![]() |
![]() |
|
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Desigur că nu-i putem cenzura pe Sfinți, ei fiind, prin excelență, modelul persoanelor libere spiritual, libere în conștiință, gândire, vorbire și trăire. Tocmai din acest motiv, unii Sfinți au avut, de-a lungul timpului, inclusiv opinii diferite și polemici între ei, ba chiar învățături care, ulterior, nu au mai fost receptate de către Biserică, sau chiar au fost combătute sinodal. Exemple (care-mi vin acum în minte): Polemica publică dintre Sf. Petru și Pavel (Gal2); anumite învățături dogmatice problematice... ale Sf. Justin Martirul și Filosoful (știți de ce nu-i considerat Părinte al Bisericii, ci doar scriitor bisericesc?); 3. Sf. Grigorie al Nyssei și apocatastaza și reticența față de icoane (ca să nu-i spun "iconoclasm", ar fi anacronic); Sf. Isaac Sirul; Fer. Augustin (de fapt, Sfânt în calendar și, oricum, în BO nu avem o distincție clară între "Sfinți" și "Fericiți", așa că e tot sfânt) și anumite învățături dogmatice neortodoxe (nu vi le spun, "antiecumeniștii" să cerceteze...). Exemplele pot continua. Vedeți și diferențele de raportare la ecumenism dintre anumiți duhovnici îndrăgiți contemporani: N. Steinhardt, pr. Stăniloae ș. a. pe de o parte, pr. Cleopa, Arsenie Papacioc etc pe de altă parte. Sfinții erau liberi și originali în gândire, iar nu înregimentați ideologic și instituțional. Ei își foloseau rațiunea, nu se sfiau să polemizeze între ei (evident, în mod constructiv și în duhul iubirii) și, de multe ori, "contraria sunt complementaria", nu-i așa? Pe Sfinți îi unea, însă, dragostea și încrederea necondiționată în dulcele lor Mântuitor și Domn! În privința asta... n-au intrat în polemici. :)
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|