Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Noul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.01.2014, 22:50:01
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Dacă-i așa de simplu, de ce n-ai pus un link aici, să citim și noi.
Eu una recunosc că am încercat să aflu, am dat mai multe click-uri și tot n-am găsit. :)
S-o iau ca pe o provocare? In finalul mesajului anterior am spus o vorba... Unora nu le este inca dat sa stie, fiindca probabil... nu inteleg. In schimb, cred ca am dat de doua ori citatul din Sf apostol si evanghelist Matei:
25.(...)Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor.
26. Da, Părinte, căci așa a fost bunăvoirea înaintea Ta. (Ev. dupa Matei, cap 11)

Ca sa intelegem, nu e de ajuns sa ni se dea "mura-n gura", ci sa ne ostenim si sa aflam si ceea ce vrea Dumnezeu, nu doar ce vrem noi, de capu' nostru, fiindca acest lucru nu numai ca nu e de-ajuns, dar ne creaza impresia falsa ca am devenit intelepti peste noapte, cand de fapt noi suntem la capatul celalalt al intelepciunii.
Asta pe de o parte. Iar pe de alta, recunosc ca in momentul de fata postez de pe un calculator vechi de-al copiilor, fiindca pe al meu am contactat un virus urat care mi-a blocat intregul sistem si nu-l mai pot folosi pana nu-l reformatez. Si cum acesta functioneaza dupa metoda "melcul-țuști", n-am nici o sansa sa pot afla acum locul acela, chiar de-as vrea. Totusi stiu sigur ca... cine cauta... gaseste!!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 04.01.2014, 23:44:00
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Pentru ca, dupa cum am spus, raspunsul ar putea ajuta si pe altii am sa il impartasesc. Am primit un mesaj pe privat de la cineva (caruia ii multumesc) care a dorit sa ramana anonim, asa ca ii respect optiunea.

Citat:
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri9.htm
PS:expresia ,,nici Fiul"(in greaca oude ho hyios)nu s-a regasit in manuscrisele bizantine dar ea exista in manuscrisele traditei alexandrine si pe acest motiv traditia patristica a confirmat validitatea expresiei care,in cadrul ,,Micii apocalipse din Matei"(dupa cum au numit cercetatorii pasajul 24:4-36)accentueaza,dupa cum explica si Par.Cleopa mai sus,inutilitatea demersului de a afla o data exacta a Parusiei(pe care doar Dumnezeu o hotaraste),ce poate usor aluneca in obsesie si concentrarea de a trai credinta clipa de clipa pt ca degeaba stii momentul daca nu vei fi pregatit.Cred ca pe undeva Sf.Ioan Gura de Aur spu ea,intr-o omilie a sa,ceva de acest tip.
Am sa mai caut, pentru ca evident nedumerirea mea era legata de expresia "nici Fiul" si ce am sa gasesc am sa impartasesc si cu restul.
Vechi 05.01.2014, 02:12:27
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Cool scuze de off topic

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
S-o iau ca pe o provocare? In finalul mesajului anterior am spus o vorba... Unora nu le este inca dat sa stie, fiindca probabil... nu inteleg. In schimb, cred ca am dat de doua ori citatul din Sf apostol si evanghelist Matei:
25.(...)Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului și al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înțelepți și pricepuți și le-ai descoperit pruncilor.
26. Da, Părinte, căci așa a fost bunăvoirea înaintea Ta. (Ev. dupa Matei, cap 11)

Ca sa intelegem, nu e de ajuns sa ni se dea "mura-n gura", ci sa ne ostenim si sa aflam si ceea ce vrea Dumnezeu, nu doar ce vrem noi, de capu' nostru, fiindca acest lucru nu numai ca nu e de-ajuns, dar ne creaza impresia falsa ca am devenit intelepti peste noapte, cand de fapt noi suntem la capatul celalalt al intelepciunii.
Asta pe de o parte. Iar pe de alta, recunosc ca in momentul de fata postez de pe un calculator vechi de-al copiilor, fiindca pe al meu am contactat un virus urat care mi-a blocat intregul sistem si nu-l mai pot folosi pana nu-l reformatez. Si cum acesta functioneaza dupa metoda "melcul-țuști", n-am nici o sansa sa pot afla acum locul acela, chiar de-as vrea. Totusi stiu sigur ca... cine cauta... gaseste!!
Moshule, să nu te recunosc! Ce te-ai făcut așa negativist acum la început de an?!

Ai tu o teorie cu cunoașterea la timpul potrivit (cu care sunt oarecum de acord) însă mi se pare că, cam dai cu parul.

Eu căutasem tâlcuirea ca să-l ajut pe Lucian, nu atât pentru mine.

Și găsisem că este o carte a Sf. Teofilact al Bulgariei cu tâlcuirea Sf. Evanghelii după Matei - însă neaccesibilă de citit pe net.

Îți doresc un an mai bun, și nu te mai ofusca așa când te întreabă cineva câte ceva.
Reply With Quote
Vechi 05.01.2014, 02:41:29
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Moshule, să nu te recunosc! Ce te-ai făcut așa negativist acum la început de an?!

Ai tu o teorie cu cunoașterea la timpul potrivit (cu care sunt oarecum de acord) însă mi se pare că, cam dai cu parul.

(...)

Îți doresc un an mai bun, și nu te mai ofusca așa când te întreabă cineva câte ceva.
Asta cu... "ofuscatul", imi scapa! O fi de bine?...
Iarta-ma, Mirela, dar n-as vrea sa trec in ochii cuiva, negativist, ci poate putin mai sever... Asta nu inseamna ca "dau cu paru' ", ci incerc sa indemn (in felul meu) spre o alta forma de cunoastere, decat "hai sa va intreb pe voi cum e cu chestia aia!", mai ales in probleme sensibile care lasa loc de speculatii si interpretari.(Nu ma refer la acest topic in special, ci la atatea altele unde pe de o parte nedumerirea merge pana la naivitate, iar pe de alta, raspunsurile "avizate" se contrazic pana dincolo de buna cuviinta).
Personal nu sunt de acord cu aceasta metoda de "inteleptire", fiindca pentru multi care intra in "hora", aduce sminteala si atunci, chiar daca printre raspunsuri mai descoperim si unul sau mai multe, bune, rezultatul final este ca cu greu mai intelege omul ceva ziditor de acolo. Cine vrea cu adevarat sa caute, are o mie de (re)surse, fie ca vorbim de participarea la sfintele liturghii, fie citirea Sfintei Scripturi, fie a Filocaliei sau a altor scrieri ale Sfintilor Parinti.
Daca te-am suparat, iarta-ma, te rog. Tu stii ca nu-i nimic personal, ci doar asa, ca sa-ti raspund in modul in care tu ai inteles ca este mai usor sa-ti puna altul la dispozitie...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 05.01.2014, 03:09:48
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Cine vrea cu adevarat sa caute, are o mie de (re)surse, fie ca vorbim de participarea la sfintele liturghii, fie citirea Sfintei Scripturi, fie a Filocaliei sau a altor scrieri ale Sfintilor Parinti.
Bine, fie cum zici tu ! (deși și forumul ăsta ar trebui să fie bun la ceva...)
Citat:
Daca te-am suparat, iarta-ma, te rog. Tu stii ca nu-i nimic personal, ci doar asa, ca sa-ti raspund in modul in care tu ai inteles ca este mai usor sa-ti puna altul la dispozitie...
Nu m-am supărat, stai liniștit. :)
Reply With Quote
Vechi 07.01.2014, 10:56:19
EzioAuditore
Guest

Implicit

Dar unii sunt paziti de ceasul ispitei :

Apocalipsa cap 3:
"10. Pentru că ai păzit cuvântul răbdării Mele, și Eu te voi păzi pe tine de ceasul ispitei ce va să vină peste toată lumea, ca să încerce pe cei ce locuiesc pe pământ."

Si care este aceasta ispita ? Pai ne spune Pavel:

II Tesaloniceni cap 3:

"11. Și de aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni,
12. Ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea."

Si cine sunt acestia? Nu stiu... dar e clar ca sunt in adevar dupa cum Hristos marturiseste

Matei cap 24 :

"21. Căci va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum și nici nu va mai fi.
22. Și de nu s-ar fi scurtat acele zile, n-ar mai scăpa nici un trup, dar pentru cei aleși se vor scurta acele zile."

Iar Pavel vine si intareste :

II Tesaloniceni cap 1:

"10. Când va veni să se preamărească întru sfinții Săi și să fie privit cu uimire de către toți cei ce au crezut, pentru că mărturia noastră către voi a găsit crezare în ziua aceea."

Evrei cap 9:

"28. Tot așa și Hristos, după ce a fost adus o dată jertfă, ca să ridice păcatele multora, a doua oară fără de păcat Se va arăta celor ce cu stăruință Îl așteaptă spre mântuire."

Coloseni cap 3:

"4. Iar când Hristos, Care este viața voastră, Se va arăta, atunci și voi, împreună cu El, vă veți arăta întru slavă."

Deci pentru ei se va scurta timpul, va fi o marturie in ziua aceea, pentru ca au crezut marturia vor scapa de ceasul ispitei si cand Hristos se va arata in slava si ei se vor arata impreuna cu El.

Si inca ceva de ce se foloseste verbul "a arata" si nu "a veni"? Pai aici zic eu ca e o taina. Pentru ca una e sa vi si alta e sa te arati.
De ex. eu vin de la Ploiesti la Bucuresti sa ma intalnesc cu un prieten dar alta e sa ma arat lui. Desi sunt la Bucuresti nu inseamna ca m-am si aratat lui.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2014, 21:40:41
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de EzioAuditore Vezi mesajul
Dar unii sunt paziti de ceasul ispitei :
Si ce legatura are cu ce-a intrebat Lucian? Apropo, esti ortodox? Sau faci studiul Bibliei pe cont propriu?
Reply With Quote
Vechi 20.01.2014, 19:03:35
luk40c luk40c is offline
Banned

Data înregistrării: 20.01.2014
Implicit

In acest topic de intrebari refer la prima fara sa pot gasit inca minutul 23 de pe telefon la fel ca.multi altii sint de acord cu faptul ca intentia era tainuirea didactica a calendarului pt ca fiecare generatie sa ramana treaza in asteptare iar formularea ne este un exemplu de diplomatie unde adevarul cartezian trebuie sa faca un pas inapoi in fata unui bine mai mare. Generatie ca termen in acel timp insemna si neam.

Un alt exemplu de diplomatie legat ca tema de ambele intrebari este atunci cind Domnul a fost intrebat de amanunte legate de viata viitoare matrimoniala a celor care vor fi inviati aspect prea lumesc.care nici nu ar trebui sa ne intereseze si nici sa ne fie divukgat asa repede inviere care dupa cum arata pavel e facura cu trup omenesc si nu ingeresc insa Iisus a reusit sa corecteze atentia lor prin raspunsul la o intrebare mai buna nepusa canalizind.o spre trupul pe care il vom avea in imparatia cerurilor ca fiinte angelice hermafrodite.

la a doua intrebare despre incercarea de dupa invierea mortilor avem doua aspecte si anume necazul cel.mare si posibila confiziue a lui Isus cu fiara lucru infricosator pe linga injumatatirea populatiei adusa de El .aspecte care nu au cum sa fie simultane pt ca in realitate
sint succesive despartite de urgie cel putin.

mentionari despre frica legata de Iisus .
una e in Ioil 3 zi infricosatoare care urmeaza precizat dupa elemente cataclismice specifice celor 3 zile de intuneric.
Alta este in Isaia 42 sau52 in care frica multora ar fi legata de chipul sau schimonosot si prea fara de asemanare cu oamenii lucru care ne arata ca nu moartea populatiei este cauza ci modul cum Pare El ca imagine in ochii celor infricosati care il confunda cu fiaraa

Last edited by luk40c; 20.01.2014 at 19:24:28.
Reply With Quote
Răspunde