![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Daca Dumnezeu, prin slujitorii lui, ne da "Buna ziua!", cred ca ar trebui sa raspundem cu "Buna ziua!" si nu sa ne intrebam de ce e buna, cand e buna, cum ar putea fi mai buna si tot asa. Daca 25 Decembrie cade luni, atunci inseamna ca duminica 24 Decembrie, nu e post? Ajunul Bobotezii, din cate stiu eu, in orice zi ar cadea, TREBUIE sa fie post. Probabil tu te referi la postul negru... Acum... sa fim vrednici sa-l tinem asa cum se asteapta Dumnezeu de la noi si sa nu incercam sa-l intrecem pe duhovnic in osteneala!...
|
||||
|
||||
![]()
Pentru a fi întâmpinat așa cum se cuvinte praznicul Botezului Domnului, ziua de 5 ianuarie, cunoscută și ca Ajunul Bobotezei, este rânduită ca zi de post aspru sau chiar post negru pentru cei care doresc și nu au slăbiciuni trupești.
Această tradiție este păstrată din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul în seara acestei zile. După ce erau botezați, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioșilor și să se împărtășească. Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august.
|
|||
|
|||
![]()
Cred ca nu mi-ati inteles intrebarea totusi.
Intreb din nou: Se tine post in zi de duminica? Eu v-am dat si citate in care sunt scrise niste modificari pentru situatia speciala cand ajunul pica sambata sau duminica. Scrie clar ca este interzis a se tine post in zi de duminica (intr-unul din citate). Parerile sunt asadar impartite. Ma rog, cred ca am gresit deschizand acest fir. P.S Stiu si eu ca in mod normal, in alte zile ale saptamanii, se tine post in ajunul Bobotezii. Unii tin chiar negru. Iata inca o parere: "Re: Slujbele din zilele din Ajunul Nasterii Domnului si Epif Mesajde protosinghel » 01 Ian 2013, 15:14 Putem face ca în Săptămâna Brânzei. Nu mâncăm nimic până la orele 15:00, după care dezlegăm la mâncare de dulce. Iar sâmbătă este zi de post ușor (deși există argumente și pentru harți). Cu respect, ieromonah Petru Pruteanu" http://forum.teologie.net/viewtopic.php?p=9634
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 02.01.2014 at 22:59:47. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Unde ai văzut tu că e interzisă postirea duminica?
|
|||
|
|||
![]()
Uite aici:
"Daca un cleric s-ar afla postind in ziua Duminicii sau a sambetei (afara numai de una), sa se cateriseasca; iar daca va fi laic, sa se afuriseasca." (Canonul 66 apostolic). Canonul dispune caterisirea clericului si afurisirea mireanului care ar ajuna sambata, cu exceptia Sambetei Mari, cand se posteste in amintirea sederii Mantuitorului in mormant. Insa, ereticii marcioniti si apolinaristi posteau sambata in amintirea celor raposati. De asemenea, nu este ingaduit postul Duminica, caci aceasta zi este una de bucurie, amintudu-ne de Invierea Domnului, iar postul comporta umilinta si cainta. Totusi, Biserica Romei, la inceputul secolului al IV-lea, a introdus postul in zi de sambata in locul celui de miercuri."" Era in postarea mea initaial, dar nimeni nu citeste posturile ca lumea.
|
||||
|
||||
![]()
REPET !
Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălțarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomenită la 29 august.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Da, Sophia, duminica asta se tine post. Asa scrie in calendar, asa s-a spus si la biserica. Nu are nicio importanta ca e duminica, e Ajunul Bobotezei.
Canoanele acelea nu se refera la posturile randuite peste an. Adica in timpul celor patru posturi de peste an nu isi pune nimeni problema daca sa posteasca sau nu si duminicile, evident ca sunt si acelea incluse. Noi toti ti-am spus cum se face, acum fiecare tine cum poate si cum doreste...
|
|||
|
|||
![]()
Mai Mosh-Neagu - de ce scrii asa despre mine?
In fine, treaba ta. Daca asa crezi si asa iti este tie mai bine. Problema se discuta aici, unde sunt si teologi: http://forum.teologie.net/viewtopic.php?p=9634 Luati si cititi. Si poate intrebati si pe preotii vostri. Aveti posibilitate, bucurati-va de ea. P.S Acolo unde am citat eu si unde este citat si canonul cu pricina, se spune in general si se spune de o singura exceptie: Sambata Mare. Atunci se posteste. In rest nu. Nu scrie de alte exceptii. "Posturi nepermise Separarea crestinilor de pagani, iudei sau eretici la sarbatori "Daca un cleric s-ar afla postind in ziua Duminicii sau a sambetei (afara numai de una), sa se cateriseasca; iar daca va fi laic, sa se afuriseasca." (Canonul 66 apostolic). Canonul dispune caterisirea clericului si afurisirea mireanului care ar ajuna sambata, cu exceptia Sambetei Mari, cand se posteste in amintirea sederii Mantuitorului in mormant. Insa, ereticii marcioniti si apolinaristi posteau sambata in amintirea celor raposati. De asemenea, nu este ingaduit postul Duminica, caci aceasta zi este una de bucurie, amintudu-ne de Invierea Domnului, iar postul comporta umilinta si cainta. Totusi, Biserica Romei, la inceputul secolului al IV-lea, a introdus postul in zi de sambata in locul celui de miercuri.""