Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.01.2014, 00:47:06
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Nu cred ca le incurcati si tocmai de aceea am sa va rasund printr-o intrebare: exista boli/afectiuni pt care insasi psihiatria ghideaza catre/recomanda ca forme acceptate (sau chiar recomandate) de tratament diferite forme de psihoterapii (girandu-le astfel soliditatea ca bazate pe dovezi, ca functioneaza)?

Daca da, atunci dvs nu aveti incredere in medicina / recomandarile colegilor dvs medici de alte specialitati?

Poate puteti sa imi aratati unde as fi zis eu ca trebuie sa judecam pe (nu stiu la care?) coleg v-ati referit?

In mod cert eu personal nu am indemnat sa judecati pe nimeni!

Nu sint psiholog, nici nu am avut vreodata vreo dorinta sa fac psihologia.

Va intreb si eu "in oglinda": dvs ati facut vreodata psihoterapie si ceva nu a mers de va repugna atat de mult psihologia?

Nu eu sustin aceste prostii, ci dvs.
Ceea ce ma face sa va intreb: dvs v-a dat vreodata personal vreun psiholog asemenea sfaturi, sau de unde va imaginati ca psihologii recomanda asemenea lucruri?

Si apropo, chiar daca vreodata vreun psiholog (sau oricine altcineva) v-ar recomanda asa ceva, dvs ca un bun crestin, nu ati stii sa filtrati ce este pacat si ce nu? Ce va este de folos si ce nu? Ati fi ATAT de sugestibil incat ati urma orbeste sfaturile unui om (indiferent cine ar fi acela) daca sesizati ca va indeamna la pacat?
Eu cred ca un crestin autentic nu ar face un pacat, stiind ca este pacat, indiferent cine si in ce circumstante i l-ar recomanda.

Acuma daca ar fi sa folosesc genul acesta de logica pt care l-ati folosit dvs pt aceasta afirmatie, oare la ce concluzie s-ar ajunge? La concluzia ca din moment ce nu sinteti de acord cu opinia colegilor dvs medici psihiatrii, inseamna ca nu mai sinteti cu medicina de multa vreme? (dar bineinteles ca nu imi permit sa fac o asemenea afirmatie fata de dvs, ci doar incerc sa va supun atentiei felul in care dvs intelegeti sa argumentati si sa dialogati) Sau oare ar fi logic de concluzionat ca mai aproape de Hristos este un mitropolit decat sinteti dvs (?) iar daca un mitropolit ca Hierotheos Vlachos, care a primit prin hirotonia intru episcop Harul deplin, precum Sfintii Apostoli au primit (Har pe care dvs nu il aveti si care arata apropierea de Dumnezeu), vorbeste despre psihoterapia ortodoxa, inseamna ca nu este un lucru de lepadat si nu se opune crediintei.
Da !
Subiectele pe care le propuneti depasesc posibilitatile de solutionare prin scris si mai ales aici, pe forum.
Acestea sunt variate, amestecate cu neintelegeri si chiar cu confuzii. De asemenea, nu intodeauna "logica bunului simt" este salvatoare din moment ce nu exista un simt bun comun in masura egala. Merge cu ea de multe ori, dar tot de multe ori nu merge. Asta insemneaza ca ne trebuie si un alt instrument, o alta unitate de masura a realitatii despre care vorbim pt. a avea o referinta precisa... sau cit mai precisa .
Inteleg asadar ca va place psihologia, va atrage(pt ca daca a-ti respinge-o nu a-ti sustine-o, logica simpla), o apreciati si ca daca Hieroteos V. spune ceva pro, atunci poate merge in viata ortodoxa cu doua sau mai multe ocale pt. suflet.
F. bine ! Atunci faceti asa !
Eu am alte pareri, cum am si alte pareri despre psihiatrii care prefera psihoterapeutii (cum este, in alta ordine de idei, acum la moda chiar in lumea "medicala de avangarda" mult apreciata biorezonanta si interventiile pe corpul astral uman "binefacatoare") impofida duhovnicului.
Dar ca psihiatrul sa poata recomanda duhovnicul, trebuie ca mai intii el insasi sa fie induhovnicit, altminteri vorbim discutii. Si stiu ca s-ar putea sa fiti in acest moment, in care cititi aceste pareri, f. indemnat, dupa uzul aceleiasi logici simple a bunului simt,(cum ati mai facut si anterior) sa spuneti ca eu insumi nu recomand psihoterapia deoarece nu sunt inpsihoterapeutizat si deci nu cunosc valoarea metodei . Dar va spun parerea mea: exclusa aceasta varianta !
Si exemple de medici, universitari sau savanti schiopi in viata spirituala sunt cu duiumul.
Puteti gasi pe Youtube emisiunea Eugeniei Voda cu marele chirurg, profesor universitar de la Institutul Oncologic Bucuresti (nu stiu daca ati auzit de aceasta institutie sau daca ati auzit, daca cunoasteti bine ca acolo este locul unde moartea si viata, Dumnezeu si satan, minunile si teofaniile sunt prezente in fiecare minut!... nu de alta, dar cu asa ceva si in asa ceva lucreaza medicii de acolo) Blidaru, care in finalul emisiunii "Profesionistii" intrebat fiind daca in toata cariera sa a vazut minuni raspunde categoric si sec : NU !
Este un exemplu de meseriasi-savanti care chiar daca isi fac 12 cruci pe zi sau au auzit de duhovnici, sau mai merg pe la biserici in turismul de concediu nu inseamna neaparat ca stiu bine cine este Dumnezeu si slujitorii Lui de pe pamint, ca si puterile lor. Singurul lor Dumnezeu sunt autorii cartilor pe care le citesc si prin care devin convinsi ca astfel pot da viata oamenilor, adica o pot prelungi, ca sa fie clar ! Alt Dumnezeu f. rar se intimpla sa aibe !

Dar in sfirsit... nu doresc sa mai continui discutia deoarece seamana f. mult cu un dialog al surzilor. Procedind astfel numai ne smintim.
Dar va doresc sa aveti parte(evident, in sensul de nevoie !) de psihoterapie si sa va convingeti singur cit adevar este in ceea ce credeti si cit nu !

In rest numai de bine !

Last edited by zaharia_2009; 31.01.2014 at 00:57:08.
Reply With Quote