![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bifam unele puncte din indreptar , care le am pacate sau care nu. Cred ca se amuza de interpretarea mea prea 'literala' ,gen grila, a spovedaniei. De aceea nu ma mir ca a ras,obisnuit cu oameni care veneau cu probleme ,care se vedea ca ii macina. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca ceilalti nu se considera cu pacat asurpa subiectelor care sunt trecute in indreptar, atunci fie nu le-au facut fie nu-i interseaza. Cea mai proasta situatie pentru un om este sa ignore pacatele care sunt trecute in indreptar, pe care stie ca le-a facut dar considera de la sine ca sunt prea minore.In acest caz, omul se considera propriul sau judecator sau propriul sau Dumnezeu.Si uite asa cade in alt pacat:incalca porunca a I-a: "Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine." Daca la impartasanie te duci si stii bine ca ai pacate nespuse(pe care tu le consideri minore) te faci fur de cele sfinte. |
|
|||
|
|||
![]()
Normal ca e bine sa iti constientizezi toate pacatele ,dar e greu prin simpla lor enumerare.
Trebuie sa insisti la unele care te dor mai tare,si stii ca esti in pericol sa le faci in continuare. Unele sunt mai usor de spus , dar altele dor foarte tare si ne e si rusine sa le spunem. Cine are un pacat greu, sigur nu are nevoie de indreptar,caci acel pacat il macina pe dinauntru . "Pacatul meu este pururea inaintea mea" Indreptarul acela de spovedanie e bun pentru acele pacate la care nu prea ne gandim , care nici nu ne dam seama ca le facem .Dar pacatele cu adevarat grele,clar le stim toti,ca de aia avem constiinta incarcata ,si acesta e si rolul spovedaniei,sa reusim sa le marturisim |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iti da canon, apoi dupa 40 de zile( de obicei) sau cand socoteste duhovnicul, mergi la el si te intreaba cum evoluezi cu indeplinirea canonului, ca sa stie si duhovnicul cata vointa ai sau cat de mult te-ai abatut de la indeplinirea canonului.Daca ai vointa putina poate iti trebuie intai vointa mai multa pt indeplinirea canonului pt acel pacat si atunci duhovnicul socoteste ce rugaciuni trebuie sa faci ca sa iti dea Dumnezeu vointa pentru indeplinirea canonului, etc, etc. Si incet-incet sub supravegherea duhovnicului iti indeplinesti canonul. Duhovnicul e ca un doctor de suflete care iti stabileste diagnosticul si apoi iti da tratamentul. Iar apoi trebuie sa vii la control, ca medicul sa vada evolutia pacientului si in functie de aceasta sa decida (daca este cazul) noi directii de tratament. Citat:
dar pe care nu le gandim ca le-am facut.Rezulta ca indreptarul de spovedanie trebuie consultat indiferent de cat de usor sau greu ni se pare noua pacatul Last edited by oaie_cugetatoare; 21.04.2014 at 22:54:34. |
|