![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() ![]() O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică. Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.
|
||||
|
||||
![]() ![]() Astăzi Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare sărbătorește pe marele luminător și dascăl al lumii, pe stâlpul și întărirea Bisericii, pe propovăduitorul pocăinței care a fost Sfântul Ioan Gură de Aur. ![]() Luându-mă de mâna dreaptă, m-a condus într-un loc cu lumină mare și plin de slavă unde mi-a arătat pe mărturisitorii credinței și pe doctorii Bisericii. Eu unul, mă uitam după cel pe care mi-l doream atât de mult să-l văd, pe marele și iubitul meu Ioan. Când Sfântul Ioan Gură de Aur, Episcopul Constantinopolului, a fost exilat în Caucaz, a stat în casa noastră, insuflându-ne mult curaj și dragostea pentru Dumnezeu. Fratele meu, Adelphios, a spus că atunci când fericitul Ioan a murit, fiind în exil, a fost o durere de nesuportat pentru el ca un asemenea om, învățătorul întregii creștinătăți să adoarmă departe de scaunul său episcopal. A continuat spunând că: M-am rugat lui Dumnezeu cu multe lacrimi să-mi arate starea sfântului și dacă se afla așezat printre patriarhi. M-am rugat astfel mult timp, când într-o zi am căzut ca într-un fel de somn și-n fața mea a apărut un bărbat preafrumos. Luându-mă de mâna dreaptă, m-a condus într-un loc cu lumină mare și plin de slavă unde mi-a arătat pe mărturisitorii credinței și pe doctorii Bisericii. Eu unul, mă uitam după cel pe care mi-l doream atât de mult să-l văd, pe marele și iubitul meu Ioan. Mi i-a arătat pe toți și mi-a spus numele fiecăruia apoi mi-a luat din nou mâna și m-a condus afară. L-am urmat, dar trist că nu l-am văzut pe sfințitul Ioan printre Părinți. Pe când ieșeam, bărbatul s-a oprit în ușă și mi-a spus: „Nimeni care vine aici nu iese întristat.” Eu i-am răspuns: „Mă apasă durerea că nu l-am văzut pe Ioan, Episcopul Constantinopolului printre doctori.” El mi-a spus: „Te referi la Ioan prințul pocăinței? Un om în trup nu-l poate vedea, căci stă lângă tronul Domnului.” (traducere și adaptare: Lucian Filip- sursa johnsanidopoulos.com) ![]() Să ne rugăm cu evlavie la Sfântul Ioan Gură de Aur. El este "apostolul pocăinței, care se roagă în fața Preasfintei Treimi pentru noi toți". Să imităm curajul lui, tăria lui, nevoința lui și sfințenia vieții lui. Să ne aducem aminte că el a contribuit la încreștinarea țării noastre și mai ales a Dobrogei, unde trimitea misionari să încreștineze pe daci și pe sciți și avea prietenie cu episcopul de Tomis, Teotim I, cu Sfântul Ioan Casian și cu călugării sciți. Să nu uităm că avem în țară numeroase biserici cu hramul Sfântului Ioan Gură de Aur și Sfinții Trei Ierarhi. Apoi să citim cuvintele sale de învățătură care sunt dumnezeiești. Iar când suntem în ispite și necazuri să nu slăbim, nici să cârtim, că nu răbdăm noi mai mult decât au răbdat sfinții. Să ne aducem aminte de sfaturile lui care încep cu pocăința și rugăciunea și se sfârșesc cu milostenia și iertarea. Din gura ta ca o lumină de foc strălucind harul, lumea a luminat. Vistieriile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.
|
||||
|
||||
![]()
Pe ucenicul Domnului și luminătorul a toată lumea, pe Matei Apostolul, să-l lăudăm credincioșii, ca pe cel ce pe păgâni din închinarea idolilor la adevăratul Dumnezeu prin Evanghelie i-a întors. Pentru aceasta cu bucurie să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Apostol și Evanghelist Matei!
O, preaminunate Sfinte și mărite Apostol Matei, cu lacrimi alergăm la sprijinul tău, ca prin rugăciunile tale, cele de Dumnezeu primite, să ne izbăvești pe noi de chinurile cele veșnice, prealăudate, și luminii raiului să ne învrednicești, ca împreună cu tine neîncetat să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!
|
||||
|
||||
![]()
RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL STELIAN
![]() O, Sfinte Cuvioase Părinte Stelian, cel ce ai luminat întunericul pustiei cu strălucirea minunilor tale și foarte ai mângâiat inimile maicilor îndurerate cu dulceața rugăciunilor tale, nu ne trece cu vederea acum nici pe noi, cei ce ca niște copii, întru nepriceperea noastră, suntem pururea înșelați de ispitele celui rău.Ca un rod binecuvântat al rugăciunii prăinților ai răsărit și din pruncie fiind ales de Cel Ce iubește pe cei cu inimă curată, ai fost chemat pe scara nevoințelor îngerești. În peșteră ai fugit de toate deșertăciunile lumii, de care păzește-ne și pe noi cu sabia rugăciunilor tale. În mica peșteră viețuind cu trupul, cu mintea petreceai neîncetat în peștera inimii, unde ai aflat pe Cel Ce din sânurile Tatălui a ieșit și în peșteră smerită S-a născut pe pământ. Pe Acesta roagă-L fericite, să fie milostiv nedreptăților noastre și cu vălul Duhului Sfânt să ne acopere pe noi, ca să fim iarăși asemenea pruncilor întru nevinovăție.Cel ce ai lucrat întru lacrimi și osteneli mai presus de cuget pământul inimii tale și te-ai învrednicit a culege roadele răbdării, hrănește-ne și noi cu contemplarea acestora, ca luându-le în minte ca pe o minunată icoană de viețuire, să răbdăm mulțimea necazurilor slobozite prin îngăduința lui Dumnezeu pentru păcatele noastre. Cetățean pustiei fiind și cu îngerii împreună petrecător, nu ai încetat să aduci laudă Treimii în inima ta cea smerită și îndemnând pe toți a sluji întru credință Celui Ce Se face răsplătitor cu îmbelșugare al ostenelilor spre slava Lui. Din mâna îngerului erai hrănit, ca unul ce străluceai prin curăție mai presus de închipuire omnească spre bucurie îngerească. Hrănește și inimile noastre sărace cu mana rugăciunii și îngrădește-ne cu legătura gândului smerit, ca zidurile cetății sufletelor noastre să rămâne nesurpate de loviturile ispitelor. Ca unul ce ești ocrotitor pruncilor, nu înceta prin rugăciunile tale a-i păzi pe dânșii de toate primejdiile vieții și cu strălucirea vieții tale a-i îndemna să caute în peștera inimii pe darul Minunat, pe Hristos, Cel Ce din Fecioară preacurată S-a născut, ca pe noi să ne arate prunci în nevinovăție. Pe maici le întărește ca întru dreapta credință să crească copii, hrănindu-i mai mult cu merindele duhovnicești decât cu cele pământești, și dăruindu-i mai mult lui Hristos prin rugăciune. Luminează maicile creștine ca întru Duhul iubindu-ți pruncii să le zugrăvească în cuvânt dragostea Cuvântului față de toată făptura. Pe noi, cei învechiți în păcate, ne povățuiește la curăția pruncilor, ca să aducem neîncetat laudă împreună cu tine și cu sfinții îngeri Treimii Celei de viață făcătoare, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Amin.
|
||||
|
||||
![]()
SFÂNTA MUCENIȚĂ VARVARA
![]() Sfânta Muceniță Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis (Helenopont / Helespont). Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ținea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseți trupești. Fecioara aceasta credea în Hristos și n-a vrut să-și ascundă credința de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit și s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munți. Tatăl ei a urmărit-o și a găsit-o; a luat-o de cosițe și a dat-o domnului țării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos și a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri și în sfârșit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte și a murit. ![]() RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTA MARE MUCENIȚĂ VARVARA Catre tine ca la un adevarat izvor de vindecari si grabnica tamaduitoare si mult-minunata, Sfanta fecioara Mare Mucenita Varvara, eu, ticalosul scap si catre Sfantul tau chip cu nevointa cazand, ma rog: vezi neputinta sufletului meu si pe acesta cu obisnuita invatatura a milosardiei tale si cu buna silinta vindeca-l degraba. Ia aminte la glasul rugaciunii mele, nu trece cu vederea suspinul adus din ticaloasa mea inima si asculta strigarea mea, ca una ce esti singura mea scapare, care ai inchipuit prin trei ferestre pe Preasfanta cea de o fiinta si nedespartita Treime in baia parinteasca ce ti se zidea; pe Aceea roag-o pentru mine, ticalosul si netrebnicul robul tau, ca sa ma miluiasca acum si in ziua mortii mele. Inchina-te Parintelui ceresc, ca pe mine, cel cazut sub povara pacatului, sa ma ridice spre cuvantarea slavei Sale si sa ma indrepteze, ca totdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele de Sus, iar nu la cele pamantesti. Roaga pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care in temnita ruga ta cea muceniceasca a auzit, ca si pe mine lenesul, cel ce sed in trandavie ca intr-o temnita, degrab sa ma intoarca spre rugaciune si spre alergarea la poruncile lui Dumnezeu; si sa-mi dea inima ca sa doresc a ma ruga neincetat. Cheama si pe Sfantul Duh, Izvorul care te-a intarit pe tine, fecioara curata, la lupta muceniciei si te-a acoperit cu aripile Sale, ca si mie, rusinatului si necuratului, sa-mi zideasca inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele; si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curate si sa ma intareasca spre facerea faptelor bune. Cred, Sfanta Mare Mucenita Varvara, ca la toate acestea poti sa-mi ajuti mie, si de vei vrea, puternica esti sa mijlocesti la Sfanta Treime, ca una ce ai proslavit pe Dumnezeu intru madularele tale cele mucenicesti si stiu, Sfanta fecioara, ca nimic nu este cu neputinta tie, de aceea nu trece cu vederea lacrimile si suspinurile mele. Pentru aceasta cad catre cinstita racla a Sfintelor tale moaste cele facatoare de minuni, si tie, celei ce petreci in cer cu sufletul ma inchin, indraznind prin rugaciuni a grai, ca sa fie urechile tale luand aminte la glasul rugaciunii mele; trupul tau cel mult chinuit sa tamaduiasca patimile cele multe ale sufletului si ale trupului meu; capul tau cel plecat sabiei sa dea capului meu apa curatirii pacatului; parul tau cel rupt fara mila sa ma lege de dragostea lui Dumnezeu; buzele tale cele cinstite sa impiedice gura mea a grai in desert si sa o deschida ca sa vesteasca totdeauna lauda Domnului; ochii tai, cei ce vad Lumina Treimii, sa vada si a mea buna dorire, ca si eu sa-mi intorc ochii mei, ca sa nu vada desertaciuni, ci totdeauna sa caut spre fericirea cea cereasca; mana ta cea taiata sa ma scrie in Cartea vietii si sa ma invredniceasca ca totdeauna sa ridic mainile catre Cel de sus si sa nu impletesc cu dansele inselaciuni; sanii tai, cei taiati fara mila, sa-mi fie turn tare in fata vrajmasului; picioarele tale, cele ca niste faclii luminoase, degrab alergand catre Mirele ceresc, in camara cea dumnezeiasca, sa ma faca si pe mine cu picioarele mele sa calatoresc catre tot lucrul bun, ca legea Domnului sa fie facile picioarelor mele si lumina cararilor mele. Ranile tale sa ma slobozeasca din ranile pacatelor; sangele tau, cel ce de chinuri s-a varsat, sa curete sufletul si trupul meu de toata spurcaciunea; moartea ta sa nu-mi dea mie sa mor fara de spovedanie si fara de pocainta, caci in fiecare facere de bine esti preamarita, si mai vartos intru aceasta, ca tot cel ce are nadejde la tine si pururea te cheama spre ajutor, de moartea cea grabnica scapa; de care si pe mine, ticalosul, ma izbaveste, fecioara curata, Mare Mucenita Varvara; si cu rugaciunile tale cele puternice invredniceste-ma a sta de-a dreapta lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, si sa aud glasul ce va zice: Amin.
|
||||
|
||||
![]() ![]() ![]() ![]() Rugăciune către Sfântul Ierah Nicolae ![]() O, preabunule Părinte Nicolae, păstorul și învătătorul celor ce aleargă cu credință către a ta folosire și cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguiește degrab a le ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea, și toate părtile creștinești le îngrădește și le păzește prin sfintele tale rugăciuni, de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de ciumă și de moarte grabnică; și precum ai miluit pe cei trei bărbați ce ședeau în temnită, și i-ai izbăvit pe ei de mâna împăratului și de tăierea sabiei, așa mă miluiește și pe mine, pe cel ce cu mintea, cu cuvântul și cu lucrul sunt întru întunericul păcatelor, și de mânia lui Dumnezeu și de munca cea veșnică mă izbăvește ca, prin solirea ta, cu ajutorul și cu mila și cu harul lui Hristos Dumnezeu, viață lină și fără de păcat să-mi dea mie, ca să viețuiesc în veacul acesta, și din partea stării de-a stânga să mă izbăvesc, și în partea de-a dreapta, împreună cu toți sfintii, să mă învrednicesc. Amin. Sfantul Nicolae sa va daruiasca sanatate,bunatate,impliniri si multe bucurii alaturi de toti cei dragi dumneavoastra. La Multi Ani prietenilor care-si serbeaza ziua onomastica si tuturor purtatorilor acestui nume sfant Nicolae.
|
||||
|
||||
![]() ![]() RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL IERARH NICOLAE O, Sfinte Ierarhe Nicolae, nou cer înțelegător te-ai arătat, purtând în inima ta pe Soarele Cel veșnic, Care dăruiește tuturor raze de gânduri luminate. Mulțimea milostivirii tale nu a fost biruită de nici o piedică a vrăjmașului, deci vino degrab și în ajutorul nostru, al celor ce suntem împiedicați de patimi spre a merge drept pe calea mântuirii.Te-ai făcut solitor al înțelepciunii pentru cei nepricepuți, părinte iubitor și purtător de grijă pentru cei orfani, pacea celor tulburați de viforul ispitelor, odihna celor osteniți pe marea vieții, vindecare grabnică a celor suferinzi, oglinda cugetării smerite a celor tulburați de gândurile răutății, mângâierea celor apăsați de povara necazurilor, vedere celor ce au ochii sufletești orbiți de păcat, lumina călăuzitoare a celor din temnița întunecată a păcatelor. Auzi-mă degrab și pe mine, cel ce m-am făcut rob patimilor de ocară și mă îndrept acum către prăpastia deznădăjduirii. Dă-mi mână de ajutor mie, celui căzut, și cu sabia rugăciunii tale taie pe vrăjmașii cei ce pururea mă necăjesc. Cel ce te-ai făcut icoană a milostivirii Stăpânului, pe toți întâmpinând cu bucurie și revărsând mirul bunei dăruiri tuturor, nu mă trece cu vederea pe mine, cel nevrednic. Cere cu stăruință iertare păcatelor mele și deschide-mi cămara rugăciunii, ca împreună cu toți Sfinții să laud pe Cel Ce este Înălțimea nemăsurată a desăvârșirii. Scoate-mă din adâncul deșertăciunii cu toiagul milostivirii tale și îndreptează obiceiurile mele cele rele prin care am întunecat chipul sufletului meu.Cu focul rugăciunii tale arde spinii gândurilor mele celor rele și luminează-mi mintea spre a urma drumul drept al mântuirii.O, Sfinte Nicolae, ca un pururea rugător la tronul Stăpânului Hristos, roagă-L să sădească sămânța pocăinței în inimile noastre, ca să aducem roadele cele dumnezeiești ale faptelor bune și să ne învrednicim a ajunge la limanul Raiului, cântându-I împreună cu toți Sfinții: Slavă Ție, Hristoase, Dumnezeul nostru, Ridicarea celor căzuți în prăpastia păcatelor, primește-ne pe toți întru odihna Împărăției Tale ! ![]() ![]() ![]()
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 06.12.2013 at 21:02:13. |
|
||||
|
||||
![]() ![]() O, intru tot laudata si mult milostiva mucenita Filotee, primind multumirea noastra cea saraca si aceasta putina rugaciune de acum, de toate relele ne pazeste, pace lumii mijloceste, de vrajmasii cei vazuti si nevazuti ne mantuieste si ne apara pe noi de vesnica osanda, ca dimpreuna cu tine, lui Hristos Dumuezeu sa-I cantam : Aliluia ! ![]()
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 07.12.2013 at 21:08:12. |
|
||||
|
||||
![]()
Apărătorului credinței dreptmăritorilor, Cuviosului Părintelui nostru Spiridon, să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare, toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința, și să-i cântăm: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridoane, mare făcătorule de minuni!
![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]() ![]() RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL IERARH SPIRIDON O, Sfinte Ierarhe Spiridon, lauda Trimitundei și icoană a ierahilor smeriți și înțelepțiți de Ahiereul Cel Mare, cu pașii rugăcunilor tale străbate și sufletele noastre pustiite de păcat și covârșite de prea multe întristare. Pleacă urechea ta și ascultă suspinurile, necazurile și nevoile noastre. Mulțimea păcatelor noastre ne-a adus deopotrivă sărăcie trupească și sufletească. Îndepărtatu-ne-am de Hristos și a fugit de la noi toată bunătatea inimii. În nevoi de tot felul călătorim pe marea acestei vieți și nu avem pe cine să potolească valurile cele sărate ale ispitelor. Din toate părțile suntem cuprinși de vrăjmașii văzuți și ne văzuți, dar noi înșine suntem cei mai mari vrăjmași ai sufletelor noastre, pe care în toată vremea le rănim cu sabia păcatului. Cine va auzi suspinurile noastre și spre lacrimile noastre cine va privi ? Cine va ridica de la noi povara cea greu de purtat a necazurilor de tot felul. Ci tu, Sfinte Spiridon, cel ce te-ai milostivit de cel sărac și șarpele în aur ai prefăcut și inima noastră ce s-a făcut sălaș al șerpilor patimilor o arată vistierie de gânduri ale înțelepciunii. Din pagubă ne scoate, cel ce ești apărător al dreptății și sărăcia sufletelor noastre o acoperă cu veșmântul strălucitor al rugăciunii tale. Foametea noastră cea sufletească o potolește cu pâinea rugăciunii tale și curgerea patimilor noastre o oprește cu zidul gândului smerit. În toate nevoile noastre cercetează-ne și ne miluiește, ca pururea să aducem slavă Treimii Celei de viață Făcătoare, Tatălui Celui fără de început, Preaiubitului Său Fiu și Duhului Mângâietor în vecii vecilor. Amin. ![]() Și în țara noastră se află o mică parte din moaștele Sfântului în Biserica „Sfântul Spiridon Nou” din București, dar papuceii de mătase proveniți de la racla din Insula Corfu se află în mai multe locuri, spre mângâierea și bucuria credincioșilor. Există un astfel de papuc la Biserica „Sfântul Spiridon Vechi” din București, altul la Mănăstirea Râșca din Suceava și altul la Mănăstirea Nechit, județul Neamț. Pentru a avea o astfel de relicvă prețioasă, stareții sau parohii lăcașelor de cult care doresc fac o cerere la biserica din Insula Corfu, unde se păstrează moaștele. Acolo se face o tragere la sorți și se atribuie încălțămintea acelei biserici sau mănăstiri care a ieșit câștigătoare. ![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De Nașterea Domnului - poezii , rugăciuni , colinde + | cristiboss56 | Rugaciuni | 284 | 24.12.2018 12:01:09 |
Rugaciuni catre Maica Domnului | georgeval | Rugaciuni | 19 | 10.12.2013 23:15:21 |
Rugaciuni catre Sf. Arhanghel Mihail? | colaps | Rugaciuni | 9 | 04.11.2011 08:39:46 |
Paraclisul salvarii sufletelor din iad de catre cei sapte sfinti arhangheli: Mihail, | patinina34 | Rugaciuni | 3 | 04.07.2009 02:30:50 |
Rugaciuni catre Maica Domnului | phradmon | Rugaciuni | 7 | 12.10.2006 15:01:06 |
|