Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.01.2014, 21:37:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

M-am mai gandit la ceva, o intrebare nelamurita, pe care o adresez mai ales lui Alin.

Ai spus mai sus ca singur solutie este ca ceilalti pur si siplu sa se faca ortodocsi.
Pe de alta parte, tot tu erai de parere, daca nu ma Insel, ca ortodoxia trebuie sa se patreze in formele ei nationale intacte - romanii sa ramana romani, de exemplu, sa cultive limba si traditiile romanesti inclusiv prin bisericile din occident. Pe cand eu eram pentru o ortodoxie adaptata local, adica macar pentru posibilitatea oferita pe scara mai larga de a avea parohii in limbile tarilor respective.
Unul din argumentele mele pentru astfel de parohii sunt, de fapt, ca ortodoxia nu va putea niciodata atrage prea multi din 'cei din afara' decat daca iese din sabloanele nationale prea stricte. Caci cati ar fi gata sa invete si o alta limba si sa 'se faca grec' sau roman sau sarb sau rus ca sa se faca ortodox? (ca sa nu mai vorbim d elimbile liturgice vechi, grele si pentru ortodocsii 'neaosi' - nu vorbesc neaparat de romani aici) Unii poate, dar asta ceve cultra si inteligenta. Deci facem elitism cultural?
Cum impacam una cu alta? Pastram princiopiul national, cu episcopi nationali (toti in acelasi loc, cee ace este complect neeclezial in plus), cu slujbe in limbile nationale - sau organizam ortodoxia in limba locala, cu un episcop (indiferent care) intr-un loc?

Si ca sa vorbesc iarasi din experienta mea, intalnesti mult mai multi convertiti la ortodoxie in parohiile care folosesc limba locala (de ex. aici, franceza) decat in parohiile care folosesc o limba straina.

Vedeti voi, nici ortodoxia actuala nu este pregatita sa primeasca prea multi din afara in sanul ei. Si atunci, cum sa ai un discurs atat de triumfalist? Nu este asta cinism? Sa le spunem: Numai noi avem dreptate, numai noi suntem in adevar - dar nu puteti sa veniti la noi, ca nu sunteti 'taiati imprejur' dpdv national-cultural.

Tags
catolicism, credinta, papa