Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.12.2013, 18:21:49
Dalian's Avatar
Dalian Dalian is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.09.2012
Locație: Cernica
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
In primul rand crestinul trebuie sa asculte de Dumnezeu care se arata si se maifesta prin invatatura Bisericii.
In principiu episcopul este garantul invataturii Bisericii. Dar asta nu merge automat, in mod magic: odata cu hirotonia, hopa, Dumnezeu ar garanta ca tot cei ii iese din gura este ortodox. Deci fiecare crestin trebuie sa ia luare aminte.
Și eu cred la fel.

Problema e că episcopul meu are o opinie despre invatatura Bisericii.
El este convins că este adevărata invatatură a Bisericii, dar eu cred că el este în erezie. Ce fac atunci?

Pentru mine e clar: îmi urmez propria părere.

Dar nu pot să nu mă mai întreb uneori dacă nu cumva greșesc. Abordarea asta a mea seamănă teribil de mult cu erezia protestantă în care fiecare din ei crede după cum îl duce pe el capul, după cum citește el însuși în Biblia lui. El cu Biblia, eu cu Dogmele și Canoanele. Însă instanța ultimă care decide ce este adevărat, sunt eu, nu reprezentantul legitim al Bisericii.

Aici mă încurc: eu fac ascultare numai cât vreau eu. Dar dacă eu sunt cel greșit și duhovnicul, (pe care eu îl cred eretic) este cel corect, nu rămân eu în greșeală? Dacă în loc să caut un duhovnic care să corecteze pe mine caut un duhovnic care să corespundă convingerilor mele nu se cheamă că împlinesc versetul cu " – își vor grămădi învățători după poftele lor"?
Reply With Quote