Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.03.2014, 11:41:15
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Si totusi, sunt familii cu 4 copii care nu au venituri mai deloc, si mananca si ei ce pot.

Intr-adevar cartofii si ceapa sunt cela mai ieftine, precum si morcovii, varza si chiar si conopida, dar uneori nu ma sti cum sa le combini (cel putin eu). Desi cartofii se pot face in sute de feluri, se mi satura omu' si de cartofi (zic eu).
Cea mai ieftina carne e cea de pui, apoi de porc, si le poti combina foarte frumos cu tot felul de legume.

Mie de exemplu imi plac la nebunie morcovii fierti cu sare; as manca zilnic; sunt si gustosi si hranitori; mie cel putin imi tin de foame.

Nu zic ca nu mananc legume si fructe, nu zic ca mananc nici doar carne (n-as putea; te saturi si de carne; daca mananc o saptamana doar carne, 2 saptamni nici nu vreau s-o mai vad in fata ochilor). Dar tot trebuie sa gatesc carne; sotul e mai carnivor decat mine.

Dar consider ca nu e chiar ok sa scoti carnea de tot din meniu, decat daca e recomandat de medic sau daca e post, macar puiul si pestele (la astea n-as putea renunta de tot, in schimb la orice alt fel e carne, da). Totusi, consider ca, corpul are nevoie si de proteinele din carne si de omega-urile din peste.

Ca tot e post, vreau a intreb, orice fel de ulei e interzis in post? Sau exista si uleiuri care sepot consuma?
Din varza se face ciorba de mai multe feluri: varza acra,varza dulce,cu orez,cu cartofi sau cu sfecla ca in Bucovina. Se mai face mancare,salata sau varza cu paste,placinta sau gogosi cu varza,varza cu orez si cate altele.
Din conopida la fel,mancare,salata cruda sau fiarta,piure de conopida,conopida prajita cu usturoi sau ceapa verde,conopida la gratar sau la tava cu sos de rosii.

Timp sa ai si putina imaginatie.
In rest am mai spus,sunt destui vegetarieni in lume- daca ei pot ,atunci se poate.
In rest,se gasesc destule scuze cand ne aparam patimile!

Postul pune restrictie la toate genurile de ulei,fie el de masline,de palmier,de seminte sau de cocos!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2014, 12:08:04
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Romanii nu sunt nici pe departe in halul in care sunt negrii din Africa. Cum a spus un Parinte, saraci, dar cu isfose.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2014, 13:00:47
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Romanii nu sunt nici pe departe in halul in care sunt negrii din Africa. Cum a spus un Parinte, saraci, dar cu isfose.
Intr-adevar!
Pentru Corinusha: ce parere ai de linte, naut, mei, & neamurile lor? Noi consumam foarte des in post asa ceva. Singurul impediment e ca, daca as merge in ziua respectiva in audienta la ponta sau base, sa zicem (fereasca Cerul sa am nevoie de aia!) raportul medico-legal in ce ii priveste pe sus-pusii care sunt si sus-numitii ar fi "moarte violenta, cauzata de expunere brusca la concentratii inalte de metan si alti alcani gazosi".
Reply With Quote
Vechi 10.03.2014, 20:31:33
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Din varza se face ciorba de mai multe feluri: varza acra,varza dulce,cu orez,cu cartofi sau cu sfecla ca in Bucovina. Se mai face mancare,salata sau varza cu paste,placinta sau gogosi cu varza,varza cu orez si cate altele.
Din conopida la fel,mancare,salata cruda sau fiarta,piure de conopida,conopida prajita cu usturoi sau ceapa verde,conopida la gratar sau la tava cu sos de rosii.

Timp sa ai si putina imaginatie.
In rest am mai spus,sunt destui vegetarieni in lume- daca ei pot ,atunci se poate.
In rest,se gasesc destule scuze cand ne aparam patimile!

Postul pune restrictie la toate genurile de ulei,fie el de masline,de palmier,de seminte sau de cocos!
Ye! Insa eu consum si ulei, mai putin miercurea si vinerea. Mi se pare destul de exagerata treaba cu restrictia asupra uleiului; avind in vedere ca tocilarii aia de geneticieni nu au bagat, inca, gene animale in majoritatea plantelor cultivate, totusi...uleiul de plante este un produs vegetal. E cam calugareasca treaba. Stiu ca e norma totusi, dar... pur si simplu asa mise pare. Si da, m-oi fi obisnuit cu uleiul, asa extrem de putin cit il pun, pe care il pun in ciorba de fasole. Altfel parca nu are gust. Parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2014, 22:15:15
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Ye! Insa eu consum si ulei, mai putin miercurea si vinerea. Mi se pare destul de exagerata treaba cu restrictia asupra uleiului; avind in vedere ca tocilarii aia de geneticieni nu au bagat, inca, gene animale in majoritatea plantelor cultivate, totusi...uleiul de plante este un produs vegetal. E cam calugareasca treaba. Stiu ca e norma totusi, dar... pur si simplu asa mise pare. Si da, m-oi fi obisnuit cu uleiul, asa extrem de putin cit il pun, pe care il pun in ciorba de fasole. Altfel parca nu are gust. Parerea mea.
Greu cu uleiul frate...desi este vegetal este indecent de gustos in toate bucatele de asta este interzis :)

Dar fiecare se nevoieste dupa puteri(pt altii este ok nici sa nu tina post minim adica de prod animale).
Inca nu sunt gene animale in vegetale dar probabil ca vor fi in viitor...ma intreb cum vor evita vegetarienii acest lucru ??!
Totusi,pt cine poate si isi permite se poate consuma seminte de floarea soarelui,de dovleac,nuci si avocado.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 11.03.2014 at 06:40:05.
Reply With Quote
Vechi 10.03.2014, 23:28:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Greu cu uleiul frate...desi este vegetal este indecent de gustos in toate bucatele de asta este interzis :)
Nu doar de asta, ca asa ar fi interzise si condimentele si altele care sunt practic vegetale, dar gustoase.
Este din cauza ca da o vitalitate cam incompatibila cu postul.

Ori tocmai lipsa asta de vitalitate fizica, este cea constructiva pentru suflet, pe cand majoritatea se feresc sa ajunga acolo si postul de multe ori ajunge, chiar si cand e tinut, mai mult o traditie si cam atat.
Vechi 10.03.2014, 23:34:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
In concluzie, omul are voie sa manance si vegetale si carne, atat timp cat nu face parte din categoria de animale necurate.
Citat:
Porc, daca ar fi dupa mine, as mnca de maxim 2 ori pe an
Nu are voie decat de doua ori pe an.
Aham.
Vechi 10.03.2014, 23:38:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Si totusi, sunt familii cu 4 copii care nu au venituri mai deloc, si mananca si ei ce pot.

Intr-adevar cartofii si ceapa sunt cela mai ieftine, precum si morcovii, varza si chiar si conopida, dar uneori nu ma sti cum sa le combini (cel putin eu). Desi cartofii se pot face in sute de feluri, se mi satura omu' si de cartofi (zic eu).
Cea mai ieftina carne e cea de pui, apoi de porc, si le poti combina foarte frumos cu tot felul de legume.
Pai daca isi permit carne, nu sunt chiar atat de saraci.

Cu 20 lei cumperi carne cat sa ajunga la o masa, pentru cei 6 membri ai familiei (in jur de 1kg din care poate sa fie cca. 20-30% apa injectata).

Pe cand cu fasole de 20 lei sau naut, sau linte sau mazare uscata, soia, seminte de in (care inseamna 2-4kg, depinde ce) cei 6 maninca 1-2 saptamani cate o masa pe zi.

Citat:
Totusi, consider ca, corpul are nevoie si de proteinele din carne si de omega-urile din peste.
Nu prea stii ce vorbesti.

Toate cele care ti le-am enumerat mai sus contin in jur de 20-26% proteine. De calitate.
Carnea in general in jur de 30% dar cu apa aia injectata..probabil doar 20%.

Si toate "omegat-urile" se regasesc si in lumea vegetala, uneori chiar in cantitati mai mari ca in peste.

Last edited by AlinB; 10.03.2014 at 23:53:20.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2014, 00:56:54
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu doar de asta, ca asa ar fi interzise si condimentele si altele care sunt practic vegetale, dar gustoase.
Este din cauza ca da o vitalitate cam incompatibila cu postul.

Ori tocmai lipsa asta de vitalitate fizica, este cea constructiva pentru suflet, pe cand majoritatea se feresc sa ajunga acolo si postul de multe ori ajunge, chiar si cand e tinut, mai mult o traditie si cam atat.

Aici m-ai bagat in ceata,frate!
Nu am beneficiat spiritual inca de pe urma acestei slabiuni fizice,care imi este nesuferita si imi este sinonima cu boala.
Urasc cand sunt bolnava sau cand nu ma bucur de plina forta sa-mi duc activitatile fizice la capat.In momentul de fata sunt foarte activa,merg de 4 ori/saptamana la fitness,scot bicicleta afara,merg pe jos...
Cu post negru sau legume fierte stiu ca as sta mai mult in pat...

Last edited by Yasmina; 11.03.2014 at 07:17:54.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2014, 08:33:05
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Intr-adevar!
Pentru Corinusha: ce parere ai de linte, naut, mei, & neamurile lor? Noi consumam foarte des in post asa ceva. Singurul impediment e ca, daca as merge in ziua respectiva in audienta la ponta sau base, sa zicem (fereasca Cerul sa am nevoie de aia!) raportul medico-legal in ce ii priveste pe sus-pusii care sunt si sus-numitii ar fi "moarte violenta, cauzata de expunere brusca la concentratii inalte de metan si alti alcani gazosi".

:)) sincer, nu am inercat linte, naut si mei, desi ma tenteaza. ideea e ca nu am mancat niciodata si ca sa gatesc, ar trebui macar sa am idee ce gust ar trebui sa aiba.

Mie imi place sa inlocuiesc carea cu preparate din soia, de exemplu. E si bun si, el mai important, imi tine de foame.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca nu sintem ecumenisti ce rost are sa discutam cu sectantii? bmd Secte si culte 177 08.11.2010 20:20:53
Ignorati Sf.Asteapta Generalitati 5 03.05.2010 07:01:32