Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.01.2014, 23:20:44
Banikka Banikka is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Ce facem oprim progresul tehnologic de frica sa nu aducem Apocalipsa. In lume se intampla lucruri bune si lucruri rele. Lumea evolueaza. Si asta are si aspecte pozitive si aspecte negative. Inclusiv Hristos a folosit unele lucruri ce prezentau avans tehnologic si soliala fata de cei care traisera cu 3000 de ani inaintea Sa. Dar aspectele astea din de partea laica.
Deja cu cât înaintăm mai mult în discuție am senzația că vorbesc nu cu niște închinători ai lui Hristos, ci ai tehnologiei în evoluție. În ceea ce privește poziția Bisericii m-am exprimat în postarea anterioară.

Aici însă se mai ridică și problema tehnologiei și a raporturilor ei cu viața de mântuire. Pare-se că unii consideră că Viața Veșnică se va face în compania cipurilor etc. ACEASTĂ PROBLEMĂ RIDICĂ PROBLEMA MAI LARGĂ A MODELULUI DE GÂNDIRE ȘI VIEȚUIRE SPECIFICĂ BISERICII ȘI VIEȚII DE MÂNTUIRE! Ori în acest orizont de discuție paradigmele de gândire și de viețuire ale Bisericii Creștine, și chiar ale unor curente din Antichitate precum religiile de mistere, filozofia greacă cu influențele ei din misteriile trace etc, sunt diferite în originea, morfologia și finalitățile lor în comparație cu modelele societății bazate pe tehnică și tehnologie, pe consum, pe așa zisa "știință" ca unic mod de cunoaștere a "adevărului". Paradigma Bisericii este centrată pe descoperirea lui Dumnezeu, pe cunoașterea lui Dumnezeu, pe viața inspirată de Duhul Sfânt și în acord cu voia lui Dumnezeu spre naștere, creștere și desăvârșire spirituală, morală și noetică. Paradigma sau una dintre paradigmele actuale de care ne lovim zilnic și de care suntem aproape siluiți este centrată pe naturalism, tehnologism, consumism, utilitarism, pe efemer în cele din urmă. Dumnezeu și toată paradigma de viețuire cu Dumnezeu sunt excluși în esență și în cele din urmă de acest consumism, utilitarism, tehnologism și tehnolatrie, rispirea timpului și așa mai departe. Aici văd că este o problemă fundamentală și care va duce inevitabil la divergență, la despărțire între adepții unor modele de gândire, de viețuire, a unor modele ontologice distincte și opuse, contradictorii în cele din urmă!

Citat:
De partea teologica tine argumentarea pe baza Sfintei Scripturi si a Sintei Traditii ca cipul este semnul fiarei. Si nu exista nici un argument. Mai mult nu exista nici un argument ca se poate asocia numarul 666 cu cipul. Si asta tine de stiinta.
V-am mai spus și vă repet că opiniile dumneavoastră personale NU ȚIN LOC DE EXPRIMARE AUTENTICĂ A BISERICII ORTODOXE UNIVERSALE ÎN ACEASTĂ CHESTIUNE!

Chiar și dacă cipul nu ar fi semnul fiarei, asta nu înseamnă că cipuirea, cipurile și implantarea lor în oameni, precum și un eventual sistem totalitar diavolesc sunt în acord cu credința creștină ortodoxă! REȚINEȚI BINE ACEST LUCRU! Așa zisa "desființare" a mitului "cipofobic" și a "sectei cipofobe" nu anulează și nu va anula problema reală spirituală și morală pe care o ridică cele de mai sus, precum și implicațiile utilizării lor în practică!

Citat:
Altfel zis teoria cipofoba se bazeaza pe paranoia si interpretari sectante de origini pur sectante.
Teoria "cipofobă" în felul în care o caricaturizați și având în vedere felul în care treceți peste argumentele aduse ca și cum nu ar fi semnificative, înțeleg că vă este "paranoică". Doar că împotriva unei paiațe și a unei caricaturi oricine se poate lupta. Toată problema dumneavoastră este că fugiți ca dracul de tămâie de adevăratele argumente, care au fost prezentate și de credincioși români precum și de alte Biserici Ortodoxe. Teoria aia, ca și "teoria cu comunismul", nu poate fi însă călcată în picioare și "desființată" prin etichetare demagogică, de rea credință și falsă în cele din urmă.
Vechi 04.01.2014, 00:27:58
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Lumea evolueaza.
Din păcate progresul tehnologic nu face decât să ducă la o involuție, atât fizică, cât și spirituală a omului, la depărtarea omului de starea adamică de dinainte de cădere.

Last edited by ovidiu b.; 04.01.2014 at 01:03:13.
Vechi 04.01.2014, 00:47:30
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Sincer, facand abstractie de topic si de discutie, ai prefera sa iei banii in mana si sa mergi cu teancul in portofel? Eu sincer nu. E mai comod cu cardul. Si mi se pare o chestie ce tine de evolutie.
Toate "avantajele" astea tenologice care duc la comoditate sunt de folos? Cultivarea comodității și a evoluției tehnologice nu cumva sunt contrare învățăturilor Sfinților Părinți? Nu mă refer neapărat la exemplul dat de tine, ci la modul general.
Vechi 04.01.2014, 01:16:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Din păcate progresul tehnologic nu face decât să ducă la o involuție, atât fizică, cât și spirituală a omului, la depărtarea omului de starea adamică de dinainte de cădere.
Esti tu absolut sigur ca progresul tehnologic in sine este de vina?
Adica, corect, omul legat de pamant si capriciile vremii are sanse mult mai mari sa nutreasca sentimente religioase, dar asta nu inseamna neaparat ca va fi mai moral sau va adopta o credinta autentica.

Asa cum nu inseamana ca toti cei care traiesc la bloc cu televizor si Internet nu se vor mantui.

Ca sa nu mai vorbim ca Occidentul a luat-o razna dpdv religios cu mult inainte ca ceea ce se cheama "progres tehnologic" sa fi inregistrat evolutii semnificative.
Vechi 04.01.2014, 10:49:50
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Nu înțeleg de ce gândul ți-a fugit la Apocalipsă, intrepretări s.a.m.d (la fel mi-a răspuns și Alin). Eu aștept un răspuns concret legat de cipuri. Iată de unde a plecat discuția: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=993
Consider ca am raspuns si ai comentat mai jos pe postarea respectiva.
Vechi 04.01.2014, 11:04:06
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Ca sa ne continuam discutia am nevoie de consecventa. Daca ne contrazicem de la postare la postare si incercam sa aratam doar ca avem noi dreptate (nu sa sustinem o anumita idee) este inutil.

Citat:
În prealabil postat de Banikka Vezi mesajul
Sfântul Sinod" al BOR nu propovăduiește și nu a dat nimănui mandat și binecuvântare să propovăduiască "evoluția" despre care ne vorbiți, care va ajunge la modul cel mai sigur până la implantarea cipurilor.
Citat:
Am așa o senzație că spuneți lucrurile foarte apăsat accentuând pe BOR.

Vestea pentru dumneavoastră este că Biserica lui Hristos, cea Ortodoxă, nu se termină la hotarele jurisdicționale ale patriarhiei române. Prin urmare faptul că BOR susține o anumită poziție într-o chestiune nediscutată la nivel panortodox nu înseamnă că și ar avea vreo dreptate absolută.
Ne hotaram? In prima postare este sugerat (aproape este spus pe fata) ca BOR este impotriva cipurilor si in a doua ca BOR face nota discordanta de celelalte Biserici ortodoxe nationale.
Citat:
Dar am văzut că reprezintă pozițiile expirate ale catolicilor
Citat:
Eu nu am spus că ar fi vorba despre poziția catolicismului, ci a multor catolici cu care am vorbit și care în majoritate folosesc EXACT același gen de discurs, ba chiar aceleași cuvinte cheie: evoluție a societății, evoluție tehnologică și altele de genul.
Si lipsea fix ce trebuie ca sa induca in eroare: "unor". Daca eu spun ca cineva reprezinta pozitiile exprimate ale sectantilor ce se intelege? Din postare se intelege clar ca ar fi vorba despre pozitia BC.
Asa, "pozitia unor catolici".... De ce pozitia unor catolici? De ce nu si pozitia unor ortodocsi. Eu sunt ortodox, deci e si pozitia unor ortodocsi. De ce nu si pozitia unor protestanti (nu ca m-ar interesa pozitia lor)? Sau atei?

Citat:
Așadar BOR nu este singură pe lumea asta și nici nu va putea la nesfârșit să se comporte ca și cum atât poziția propriilor credincioși cât și a altor Biserici Ortodoxe sunt nule și inexistente.
Ma detasez si de atitudinile schismatice si care acuza BOR ca nu ar respecta invataturile Bisericii. Atat timp cat se fac afirmatii fara argumente discutia este inutila.
Vechi 04.01.2014, 11:22:11
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Poziția cu tentă ultimativă pe care o exprimați ar trebui să o mai și argumentați.
Care e tenta ultimativa si ce trebuie sa argumentez?
Citat:
Biserica nu se ocupă cu partea de evoluție tehnologică a societății, însă nu se poate sustrage de la implicațiile morale și spirituale ale unor tehnologii și ale posibilelor și potențialelor utilizări ale tehnologiei.
Orice inovatie tehnologica (sau aproape toate) are potential atat benefic cat si malefic. Daca tot vorbim de potentialul daunator al cipurilor de ce nu vorbim si de cel al calculatorului sau al internetului? Sau au telefonului mobil? Si ele ne ingradesc libertatea. De ce nu luptam impotriva lor? De ce nu renuntam la ele?
Am vazut si eu prostia aia sectanta, filmul cu 666. E ceva ca in filmul ala. Semul e rau, dar poti sa il falsifici si atunci ai acoperire. Adica imi iau un 666 "fals".
Dec nu poti sa fii impotriva unui singur element cu potential nociv. Daca spui ca esti corect esti corect pana la capat. Daca nu pot crede ca ai un interes sau ca esti manipulat, fie de cineva cu interes fie de niste parannoici.

Ps: Nu sugerez ca ar fi cineva interesat (dintr-un alt motiv) de lupta anticip. Cel mult diavolul ca sa creeze diversiune de la aspectee importante: trairea.

Citat:
În ceea ce privește cipurile și foarte posibila lor implantare în oameni, Biserica nu are dreptul, decât dacă se dă la o parte și se decade singură din obligațiile sale, să se comporte ca și cum nu există implicații spirituale și morale ale acestor cipuri, precum și ale sistemului în cadrul și contextul cărora ele vor fi utilizate.
A vorbit cineva de impant? S-a pus problema asa? Astea sunt speculatii fara fond.
Ca presupun eu, ca asa cred eu... nu au nici o valoare.
Repet au fost si altii care au "vazut" nu stiu ce pericole. Au fost si altii care au "vazut" anii in care vine Apocalipsa si au avut acelasi discurs.

Citat:
și asta pentru că aceste fapte au implicații religioase, spirituale și morale în viața credincioșilor și în general a oamenilor.
Care este implicatia spirituala si morala a cipurilor?

Am așa o senzație că spuneți lucrurile foarte apăsat accentuând pe BOR.
Citat:
Prin urmare faptul că BOR susține o anumită poziție într-o chestiune nediscutată la nivel panortodox nu înseamnă că și ar avea vreo dreptate absolută.
1. Nu inseamna nici ca ar gresi.
2. Nu inseamna ca PAREREA unei adunari panortodoxe (atentia nu este vorba despre un Sinod Ecumenic si nu pentru ca nu ar fi catolicii, ca sa nu fiu acuzat de ecumenism, ci pontru ca au fost 7 Sinoade Ecumenice care au statornicit invatatura) are valoare superioara celei a BOR. Pana la urma nu este vorba despre o invatatura de credinta.
Tocmai asta este pericolul ca luptatorii anticip vor sa o transforme in dogma.

Citat:
Pe de altă parte, nu am auzit ca BOR să fi spus că cipurile, implantarea lor și un sistem totalitar care ar face uz de acestea ar fi niște lucruri în acord cu credința creștină.
Nu s-a pus problema de implant.

Citat:
În același timp există poziții exprimate de Biserica Ortodoxă Elenă și de cea Rusă împotriva cipurilor, implantării, controlului și totalitarismului.
Si eu sunt impotriva acestor lucruri. Nu despre asta vorbim.

Citat:
Așadar BOR nu este singură pe lumea asta și nici nu va putea la nesfârșit să se comporte ca și cum atât poziția propriilor credincioși cât și a altor Biserici Ortodoxe sunt nule și inexistente.
1. Nu exista o pozitie a BOR contrara pozitiei altor Biserici ortodoxe nationale.
2. Pozitia unei minoritati a propriilor credinciosi. Unei minoritati cu atitudine agresiva si anti Sf Sinod al BOR. Este important.

Citat:
Este părerea dumneavoastră personală că ați susține poziția BISERICII LUI HRISTOS ORI A BISERICII ORTODOXE ÎN TOTALITATEA EI!! V-am demonstrat mai sus mai direct, mai indirect că NU AVEȚI FUNDAMENTE PENTRU A PRETINDE CĂ REPREZENTAȚI POZIȚIA AUTENTICĂ DE CREDINȚĂ A BISERICII ORTODOXE UNIVERSALE!!
Nu. Eu vreau concret sa vad o fraza care demonstreaza in baza invataturii de credinta, a Sf Scripturi sau Sfintei tradicii ca as contrazice invatatura Bisericii. Altfel sunt afirmatii fara acoperire.
Vechi 04.01.2014, 11:23:21
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Sunt unii care protestează în acest sens.
Pot sa respect parerea acestor oameni, dar nu a unor paranoici care incearca sa manipuleze si sa introduca cipul ca invatatura de credinta.
Vechi 04.01.2014, 11:27:48
ovidiu b.
Guest

Implicit

De acord cu tine.
Vechi 04.01.2014, 11:40:06
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Aici însă se mai ridică și problema tehnologiei și a raporturilor ei cu viața de mântuire. Pare-se că unii consideră că Viața Veșnică se va face în compania cipurilor etc. ACEASTĂ PROBLEMĂ RIDICĂ PROBLEMA MAI LARGĂ A MODELULUI DE GÂNDIRE ȘI VIEȚUIRE SPECIFICĂ BISERICII ȘI VIEȚII DE MÂNTUIRE! Ori în acest orizont de discuție paradigmele de gândire și de viețuire ale Bisericii Creștine, și chiar ale unor curente din Antichitate precum religiile de mistere, filozofia greacă cu influențele ei din misteriile trace etc, sunt diferite în originea, morfologia și finalitățile lor în comparație cu modelele societății bazate pe tehnică și tehnologie, pe consum, pe așa zisa "știință" ca unic mod de cunoaștere a "adevărului". Paradigma Bisericii este centrată pe descoperirea lui Dumnezeu, pe cunoașterea lui Dumnezeu, pe viața inspirată de Duhul Sfânt și în acord cu voia lui Dumnezeu spre naștere, creștere și desăvârșire spirituală, morală și noetică. Paradigma sau una dintre paradigmele actuale de care ne lovim zilnic și de care suntem aproape siluiți este centrată pe naturalism, tehnologism, consumism, utilitarism, pe efemer în cele din urmă. Dumnezeu și toată paradigma de viețuire cu Dumnezeu sunt excluși în esență și în cele din urmă de acest consumism, utilitarism, tehnologism și tehnolatrie, rispirea timpului și așa mai departe. Aici văd că este o problemă fundamentală și care va duce inevitabil la divergență, la despărțire între adepții unor modele de gândire, de viețuire, a unor modele ontologice distincte și opuse, contradictorii în cele din urmă!
De acord. Si rolul luptei anticip care este?

Citat:
V-am mai spus și vă repet că opiniile dumneavoastră personale NU ȚIN LOC DE EXPRIMARE AUTENTICĂ A BISERICII ORTODOXE UNIVERSALE ÎN ACEASTĂ CHESTIUNE!
Si eu am mai spus ca vreau sa mi se argumenteze ca ceea ce am exprimat sunt pareri personale si sunt in contradictie cu ceea ce invata Biserica. Si am sa mai repet si faptul ca o afirmatie nu are valoare de argumentare.

Citat:
Chiar și dacă cipul nu ar fi semnul fiarei, asta nu înseamnă că cipuirea, cipurile și implantarea lor în oameni, precum și un eventual sistem totalitar diavolesc sunt în acord cu credința creștină ortodoxă!
Inca o data, eu vorbesc pe chestii cocrete iar acestea sunt chestii impotetice si nedemonstrate. Nu este vorba despre implantarea cipului. Iar cei pe care ii numesc eu "martorii cipului" despre asta vorbesc, fara nici o baza, ca cipul ar fi semnul fiarei.

Citat:
Teoria "cipofobă" în felul în care o caricaturizați și având în vedere felul în care treceți peste argumentele aduse
Nu sunt absurd. Nu am pretentia ca le stiu pe toate. Dar inca nu am vazut argumentele.
Daca vorbim de implantarea cipului pot fi de acord. Dar nu despre asta vorbim. Ca limiteaza libetatea: am mai spus si internetul, calculatorul, telefonul mobil si multe alte astepte ale societatii moderne ingradesc libertatea. Si nu prea vad oameni renuntand la telefonul mobil din acest motiv.

Citat:
Toată problema dumneavoastră este că fugiți ca dracul de tămâie de adevăratele argumente, care au fost prezentate și de credincioși români precum și de alte Biserici Ortodoxe. Teoria aia, ca și "teoria cu comunismul", nu poate fi însă călcată în picioare și "desființată" prin etichetare demagogică, de rea credință și falsă în cele din urmă.
Care sunt argumentele impotriva actelor de identitate cu cip.
Si mai am o intrebare. E personala. Dar mi se pare ipocrizie sa lupti impotriva a ceva si sa folosesti acel ceva. Aveti card bancar? Are cip?
Si ca mi-am adus aminte: astept raspunsul la intrebarea care sunt institutiile publice care au implementat obligativitatea platii cu cardul.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce spuneti de actele biometrice? Daniel777 Stiri, actualitati, anunturi 107 11.10.2010 23:02:47
Despre absurditatea cu pasapoartele biometrice mihailt Generalitati 50 30.09.2009 18:22:02
Ce se incearca cu actele biometrice? mihailt Generalitati 0 15.07.2009 02:30:05
Hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi referitor la actele biometrice bunicu Stiri, actualitati, anunturi 2 24.03.2009 11:20:37
Despre actele de identitate electronice si intimitate BogdanF2 Generalitati 0 26.01.2009 20:23:30