![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Corinusha, probabil ca ai fost la o scoala privata de psihologie, si la propriu si la figurat.
Pentru cei care nu au urmarit disputa, este evident ca psihologia de la inceput fiind asimilata unei parti din filosofia atee a folosit impropriu ideea de suflet iar mai tarziu au renuntat definitiv la acest concept introdus de Aristotel. Oamenii de stiinta moderni au dedus ca daca nu pot masura/cantari/pipai sufletul, acesta nu exista ! Imaginatia/mintea/durerea nu se pot masura/cantari/pipai si probabil ca oamenii de stiinta considera ca nici acestea nu exista. Last edited by Mandea77; 10.04.2014 at 17:36:52. |
|
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() Citat:
Citat:
Stiinta functioneaza. Da rezultate. Religia? In afara de un set de valori in mare parte depasit, gandire tribala ("noi" vs. "ei") si un fals confort legat de "viata de apoi", nu ofera, explica si rezolva nimic. Citat:
Citat:
Citat:
Tocmai s-a descoperit apa pe Enceladus. Asta e la o aruncatura de bat de noi. Sa vedem... Citat:
Citat:
Dar consider ca am destule dovezi incat sa ma declar mai degraba ateu decat agnostic. Daca va aparea vreo dovada care sa ma faca sa imi schimb pozitia, o sa o fac. Citat:
Citat:
Uita-te la Danion asta de care vorbeati mai sus. Mandea e convins ca il are pa Sfantul Duh. Tu nu pari atat de convins. Cine are dreptate, si cum stabiliti asta, in mod obiectiv? Citat:
Citat:
Si ce s-a descoperit pana acum nu sustine ipoteza dualismului. Asta e. Mai vedem ce o sa mai descopere pe viitor. Bineinteles, cei care o sustin sunt bineveniti sa vina cu date, dovezi, studii, etc. Nu cu carti antice, care postuleaza existenta sufletului. Pana una alta, e si greu sa dovedesti existenta "sufletului", avand in vedere ca e un termen care e foarte vag definit. Citat:
Eu imi croiesc parerile despre lume in functie de informatii verificate, si mi le schimb in functie de informatiile noi care apar. Si asta nu e credinta, ca nu tot ce zboara in stiinta se si mananca.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu Question everything. |
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
![]() Citat:
Citat:
sa-l creeze.Putea foarte bine sa nu-l creeze si sa nu-si foloseasca cunostiintele pentru a creea internetul.Intrebarea care se pune este: De ce a vrut sa-l creeze ? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dar deh, poate tu ai facut psihologia la o universitate mai buna si profesorii e acolo ti-au predat altceva decat ce sa preda la toate facultatile de psihologe pe care eu la stiu in tara... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
poate pipai, nu se poate auzi, nu se poate mirosi rezulta ca nu exista. Pai pentru astfel de oamenii de pseudo-stiinta moderni, orice fenomen care nu intra in aria de perceptie a omului , rezulta ca nu exista. Eu cred ca omul a fost facut de Dumnezeu, dar din cate se pare , unii se trag din maimuta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pai chiar parintii psihologiei incepand cu 1700 au renuntat definitiv la ideea de suflet a lui Aristotel, ce nu ai inteles, nu mai intelegi romaneste ? Tu nu vezi ca de cand bajbai pe aceasta tema, nu ai reusit sa aduci nici macar un link cu un parinte al psihologiei care sa fi crezut ca omul are suflet - normal, ca doar erau atei cu totii ... ha, ha, ha !!! Hai pa, nu te mai baga daca nu te pricepi d-soara psiholog ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Extras din http://ro.wikipedia.org/wiki/Gravita%C8%9Bie "Natura și motivul existenței forței gravitaționale nu sunt teoretic încă deplin elucidate." Oamenii de stiinta de cand au inceput sa formuleze ipoteze in fizica cuantica, in spatii imaginare cu 11 dimensiuni, au inceput sa creada in tot felul de trasnai care nu pot fi masurate/cantarite/pipaite ... si numesc asta "stiinta suprema" Stiinta pentru majoritatea ateilor este o religie, ei sunt ca sectantii care cred orbeste si sunt gata sa-si dea viata pe altarul stiintei ... este clar de ce duhuri sunt manati ? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Hai pa, e vremea sa renunti si tu domnul toti-psihologii-sunt-atei. |
|
|||
|
|||
![]()
Corinusha, esti varza, mai fata ! Ti-am facut o sinteza exact din link-ul despre "suflet" extras de tine:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Suflet Immanuel Kant: În discuția sa despre psihologie rațională, Immanuel Kant (1724-1804) identifica sufletul cu "Eu" în sensul strict și că existența experienței interioare nu poate fi validată dar nici invalidată. Abordarea contemporană nu adresează așa mult existența unui suflet independent, considerând conceptul mai puțin relevant. Progresele făcute în neuroștiință servesc în principiu să sprijine ipoteza identității minte-creier, arătând gradul ridicat de relaționare între stările mentale și stările fizice ale creierului. Noțiunea de suflet are o mai mică putere explicativă într-o viziune a lumii occidentale ce preferă explicațiile empirice implicând elemente observabile și localizabile în creier. Știința și medicina caută relatări naturaliste a lumii naturale observabile. Această poziție este numită ca naturalism metodologic. O mare parte din studiul științific cu privire la suflet, a fost investigând sufletul ca un obiect al credinței umane, sau ca un concept ce dă formă cogniției și o înțelegere a lumii, decât ca o entitate în sinea sa. Când cercetătorii moderni vorbesc despre suflet în afara acestui context cultural și psihologic, în general tratează termenul de suflet ca un sinonim poetic pentru minte. Studiile de psihologia copilului ale lui Paul Bloom sugerează că dualismul - și deci ideea de suflet ca entitate separată de trup - se datorează incapacității creierului de a se percepe pe el însuși; acest eșec este evident în sintagme gen “trupul meu”, care sunt formulate ca și cum trupul unui individ și acest “meu” ar fi 2 entități diferite; creierul care concepe gândul “trupul meu”, ratează astfel să realizeze că este unica sursă a gândului și în același timp parte din trupul invocat. Si extras chiar din James Hillman: Psihologia contemporană este definită ca studiul proceselor mentale și comportamentale. Totuși cuvântul de ""psihologie"" înseamnă literalmente "studiul sufletului" și psihologul James Hillman, fondatorul psihologiei arhetipice, a fost acreditat cu "restaurarea 'sufletului' în "termenii săi psihologici.". Deși termenii de suflet și spirit sunt adesea văzute ca sinonime, Hillman argumentează că se pot referii chiar la componente antagonice dintr-o persoană. Rezumând perspectivele lui Hillman, autorul și psihoterapeutul Thomas Moore asociază spiritul cu "viața de apoi, aspecte cosmice, speranțe și valori idealiste, și adevăruri universale", în timp ce plasează sufletul "în grosul lucrurilor: în refulat, în umbră, în mizeria vieții, în boli, și în durerea și confuzia iubirii" Hillman crede că religia - în special monoteismul și credințele monahale - și psihologia umanistă s-au îngrijit de spirit, adesea la cheltuiala nefericită a sufletului. Asta se întâmplă, spune Moore, deoarece pentru a transcende "condiția joasă a sufletului...se pierde legătura cu sufletul, iar o spiritualitate schizionistă, fără vreo influență din partea sufletului, cade repede în categoria literalismului extrem și fanatismului distructiv." Ha, ha, ha ... cat esti de varza fatooo ... mai spui si ca esti psiholog ... la ce suflet se refera mai fatuca nenea Hillman, tu ai reusit sa intelegi ce parere proasta avea despre religia monoteista ? CONCLUZIE: Stiinta a renuntat la ideea de suflet asa cum a fost ea definita filosofic la inceputuri de Aristotel, inca din anii 1700, discutiile ulterioare despre un asa zis "suflet" s-au referit de cele mai multe ori la "Eu-l" lui Kant sau era folosit ca un sinonim poetic pentru minte ... Sa nu uitam, ca Aristotel credea intr-un suflet etern, necreat, preexistent corpului, care transmigreaza ... fiind total in contradictie cu ideea de suflet din credinta ortodoxa. Last edited by Mandea77; 11.04.2014 at 12:26:49. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu propun sa nu ne incingem spiritele si sa folosim astfel de epitete.Chiar daca exista polemici, se poate
pastra un ton civilizat (ca doar este o discutie intre intelectuali, nu-i asa ?) Citat:
pentru ateii intelectuali.Pai si atunci pentru ceilalti atei care nu-s intelectuali care ar fi religia lor ? Religia lor ar fi pseudo-democratia ( adica cam ce traim noi astazi). In cazul asta am avea asa: Stiinta=religia ateilor intelectuali Pseudo-democratia=religia ateilor care nu sunt intelectuali Dar pentru om, cum poate deveni stiinta o religie ? In momentul in care omul devine instrumentul stiintei. In loc ca omul sa foloseasca stiinta ca pe o unealta, el devine unealta a stiintei. Last edited by oaie_cugetatoare; 11.04.2014 at 12:37:27. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman | Ciprian Mustiata | Teologie si Stiinta | 8 | 19.12.2012 16:12:08 |
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? | lourdes19 | Generalitati | 2 | 19.10.2010 12:06:29 |
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! | valentinalogo | Preotul | 28 | 06.06.2010 07:26:42 |
"Interconfesionalitate" in aceeasi credinta | praxis | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 0 | 18.11.2008 12:42:40 |
|