![]() |
![]() |
|
|
Vezi rezultatele sondajului: La cine ne ducem sa ne tratam/ajutam? | |||
Preoti |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 8,33% |
Medici, psihologi,farmacisti |
4 | 16,67% |
Si la unii si la altii, sa conlucreze |
17 | 70,83% |
Altii (terapii alternative si alte solutii)-spuneti care |
1 | 4,17% |
Votători: 24. Nu poti vota in acest sondaj |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Uimite de această policlinică fără plată, de numărul impresionant al oamenilor tratați, dar și de profesio*nalismul corpului medical, surorile din Nancy au dus în Franța, la conducerea Congregației, dar și la cunoș*tința oamenilor cu stare și cu credință, vestea extraor*dinarei povești a medicilor din Cluj. Și tot ele au fost cele care au avut inițiativa construirii unui sediu nou, modern, pentru Policlinica fără plată. "De unde atâta amar de bani?", le-a întrebat medicul Boilă, preșe*dintele fundației caritabile "Familia Sfântă", cea care coordonează activitatea policlinicii. "Ne ocupăm noi de tot. E prea frumoasă ideea aceasta ca să nu merite o investiție pe măsură! Dăm noi banii pentru cli*nică!", au spus călugărițele, care au în spate o congre*gație cu resurse financiare importante. Ioan Boilă a aflat atunci despre un teren al bisericii greco-catolice din centrul Clujului, iar surorile de la Nancy s-au dus la Episcopul de Cluj-Gherla de pe atunci, regretatul George Guțiu, și au obținut concesionarea acestuia pen*tru 45 de ani. Congregația de la Nancy a plătit ridi*carea noului sediu al Policlinicii fără plată, care a cos*tat, la vremea ei, 7 miliarde de lei!
Camionul cu medicamente Paralel cu ajutorul financiar al surorilor, a mai picat din cer un alt ajutor. Într-o zi, medicii de la Policlinică s-au trezit cu un ditai camionul în fața porții. Pe ban*cheta de lângă șofer stătea directorul unei asociații din Nancy care se ocupa cu colectarea de medicamente din Franța, pentru a le aduce ca ajutoare în România. Omul auzise depre Policlinica fără plată și despre fap*tul că la Cluj era o astfel de instituție medicală care oferea gratuit consultații și medicamente bolnavilor. "A început să ne aducă medicamente, dar nu două fla*coane, ci tone! Le colectau din farmacii, de la bolnavii vindecați... Totul a ținut până acum 3 ani, când s-a dat o lege în Franța care interzice colectarea de medi*ca*mente. Am rămas de atunci fără acest ajutor și sun*tem azi obligați ca din puținele donații în bani să cum*părăm, strict, pentru bolnavii care nu au", spune Ioan Boilă. Cabinetul cu somități La 85 de ani, Ioan Boilă e mai determinat ca ori*când să ducă mai departe proiectul Policlinicii fără pla*tă. Măicuțele de la Nancy s-au văzut nevoite să re*tra*gă, la începutul acestui an, sprijinul acordat institu*ției de caritate clujene, pentru a-și putea concentra banii de asistență în țări din lumea a treia, unde nevoi*le sunt mai mari decât în România. Acum e momentul ca și clujenii să-și arate solidaritatea cu cei mai bătrâni și mai neajutorați membri ai comunității lor. Deja, banii pentru încă o lună de funcționare s-au strâns, iar medicul Boilă e optimist. A văzut în 20 de ani atâtea miracole... Dar cel mai mare miracol îl reprezintă chiar me*dicii care au lucrat gratuit pentru pacienții lor, în toți acești ani. "Nu au fost un medic, doi, nici zece, nici 30 câți sunt acum, au fost chiar și 120 de me*dici, printre care foarte multe so*mități ale Clujului. Un voluntariat făcut la cel mai înalt nivel de expe*riență și de calitate. Am avut în rân*durile noastre 15 mari profe*sori universitari și șefi de clinici medicale din Cluj! Dau numai două nume foarte cunoscute, pro*fesorul Coman și profesorul Lu*can, ambii urologi vestiți, profe*sorul Duncea și alți și alți mari pro*fesori. Ce au făcut ei este o ma*re mândrie pentru corpul medical clujean. E o onoare pe care nu am auzit ca cei din Colegiul Medicilor să o fi premiat cândva, dar medicii care s-au perindat pe la noi în 20 de ani chiar fac cinste acestei me*serii! Sunt medici pensionari care vin de două-trei ori pe săptămână. Alții vin o dată pe săptămână. Fie*care își oferă disponibilitatea după cum poate. Avem toate speciali*tă*țile medicale, în afară de radiolo*gie și stomatologie, care costă foar*te mult. Aveam, înainte, patru-cinci medici pe specializare, care aco*pereau bine de tot o săptămâ*nă. Au fost ani în care unii medici, care nu puteau ajunge la noi la clinică din pricina programului, ne rugau să le trimitem, cu prio*ritate, pacienți la cabinetele lor. Noi îi făceam trimitere pacientu*lui, iar el mergea la cele mai bune clinici din Cluj, fără să plătească! Să vă dau și exemplul fostului șef de secție și chirurg oftalmolog, doctorul colonel Ioan Horge, de la Spitalul Militar din Cluj. Când ne-am înființat, în 1994, a apărut la mine în cabinet. «Domnule co*lo*nel, noi nu avem nici un aparat de oftalmologie aici...». «Nu-i ni*mic, fixați-mi o zi!». Și i-am fixat o zi sau două pe săptămână. Incre*dibil, venea cu două geamantane în care avea tot instrumentarul, îl des*făcea, îl monta și făcea consul*tații de oftalmologie pentru cei săraci! Apoi urca geamantanele în mașină și pleca înapoi la muncă, la el, la Spitalul Militar". Picături într-un ocean de indiferență La orele amiezii, ho*lul Policlinicii de pe Ca*lea Moților e mereu plin. Oamenii, pensio*nari cei mai mulți dintre ei, fac coadă la fi*șier. Doamna Maria, care tocmai iese din ca*binetul doctorului Boilă, îmi spune șoptit că vine aici de ani de zile. S-a obișnuit cu me*dicii, cu atmosfera caldă a locului. "Se vede, domnule, că medicii de aici vin pentru om, că vin cu drag, că nu te fușeresc numai ca să mai încaseze un plic până se face ora de plecare. Te iau cu frumosul, iar asta con*tează foarte mult". Mai încolo, la avizier, un domn trecut de 80 de ani stă sprijinit într-o cârjă. E îmbrăcat ca de gală. Un sacou în carouri, vechi de decenii, se vede de sub paltonul gros. Mirosul de naftalină e mascat de cel de after-shave. Are o pensie bunicică, îmi spune, dar o dă mai toată pe niște datorii făcute de câțiva ani, când a avut niște necazuri. Fără ajutorul celor de la Policlinică nu știe cum s-ar fi descurcat... Ca cei doi sunt mii. Mii de oameni nevoiași tratați, vreme de 20 de ani, de me*dicii fără de arginți. Doctorul Boilă mă ia de braț și mă duce în sala cu fișele pacien*ților. Aprinde becul, trage sertare după sertare, apoi face un pas în spate, lângă mine, ca să le poată admira în între*gul lor. "Avem 45.000 de fișe personale ale pacienților noș*tri. Atâția bolnavi au fost înscriși la noi de la început. Avem pacienți ale căror fișe sunt groase cât o enciclopedie! Sunt oameni care vin de 20 de ani la noi, de când eram în Mănăștur! Sunt dependenți de noi. Sunt mulți așa, oameni pe care îi îngrijim de o viață. Mulți sunt legați și afectiv de noi. Am vrut ca policlinica asta să fie o oază de pace, de bună înțelegere, de ajutor, de dragoste în acest de*șert de ură, de egoism, de neînțelegere și de indife*rență față de suferințele celorlalți, care este lumea de azi. Când oamenii intrau aici, simțeau că e altceva... Iar asta tot doctorilor li se datorează. Nimeni nu zice ca un mare profesionist în medicină, un om care a învățat și a muncit o viață ca să ajungă la cel mai înalt nivel, să nu câștige bani din munca pe care o face. Dar oricât de ocupat ai fi, poți o oră pe săptămână să o sacrifici pentru cei săraci... Poți să-l mulțumești și pe Hippocrate, dar să-l cinstești și pe Dumnezeu, cu o faptă bună". |
|