![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De citit si pentru cel care a deschis topicul: "Pentru inceput, cateva cifre. Le iau din presa, pentru a nu fi suspectat de incercare de manipulare. Salariul brut al unui preot variaza intre 1.100-2.000 de lei, asemanator nivelului de salarizare din invatamantul preuniversitar. Statul roman suporta cam 65% din salariu, dar nu pentru toti preotii (in baza secularizarii de pe vremea lui Cuza - subiectul a fost discutat suficient, nu reiau). Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Romane (in anul 2012), peste 1.000 sunt salarizati exclusiv din fondurile proprii ale Bisericii. Totodata, sumele pe care Biserica le plateste la buget sub forma de taxe si impozite sunt aproximativ egale sau depasesc sumele pe care Biserica le primeste de la Stat pentru salarii. " http://www.crestinortodox.ro/editori...at-141186.html
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 29.04.2014 at 15:41:46. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Da,adica ruleaza bani,asta e motivul pentru care cotizeaza mai mult decat primeste sau egal,ia de la crestini la nunti,botezuri etc si taie chitanta.Acum stau si ma intreb daca din impozitul platit de Biserica catre stat ala 16% sau cat o fi reuseste sa acopere tot ce primeste de la stat pentru salariile preotilor (65% cat sponsorizeaza statul)ma intreb ce face cu restul. Daca 16% al Bisericii e mai mare sau egal decat cu 65% primiti de la stat inseamna ca Biserica are mai multi bani sau e ceva gresit pe undeva |
|
|||
|
|||
![]()
La statistici Biserica e corecta si ma bucur pentru asta,am facut niste socoteli:
120.000 media la nunti pe an ori sa zicem 150 euro de nunta vin incasari de 18 milioane euro 160.000 nasteri (am pus doar 80% din totalul nasterilor pentru ca nu toti sunt ortodocsi) ori 50 euro 8 milioane euro 160.000 morti (sau putin mai multi)pun tot 50 euro,8 milioane Nu mai pun la socoteala pomelnice,acatiste,etc ca din banii aia se platesc lumina,ingrijitori, ajutoare,poate in alte parti sunt mai putini credinciosi Deci cam 35 milioane incasari,din astia taxe la stat mai raman 30 sau 28.Daca Biserica ar plati 200 euro pe luna fiecarui preot completare la salariu(14.300 preoti) trebuie sa dea intr-un an toti banii care i-a castigat din nunti,botezuri,inmormantari,adica 27,28 milioane euro si sa mai vina de undeva cu 7 milioane de euro(cred ca astia sunt completarile din pomelnice,slujbe particulare etc),Biserica dupa cum se vede e cinstita si corecta,nu minte cand spune ca are nevoie de bani. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Parohia primeste de la stat o suma de bani, numita generic buget. Din acest bugel ea plateste salariu preotului dupa ce in prealabil au fost retinute contributiile catre stat (impozit pe salariu, santate, somaj, pensie..etc) in calitate de angajator . Preotului ca angajat i se opresc si lui contributii catre bugetul de stat. Dupa ce se scad toate aceste contributii rezulta suma pe care preotul o mai primeste ca salariu. Ca totusi el sa nu moara de foame are posibilitatea sa deconteze din veniturile parohiei (contributii pt inmormantari, botezuri, nunti, parastase etc)restul de bani pentru a completa salariul net. Sa zicem ca primesti 300 de lei dupa ce s-au scazut contributiile, iti mai decontezi din veniturile parohiei 500 de lei (asta la preotii debutanti care au un salariu net de 800 de lei)
Am editat mesajul ca sa se inteleaga mai bine cum se face salarizarea preotului. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am facut o medie ca unii dau mai mult altii mai putin |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am cunoscut preot, banii de la pomelnice ii dadea la copii si apoi nu avea bani sa mearga inapoi la NY ca facea naveta dar se gasea cite un inger sa-l salveze sa ajunga la familie. Doamne cit de repede judecam noi...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doar o singura persoana a inteles ce am vrut eu sa zic,Sophia,atat.In rest toti au zis si pe buna dreptate ca Biserica nu are bani dar eu m-am referit la altceva,daca e bun momentul cand ajutam Biserica adica dupa sfestanie,pomenire etc As merge dar nu stiu cum sa ma comport in Biserica nu stiu ce trebuie sa fac,am mai fost de paste in curte si am asteptat Lumina. Nu stiu ce sa fac cand intru acolo,ce icoane sa pup,cand sa fac cruce,mai exact nu stiu bunele maniere ale Bisericii,asa preotul l-am primit cand vine la mine acasa,o sa merg si am sa stau in spatele unei batrane si fac si eu ce face ea de cand intra in Biserica |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|