![]() |
![]() |
|
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Aici ca sa lamurim cateva lucruri:
-In primul rand, pe un om care nu mi-a facut nici un rau foarte mare (indiferent ce etnie sau religie ar aveea) nu-l pot sa-l urasc! A- ca daca nu e ortodox are o religie gresita e adevarat- insa asta nu ma impiedica sa discut sau sa socializez cu el! Asta in privinta relatiilor inter-umane, la nivelul omului de rand. -In privinta politicii externe a statelor, este cu totul alta discutie. In privinta politicii externe a Imperiului Rus (Tarist) dupa domnia lui Petru cel Mare, din pacate aceasta politica externa (mostenita printr-o ciudata coincidenta si de Rusia sovietica si de URSS- desi chiar Lenin la inceput a condamnat pe drept anexiunile tariste cu forta a Finlandei, tarilor baltice, Poloniei si Basarabiei, si a recunoscut dreptul de autodeterminare a popoarelor subjugate din Imperiul tarist) a fost ghidata dupa un principiul complet gresit si nedrept- anume obsesia imperiala, de a se ajunge la stramtorile Bosfor si Dardanele! Poporul rus are numeroase calitati (am cunoscuti rusi in Basarabia chiar in timpul URSS si pot spune ca majoritatea erau oameni de treaba), a dat lumii mari nume in arta, cultura, literatura, are o sensibilitate aparte, insa aceasta obsesie imperiala mostenita de la Petru cel Mare i-a facut mult rau. Si zic asta nu pentru ca poporul rus ar fi ortodox- putea sa fie de orice alta religie, ci pentru ca aceasta este realitatea. De exemplul austriecii, dupa 1918, si ei mostenitori ai unui mare imperiu, au inteles ca epoca imperiilor multinationale se incheiasera si devenisera anacronica, si in 1920 Austria se proclama republica, in granitele sale firesti stabilite prin tratatul de pace de la Saint-Germain din 1919, si isi proclama statutul de neutralitate perpetuua, reinoit in 1955. Si cred ca stim cu toti din punct de vedere al dezvoltarii economice si al nivelului de trai unde este astazi Austria. La fel si Turcia. In 1918 era si ea mostenitoarea unui mare imperiu multinational aflat in colaps, cu infrangeri militare pe toate fronturile. Insa a aparut un om cu o clarviziune remarcabila- pe nume Mustafa Kemal Ataturk- care a inteles ca imperiul otoman era anacronic in noul context istoric, si ca singura sansa de modernizare a Turciei era constituirea unui stat national turc. Practic el a pus bazele Turciei moderne, care astazi joaca un rol important pe harta geostrategica a Orientului. Prin acestea am vrut sa spun ca faptele istorice trebuie analizate obiectiv, si nu pe baza de ce religie are un popor sau altul. Nu e vorba de a tine ura fata de un popor sau altul, sau de a idolatriza alt popor, ci de a analiza obiectiv niste lucruri. |
|