![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Frate Neagu, am hotărît să intervin, cu riscul de-a te sminti, iar. Am văzut că ai intervenit cu o tentă nestatornică și la postul meu, iar acum intervii din nou pentru alt post. Ești mai aproape de Adevăr, te pot ajuta mai ușor, fără să fac referire la topicul acesta, care e un pamflet, dar are ramuri de căutare și strigăte de disperare. Îți voi vorbi cu dragoste, te rog nu te sminti. Nu pot răspunde la toți, nici nu vreau, credința e un dar de la Dumnezeu, și ea se lustruiește, sau se mărește, prin efortul personal al fiecăruia, căci doar așa putem ajunge la despătimire, la sfințenie și îndumnezeire, la slăvire. Ai de furcă cu smerenia și mîndria personală, din cîte văd. Ai de furcă cu ele pentru că le raportezi la alții, și făcînd astfel, întotdeauna greșești. Vrei să-i ajuți, dar îi compari cu tine. Cînd ai să ajungi la îndumnezeire, nu vei mai greși aici, dar nici nu le vei și nu te vei mai raporta la alții. Încerc să îți vorbesc în duh patristic, nu că eu aș fi cineva sau aș putea ceva, ci cu smerenie, vreau să ajut după măsură. Mă gîndeam să dau mesaj privat, dar pentru că ai expus o sminteală, nu o pot lăsa așa, că se smintește turma cea bună. Deci, iudeii nu spuneau nimănui "vă iubesc", "vă stimez", nu există exemple biblice, din contră, erau foarte aroganți, insensibili la minuni, ucigași de prooroci, și alte calități negative, pentru că au văzut ce mult bine le-a făcut Dumnezeul, și s-au mîndrit cu asta, spun Sfinții Părinți, nemaifiind poporul nimănui, de nomazi și păstori, trăind în corturi, fără țară și fără căpătîi, adică în smerenie absolută, cum place lui Dumnezeu. Atunci, de aceea i-a ales Dumnezeu și a ridicat din ei pe Hristos. Revin. Față de ei, creștinii, așa trebuie să facă, să spună oamenilor ce mult îi iubește, să nu poarte ranchiună cînd spun asta, să simtă și să și facă asta cu adevărat. Îndumnezeire, asta presupune. Sfîntul Serafim de Sarov, spunea tuturor: "bucuria mea". E doar un exemplu. Cînd ai să citești cartea Sfîntului Siluan Athonitul, "Între iadul deznădejdii și iadul smereniei", ai să vezi cum trebuie să vorbească creștinii între ei, așa cum ți-am amintit, spunîndu-și unul altuia ce mult se iubesc și ce mult se bucură. Asta fără să mai amintesc de versetul biblic "Vorbiți între voi în psalmi și în laude și în cântări duhovnicești, lăudând și cântând Domnului, în inimile voastre" - Efesni 5, 19." Bucurii. P.S.: Adriann frate în suferință, întrebi de minuni neeplicate științific? Nu există minuni pentru atei. Dar hai, fie, pentru că dragostea toate le crede, cred și eu în schimbarea ateilor întru creștini, și amintesc de minuni neexplicate științific: Apa sfințită, Lumina Sfîntă din noaptea Învierii lui Hristos, Sfintele Moaște (care e cu totul altceva decat mumiile, complet diferit). Alte minuni neexplicate științific ? Vindecările de cancer, de leucemie, de alte zeci de boli grave, sau mai puțin grave, incurabile sau nu. Ar fi de amintit și Universul. Pentru univers, toate teoriile sunt simple supoziții relative, care se schimbă de la an la an. Dar repet, pentru atei, în general, nu există minuni. Mai degrabă fenomene paranormale, decît minuni. Repet ca și mai sus, credința e un cadou de la Dumnezeu, iar cine nu o are, trebuie să o ceară fierbinte, cu lacrimi. Și o va primi. Last edited by Daniel_Ortodox; 12.01.2014 at 18:20:39. |
|