![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Si Danion zicea ceva de genul, ca ar fi interzis in cazul asta.
Si mie mi se pare cam ciudat, daca omul s-a pocait, s-a indreptat, si a fost iertat.. As fi curios sa vad o trimitere exacta la un canon anume..
|
||||
|
||||
![]()
La ce canon te referi? La cel care opreste de la preotie pe cel care a savarsit desfranare?
|
|||
|
|||
![]()
Da..cam asa ceva.
Desi pana la urma nu stiu la ce fel/grad de desfranare se refera concret. Ca asa, fara de pacat, ma indoiesc sa fie vreo unul.
|
|||
|
|||
![]()
Tin minte ca parintele Papacioc spunea despre un asemenea caz, in care a dezlegat un viitor preot cazuse in pacatul desfranarii cu viitoarea lui sotie chiar cu foarte putin timp inainte sa fie cununat si hirotonit. Spunea ca profesorul care se ocupa de el i-a interzis si l-a mustrat rau, dar ca dupa ce a venit la parintele Arsenie si a primit dezlegare, l-au facut pana la urma preot.
Din pacate nu mai tin minte exact in care filmulet a spus, dar sigur gasiti pe youtube.
Iarta-ma, Iarta-ma, Iarta-ma, Dumnezeul meu ! Pentru felul meu firesc, printre oameni cand pasesc, pentru traiul in zadar, Doamne Iarta-ma Tu iar, pentru nevegherea mea, de-a ramane-n voia Ta, pentru tot ce-a fost murdar, Doamne Iarta-ma Tu iar! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cat despre cele de mai sus, ale fratelui Zaharia, eu parca n-as fi atat de transant. Dumnezeu nu-i iubeste doar pe sfinti, fiindca duc o viata atat de smerita. Pentru decizii atat de importante in viata, nu numai ca nu se supara sa ne trimita semne si intamplari ciudate, dar chiar ne asculta rugaciunile, oricat am fi noi de nevrednici. Evident, nu "telegrafic", asa cum le transmitea candva sfintilor prooroci, ci prin mesaje oarecum codate, dar nu atat de profund incat, cel in cauza sa nu reuseasca sa descifreze SINGUR, voia lui Dumnezeu. Credeti-ma, sunt pacatos, nevrednic, si de cateva ori in viata, chiar am apelat la aceasta modalitate, si pacatos asa (sau poate tocmai de aceea), Dumnezeu s-a milostivit si mi-a dat destul de clar de inteles ce cale sa urmez. Si-apoi... ce-ar fi de pierdut? Oare Il suparam pe Dumnezeu in rugaciunea noastra, considerandu-ne importanti? Pai orice oaie ratacita e importanta, fiindca o vrea inapoi in turma. Rugaciunea nu se face cu mandrie, ca si cum am merita sa ni se raspunda, ci cu toata smerenia (iar daca chiar ne pasa de ceea ce cerem, lacrimile vin singure). Restul vine de la sine. Cred ca abia aici se face diferenta intre cel ce crede si cel ce se indoieste! Eu stiu ca sunt nevrednic, stiu ca nu merit, nu ma inalt dincolo de micimea mea pe care mi-o recunosc pana la cea mai din urma celula, dar tot zidirea Lui sunt, si nu ma va lasa sa orbecai, cand eu singur nu sunt in stare sa aleg si nici sa discern inca, la o asa varsta! Dar... de obicei asemenea cazuri (cum este preotia) are Dumnezeu grija din timp, sa "cheme" pe cei alesi. Cei nedumeriti, n-au inteles inca "mesajul", iar ceilalti... nechemati nu-si pun astfel de intrebari!!!
|
||||
|
||||
![]()
CANOANELE SFÂNTULUI NIKIFOR MĂRTURISITORUL
CANONUL 35 Cel ce măcar numai odată de a curvit, nu se cuvine a se face preot, chiar de a și lăsat păcatul. Că zice marele Vasilie, că unul ca acesta chiar și morți de ar învia, preot nu se face. * Nu este singurul canon. Si Sf.Vasile cel Mare are si altii. Daca clericul se impreuneaza cu logodna lui, un an se opreste, daca desfraneaza fara a fi logodit, i se ia preotia si ramane mirean. La fel si la diaconi, daca desfraneaza fara casatorie, nu mai sunt diaconi, deci nu mai ajung nici preoti, ci raman in randul mirenilor. Se pot gasi canoanele pe net sau in pidalion etc. Eu m-am uitat in ce am avut in calculator. Nu am dat copy/paste la tot. *Logodna la Sf.Parinti nu inseamna ca fata e ceruta in casatorie si se pune un inel pe deget. In zilele noastre se face odata cu Taina Casatoriei. Este partea cand se pun inelele. * In mare nu prea se accepta, insa Biserica poate face un pogoromant. Asta tine de ierarhi si de persoana in cauza. Taina Preotiei este o taina mare si nu se poate bate joc de ea. Nu oricine e bun ptr. preotie. Nu stiu unde am ajunge daca orice om poate deveni preot doar ptr. ca a facut facultatea de teologie, sectia pastorala. Eu acum vb la modul general. * Persoanei care a deschis topicul nu ii pot da un raspuns exact ptr. ca nu sunt ierarh sau duhovnic. Sa vorbeasca cu duhovnicul lui (iar daca nu are, sa isi gaseasca), sa vb cu ierarhul din zona si sa se roage. Consider ca raspunsul la o astfel de intrebare nu se gaseste pe forum. E vorba de Taina Preotiei, nu de orice. |
|
||||
|
||||
![]()
"Preotul, care a pacatuit trupeste mai inainte de a se hirotonisi si dupa ce a fost hirotonisit, isi va marturisi de voie pacatul, sa nu mai liturghiseasca ramanand numai celelalte slujbe pentru ravna evlaviei sale. Ca multi zic ca hirotonia iarta celelalte pacate (dar nu si al curviei). Dar daca el insusi nu va putea fi dovedit, atunci el insusi ramane la judecata constiintei sale". -Neocez. 9.