete; sau poate că ghilimele și pseudo nu vin de la Constantinopol.
Postul și înfrânarea nu vizează doar trupul și nu urmărește nicidecum combaterea lui cu dispreț platonic. Biserica a respins dintotdeauna extrema aceasta hiperspiritualistă, exacerbată în vechime mai ales de mediile gnostice și neoplatonice înfiltrate în creștinism.
Adevărata asceză urmărește refacerea unității persoanei umane și depășirea dihotomiei suflet-trup. În Crez n-ai să găsești nicăieri "aștept mântuirea sufletului", ci "aștept învierea morților" (în orginal - "anastasis tou sarkos" adică "învierea trupului/ cărnii").
Sigur că trupul are pofte, numite în literatura ascetică și "patimi", însă nici sufletul nu e scutit de ele. Ba mai mult, regina patimilor este considerată mândria care poate îmbolnăvi, o spun Părinții Bisericii, chiar și persoana care a biruit, inițial, poftele trupului.
Vechi 08.10.2013, 01:00:34
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
... În Crez n-ai să găsești nicăieri "aștept mântuirea sufletului", ci "aștept învierea morților" (în orginal - "anastasis tou sarkos" adică "învierea trupului/ cărnii")...
Oare? De ce nu continui? ”Viața veacului ce va să fie”(viața veșnică) oare ce-o fi dacă nu mântuirea sufletului?

”...Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin!”
Reply With Quote
Vechi 08.10.2013, 02:45:09
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Religia: Ortodox
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
Oare? De ce nu continui? ”Viața veacului ce va să fie”(viața veșnică) oare ce-o fi dacă nu mântuirea sufletului?
si a trupului.
nu suntem gnostici.
Vechi 08.10.2013, 15:37:34
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Citat:

”...Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Amin!”
"trup nou"
Hristos a înviat cu trup sau fără trup?
S-a arătat ucenicilor cu trup sau fără trup? L-a îndemnat oare pe Toma să cerceteze și trupul (rănile, urmele răstignirii) sau doar sufletul?
S-a Înălțat la Ceruri cu trup sau fără trup?
Mormântul Domnului găsit gol, era gol doar de suflet sau și de trup?
I se arată întâiului mucenic, Sfântului Ștefan, stînd la dreapta Tatălui, cu trup sau fără trup?

Last edited by cezar_ioan; 08.10.2013 at 16:22:05.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2013, 16:15:29
Banned

Implicit

"Bucurați-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui și I s-au închinat.
Atunci Iisus le-a zis: Nu vă temeți....
Și văzîndu-L, I s-au închinat, ei care se îndoiseră." (Matei, cap. 28)

"Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii, El S-a arătat întâi Mariei Magdalena (...)
După aceea S-a arătat în alt chip, la doi dintre ei care mergeau la o țarină. (...)
La urmă, pe când cei unsprezece ședeau la masă, li S-a arătat și i-a mustrat pentru necredința și împietrirea inimii lor, căci n-au crezut pe cei ce-L văzuseră înviat." (Marcu, cap. 16)

"Vedeți mâinile Mele și picioarele Mele, că eu însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți, că duhul nu are carne și oase precum Mă vedeți pe Mine că am.
Și zicînd acestea, le-a arătat mâinile și picioarele Sale.
Iar ei încă necrezînd de bucurie și minunîndu-se, El le-a zis: Aveți aici ceva de mâncare?
Iar ei I-au dat o bucată de pește fript și dintr-un fagure de miere.
Și luînd, a mâncat înaintea lor." (Luca, cap. 24)
Reply With Quote
Vechi 08.10.2013, 16:18:18
Banned

Implicit

Cu adevărat credința noastră e din citite și din auzite (deocamdată)...
Așa încât ne mai încurcăm, bâjbâim... Ne ne-înțelegem între noi...:)
Dar pentru cei care au parte de Taina Împărtășaniei, nu ar trebui să mai fie vreo îndoială...........

Last edited by cezar_ioan; 08.10.2013 at 16:20:24.
Reply With Quote
Vechi 10.10.2013, 15:24:21
Senior Member

Implicit

Citat:
”Viața veacului ce va să fie”(viața veșnică) oare ce-o fi dacă nu mântuirea sufletului?
În modul cum interpretezi poate foarte bine să fie "câmpiile elizee", "ținuturile veșnice ale vânătorii" sau orice altă proiecție mitologică a "lumii de dincolo". După cum se vede, printr-un abuz de interpretare cât casa poporului, crezul niceeano-constantinopolitan, temelia și armătura dogmatică a creștinismului ortodox, poate fi integrat în orice ghiveci sincretist.
Vechi 11.10.2013, 04:58:24
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Citat:
”Viața veacului ce va să fie”(viața veșnică) oare ce-o fi dacă nu mântuirea sufletului?
În modul cum interpretezi poate foarte bine să fie "câmpiile elizee", "ținuturile veșnice ale vânătorii" sau orice altă proiecție mitologică a "lumii de dincolo". După cum se vede, printr-un abuz de interpretare cât casa poporului, crezul niceeano-constantinopolitan, temelia și armătura dogmatică a creștinismului ortodox, poate fi integrat în orice ghiveci sincretist.
Aproape de fiecare dată, cel care se adresează cu: ”Eu n-am făcut niciodată...” sau ”Eu am spus mereu...” , are probleme mari de personalitate.

Prin urmare, acest mesaj al tău(de mai sus) demonstrează fără îndoială că ”pastilele” pe care le-ai pus în semnătura mesajelor tale, de fapt sunt ”revelația ta”, te reprezintă pe tine, cu atât mai mult cu cât dezvălui caracteristici ascunse celor care nu le folosesc, precum eficiența lor(îndoielnică-spun eu), dar și termenul(cam deprimant) al tratamentului.

P.S. Ești sigur că leacu' ăla chiar ameliorează prostia? Ce feed-back ai?

Last edited by Demetrius; 11.10.2013 at 05:02:21.
Reply With Quote
Vechi 11.10.2013, 05:24:00
Senior Member

Implicit

Citat:
Aproape de fiecare dată, cel care se adresează cu: ”Eu n-am făcut niciodată...” sau ”Eu am spus mereu...” , are probleme mari de personalitate.
????

Citat:
Prin urmare, acest mesaj al tău(de mai sus) demonstrează fără îndoială că ”pastilele” pe care le-ai pus în semnătura mesajelor tale, de fapt sunt ”revelația ta”, te reprezintă pe tine, cu atât mai mult cu cât dezvălui caracteristici ascunse celor care nu le folosesc, precum eficiența lor(îndoielnică-spun eu), dar și termenul(cam deprimant) al tratamentului.
????????? Da' ce te-a indispus chiar așa de tare, do'mle?

Citat:
P.S. Ești sigur că leacu' ăla chiar ameliorează prostia? Ce feed-back ai?
Este sigur 100% leacul, funcționează garantat. Chiar ți-l recomand, deși în cazul tău terapia ar dura câteva decenii bune.