Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 03.04.2014, 17:09:46
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Chimion, nu este acelasi lucru, atentie.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Chimen
http://ro.wikipedia.org/wiki/Chimion

Deocamdata vinetele sunt scumpe, eu am puse la congelator de anul trecut, coapte, e drept, dar prefer sa le maninc asa, fara sos si condimente, chiar si fara sare.
Cand au sa se mai ieftineasca, chiar sunt curios ce gust au asa, crude.

Nu sunt de acord cu preparate sofisticate, cu multe condimente, de altfel cred ca asta ar fi cam impotriva scopului postului, printre care cred ca cel mai importanta ar fi controlul pornirilor pantecelui, ori se pare ca noi cautam retete prin care sa putem face pantacele cat mai fericit chiar si cu mancarea de post.

Si uitam cam de ce este interdictia pentru ulei de ex. in cursul saptamanii..
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Last edited by AlinB; 03.04.2014 at 17:13:53.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 03.04.2014, 17:14:29
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.350
Implicit

Interesant. N-am știut că nu-i același lucru.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 03.04.2014, 17:33:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Interesant. N-am știut că nu-i același lucru.
Sa vezi ce surpriza aveai daca aflai pe calea gustului, in mancare, care e diferenta :)
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 03.04.2014, 17:23:25
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Chimion, nu este acelasi lucru, atentie.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Chimen
http://ro.wikipedia.org/wiki/Chimion

Deocamdata vinetele sunt scumpe, eu am puse la congelator de anul trecut, coapte, e drept, dar prefer sa le maninc asa, fara sos si condimente, chiar si fara sare.
Cand au sa se mai ieftineasca, chiar sunt curios ce gust au asa, crude.

Nu sunt de acord cu preparate sofisticate, cu multe condimente, de altfel cred ca asta ar fi cam impotriva scopului postului, printre care cred ca cel mai importanta ar fi controlul pornirilor pantecelui, ori se pare ca noi cautam retete prin care sa putem face pantacele cat mai fericit chiar si cu mancarea de post.

Si uitam cam de ce este interdictia pentru ulei de ex. in cursul saptamanii..
Vinetele crude sunt amare,ai nevoie sa fie taiate cat mai marunt si presarate cu sare apoi pastrate cu orele ca sa se scurga cat mai mult suc toxic.
De ce crude? Unele legume sunt toxice servite asa.
De exemplu pt cei cu probleme gastrice acest aperitiv ar fi ca o mitraliera in stomac! Atentie!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 03.04.2014, 17:31:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Scrie acolo ca se pun la scurs.

"unele" nu inseamna oricare.

Stii ceva anume despre vinete in directia asta?
Eu am cautat, dar n-am gasit nimic.

Si "unele" sunt toxice servite prajite, ceea ce este practica curenta pentru majoritatea.
__________________
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau.

Last edited by AlinB; 03.04.2014 at 17:40:00.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 03.04.2014, 18:15:47
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Scrie acolo ca se pun la scurs.

"unele" nu inseamna oricare.

Stii ceva anume despre vinete in directia asta?
Eu am cautat, dar n-am gasit nimic.

Si "unele" sunt toxice servite prajite, ceea ce este practica curenta pentru majoritatea.

Alo,cine a pomenit de "prajite"???
Stai calm acum vb despre crude!

Ia d'aci : http://www.andreearaicu.ro/sanatate/...onsumate-crude

Si mai cauta daca vrei ca nu am timp sa merg cu tine pana-n panzele albe cu contrazicerile;nu cred s-a nascut cineva care sa te bata in contraziceri!
Important este sa treci peste orgolii si sa pricepi !

O sa-i scriu si desteptei aleia pe blog unde duce consumul de vinete crude:adica la crampe ,senzatie de voma,arsuri pe esofag etc!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 03.11.2014, 10:45:41
AndreiPanait AndreiPanait is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 31.03.2014
Mesaje: 11
Implicit Prajitura cu nuci

Ingrediente: 1/4 cană de ulei, 1 cană sau o 1/2 cană zahăr, 3 căni făină, 2 căni de apă, 4 linguri cu gem, 4 linguri cu cacao, 1 sticluță esență rom, 1/2 cană nuci măcinate, un vârf de cuțit de sare, un praf de copt, 1 lingură bicarbonat stins

Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele într-o tavă unsă cu ulei, iar compoziția obținută se pune în cuptor. După ce s-a copt, prăjitura este scoasă din cuptor și ornată cu o glazură obținută din nucă, 12 linguri de zahăr și 7 linguri de apă.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 23.11.2014, 00:29:11
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit salate cu peste,pt dezlegarile la peste :)

Doua salate hranitoare si usoare in acelasi timp fara maioneze si alte dresinguri grele.

1.Salata de ton cu fasole

-o conserva de fasole rosie boabe(sa nu contina BHA si neaparat rosie sau neagra fasolea deoarece alimentele colorate au fitonutrienti care ajuta in lupta cu bolile si imbatrinirea).
-1 conserva de ton in ulei
-1 jum.de ceapa rosie taiata semilunar sau/si ceapa verde
-2 castraveciori acri,taiati cuburi si scursi de zeama
-masline de care preferati si cate preferati-eu sunt un fan si imi plac mai multe si de toate culorile,insa prefer la gust kalamata(mov,grecia)si castelvetrano(verde crud,spania)
-optional un ardei rosu copt,maruntit
-un praf de sare,piper,eventual ardei iute uscat
-zeama de la 1 lamaie
-un strop de ulei sau fara(daca pestele este conservat deja in ulei).

Pregatirea dureaza foarte putin,doar ce se scurge si spala bine fasolea boabe,apoi se scurge iar pt a nu lasa salata apoasa.
Se scurge conserva de peste iar ceapa si celelalte se toaca si se amesteca impreuna in bol cu toate condimentele.
Se poate servi pe un pat de salata verde,frunze de spanac crude sau arugula.



2.Salata Nicoise

O alta salata europeana excelenta si mult mai sanatoasa decat clasicul si traditionalul mujdei cu peste prajit romanesc,care cade atat de greu.

-1 fileu de peste (pt o portie de salata este nevoie de 350 gr.peste)
somon sau ton Ahi *; care fie se prepara pe gratar fie la Teflon,somonul mai mult ca timp de preparare iar tonul ahi foarte putin,2 min pe fiecare parte.

-foi de salata verde si spanac
-2 fire ceapa verde
-1 cartof mai mare fiert sau 2 medii
-200 gr de fasole verde fiarta sau direct din conserva dar scursa bine
-un praf de sare,piper
-zeama de la o lamaie
-un strop de ulei
-un ou fiert taiat felii-NUMAI PT PERIOADELE DINTRE POSTURI CA ASA CERE RETETA ORIGINALA
-o rosie sau 3-4 din acelea mici

Se aseaza pe platou un pat de salata,iar pe margini se face un cuib din cartofi,un cuib din fasole verde,unul din rosii si unul din oua.Se presara ceapa tocata marunt iar deasupra salatei se aseaza pestele feliat.La urma,sarea si celelalte condiment si gata.

*se poate folosi absolut orice peste fript va place
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Last edited by Yasmina; 23.11.2014 at 20:54:38.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 23.11.2014, 00:49:06
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.956
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Doua salate hranitoare si usoare in acelasi timp fara maioneze si alte dresinguri grele.

1.Salata de ton cu fasole


2.Salata Nicoise

O alta salata europeana excelenta si mult mai sanatoasa decat clasicul si traditionalul mujdei cu peste prajit romanesc,care cade atat de greu.
Mult›umim pentru retete ! arată chiar foarte bine !!


Last edited by mirela.t; 23.11.2014 at 00:52:30.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 23.11.2014, 12:14:15
Monnis Monnis is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.06.2012
Locație: București
Religia: Ortodox
Mesaje: 184
Implicit

In postul ortodox, dezlegarea la peste nu implica si dezlegare la oua sau lactate. Salata nicoise recomandata include ou, ceea ce o face nepotrivita pentru Postul Craciunului.
__________________
"Fiți întelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii" (Matei 10, 16-22)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Post de bucate sau post de pacate...??? geo.nektarios Pocainta 160 19.03.2016 13:34:53
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Post Bogdan N Generalitati 5 18.06.2011 22:06:08
* post * Jamaica Postul 63 15.02.2011 20:56:37
post dorinel78 Generalitati 16 25.03.2009 08:44:57