Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.12.2013, 17:06:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Apropo de oameni șifonați care put, cîndva am întîlnit un vagabond (probabil de beat ce era, nu rețin sigur) care căzuse chiar pe trecerea de pietoni că nu putea troleul să treacă din cauza lui. M-am dus cică să-l scot măcar pe trotuar, dar nu am reușit, că omul avea ceva greutate și nu colabora de fel... Așa că m-a ajutat un trecător și l-am urnit cu greu, însă după aia nici după ce m-am spălat pe mîini nu mi-a trecut mirosul urît căpătat de la acel individ.
Trist.
Riscurile virtutii :)
De asta majoritatea nici nu l-ar fi atins.
De asta majoritatea nici nu ii intereseaza ce e moral si ce nu.
De asta majoritatea are probleme dar chipurile nu stiu de ce si nici nu se folosesc din ele.
Vechi 04.12.2013, 17:09:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Absolut! Atunci când ajut un om , nu stau sa-l intreb daca e ortodox sau nu, ci pur si simplu il ajut ca e om.
Atat in societate- când trebuie sa ajutam un vecin, un cunoscut sau pe cineva de pe strada-, cat si in relatii sentimentale cu femeie- daca-mi place de o femeie si am anumite sentimente pentru ea- nu ar fi o problema ca nu e de religie ortodoxa- , ne comportam fata de un anumit om in functie de caracterul acestuia si de modul lui de comportare, nu in functie de ce religie are.

Intradevar, ca bun ortodox am datoria de a nu ma lasa "convins"" sa trec la alta religie, insa nu cred ca nici eu nici ceilalti colegi de forum suntem in masura a judeca un om pentru credinta sau necredinta lui. Are cine sa-l judece pentru treaba asta.
Ai datoria, dar intrebarea este, daca femeia te vrea musai de religia ei, care nu e ortodoxa, ai scapa tu din mana o femeie excelenta ca om si caracter si mod de comportare doar pentru cuvantul asta, "ortodox"?
Vechi 05.12.2013, 07:46:40
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Implicit

Daca as iubi-o si m-ar iubi cu adevarat, si ar vrea musai sa-si pastreze religia ei, si nu ar incerca sa ma determine a renunta la credinta ortodoxa, atunci nici o problema.
De exemplul aici in Husi avem si oameni de religie ortodoxa si de religie catolica, sunt si multe casatorii mixte, si nicioadata nu au fost probleme ori neintelegeri din aceasta cauza, nici macar inainte de 1989.
Plus ca pana prin anii 60'' erau si destul de multi evrei in targ', ori iarasi nici cu acestia nu au existat conflicte etnice.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2013, 08:36:15
Senior Member

Implicit

Iar daca doi oameni se iubesc cu adevarat, atunci nici unul nu-i va impune celuilalt a-si schimba religia.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2013, 08:55:50
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de aubergine Vezi mesajul
Si eu cam asta inteleg din cea a scris doamna, ca trebuie sa lancezim si sa pacatuim pentru ca oricum nimeni nu este virtuos si nici nu poate fi. Dupa ce ca spune prostii mai intentioneaza sa ii si sminteasca pe altii.
DE PACATUIT ORICUM PACATUIM, CA VREM, CA NU VREM. Dar aia nu inseamna ca nu trebuie safaci nimic impotriva pacatului, dar uite, poate sunt pacate de care in momentul asa nu ne caim. Ce facem, mintim la spovedanie sau cum procedam in cazul asta, nu ii zic preotului pacatul respectiv?! Asta nu inteleg eu cu spovedania. Se poate intampla ca efectiv sa nu iti para rau de un pacat pe care l-ai facut.

Nimeni nu respecta invatatura 100%, nici n-ai cum, ca esti om, nu robot. Dati-mi un exemplu in care un om oarecare a respectat/respecta invatatura crestina 100%. Chiar va rog.

Ce zice florin, e adevarat. Unui om nu-i sta valoarea in religie (care s-a inventat tocmai cu scopul e a manipulaoameii, da deh, nu acceptam asa ceva). Doi oameni care se iubesc se pot casatori oricum. Si sigur n-o sa-i desparta religia, in cazul in care chiar e iubesc.
De multe ori, a vazut si aici pe forum sfatur pentru cazuri din astea de genul: " lasa-l/las-o in pace ca nu e ortodox/ortodoxa, cauta-ti un ortodox/o ortodoxa." De parca cracterul si personalitatea omului ar avea ceva de-a face cu religia.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2013, 11:34:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Iar daca doi oameni se iubesc cu adevarat, atunci nici unul nu-i va impune celuilalt a-si schimba religia.
Tot n-ai raspuns la intrebare:

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Ai datoria, dar intrebarea este, daca femeia te vrea musai de religia ei, care nu e ortodoxa, ai scapa tu din mana o femeie excelenta ca om si caracter si mod de comportare doar pentru cuvantul asta, "ortodox"?
Vechi 05.12.2013, 11:48:53
Senior Member

Implicit

Va raspund: daca ma vrea musai de religia ei (in sensul de a aveea acceiasi religie) , ori incearca a-mi impune sa renunt la credinta ortodoxa pentru a trece la religia ei, atunci inseamna ca nu poate fi vorba de sentimente autentice din partea ei, si in acest caz, nu cred ca ar aveea rost sa mergem mai departe.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2013, 11:51:36
Senior Member

Implicit

Oricum, pana in prezent nu am intalnit situatii de acest gen- ca religia ortodoxa care o am sa fie vreo problema pentru o femeie care am cunoscut-o, chiar daca ea nu era ortodoxa.
Reply With Quote
Vechi 05.12.2013, 11:54:27
Senior Member

Implicit

Daca s-a intamplat sau se va intampla ca o femeie pe care am cunoscut-o sau o voi cunoaste sa fie de alta religie, si doreste a-si pastra aceea religie, atunci cadem de acord sa nu discutam subiecte religioase in contradictoriu- doar cred ca se gasesc subiecte de conversatie destule!
Reply With Quote
Vechi 05.12.2013, 21:45:14
aubergine aubergine is offline
Banned

Data înregistrării: 29.07.2013
Locație: Arad
Implicit

Citat:
Daca s-a intamplat sau se va intampla ca o femeie pe care am cunoscut-o sau o voi cunoaste sa fie de alta religie, si doreste a-si pastra aceea religie, atunci cadem de acord sa nu discutam subiecte religioase in contradictoriu- doar cred ca se gasesc subiecte de conversatie destule!
Dar daca priviti toate aspectele vietii prin prisma ortodoxiei, cum ati putea sa nu discutati in contradictoriu? Sau credeti ca ortodoxia isi are locul doar duminica la biserica, este doar o ortodoxie de duminica? Eu zic ca nu, este intreaga noastra viata si intreaga noastra viata este influentata de ortodoxie in toate aspectele ei. Si atunci cum ne putem intelege cu un om de religie diferita mai ales in casnicie? Doar daca nu ne pasa deloc de religia noastra, lasam de la noi, ca doar si cel de langa noi o avea dreptate, pai daca avem adevarul, cum sa suportam neadevarul langa noi, minciuna?Pana cand o putem tolera? Si cum puteam rabda sa nu il aducem pe cel de langa noi la adevar?
Reply With Quote
Răspunde