Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.05.2014, 12:16:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Dar eu nu ma referam la sec XIX.
Si poti face bani foarte frumosi din agricultura.Romania Mare asa s-a construit.Eram denumiti granarul europei

România, grânarul Europei. Mit sau realitate?

Caracterizarea Romaniei drept granar al Europei se trage, potrivit profesorului Ioan Nicolae Alecu din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Bucuresti, "de la o intamplare din 1938".
România, grânarul Europei. Mit sau realitate?

In acel an, povesteste Alecu, s-a produs o criza mondiala a graului, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile, iar Romania a facut atunci cel mai mare export de grau din istoria sa de pana atunci: peste trei milioane de tone de grau. "Problema a fost insa ca a fost exploatat aproape tot graul, iar tara s-a confruntat cu o criza a painii", spune Alecu.

Nici macar acest efort nu poate fi suficient pentru a sta la baza mitului de "granar al Europei", pentru ca in 1938 productia medie la hectar a fost de 700 kg de grau, iar vecinii bulgari au obtinut o cantitate dubla (1.440 kg). "Ei au fost insa mai rationali si nu si-au exportat toata painea", spune profesorul.

Imaginea Romaniei ca granar al Europei isi are originile mai degraba in rolul pe care-l juca tara in comertul european dunarean cu cereale, potrivit lui Mihail Dumitru, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, care sustine ca din punct de vedere statistic Romania nu a fost niciodata nici printre cei mari mari producatori si nici printre cei mai mari exportatori de cereale din Europa.
Porturile dunarene din Romania aveau insa un rol important in comertul european in perioada interbelica, pretul granelor fiind stabilit la acea vreme la bursele dunarene ale cerealelor aflate pe teritoriul romanesc, astfel ca "mai degraba de aici se trage aceasta caracterizare", adauga ministrul.

In perspectiva profesorului Ioan Nicolae Alecu, Romania nu va putea niciodata sa ajunga in pozitia de granar al Europei, pentru ca intre tara noastra si altele din Uniunea Europeana exista deja un mare decalaj de dezvoltare. Un exemplu in acest sens este chiar productivitatea: productia medie la hectar la grau se plaseaza la 2.500 kg, de peste trei ori mai putin decat in Olanda, spre exemplu. La nivel european insa, strategia de dezvoltare agricola este complet diferita de cea autohtona. Astfel, desi 60% dintre europeni traiesc in mediul rural, doar 5% dintre ei lucreaza in agricultura.

In Romania, cele doua procente tind sa se suprapuna, prea putini fiind locuitorii din mediul rural care au alta sursa de venit decat cea din exploatarea propriei ferme. "Cea mai mare problema actuala este lipsa parghiilor care ar putea determina cresterea suprafetelor agricole", spune profesorul Alecu, facand referire la faptul ca Romania este singura tara din UE in care nu este folosit sistemul rentei viagere. Acest sistem a functionat, vreme de un singur an, dar remuneratiile oferite proprietarilor de teren - 100 de euro la hectar pentru cei care acceptau sa vanda si 50 de euro pentru cei care dadeau terenul in arenda - nu au fost suficient de stimulative.

"In acest moment nu numai ca Romania nu are nicio sansa sa devina granarul Europei, dar agricultura este sortita pieirii", sustine Ioan Niculae, presedintele InterAgro si unul dintre cei mai mari proprietari de teren din Romania. El a adaugat ca in agricultura e nevoie de investitii masive si de o strategie, iar "toate guvernele din ultimii 20 de ani nu au facut decat sa distruga domeniul".

In prezent, domeniul agricol din Romania este puternic fragmentat: 1,1 milioane de proprietari detin 9,65 milioane de hectare de teren arabil, in jur de 900.000 de fermieri detinand circa doua milioane de hectare si avand proprietati mici, majoritatea lucrate cu metode depasite, in mod ineficient. Pentru dezvoltarea din domeniul rural si al transporturilor, UE a pus la dispozitia Romaniei fonduri structurale de 31 de miliarde euro din 2007 pana in 2013, dar gradul de absorbtie este foarte redus.

http://www.businessmagazin.ro/specia...litate-9196842

Citat:
Avem o capacitate de hranii 80 de milioane de locuitori.
De curiozitate, cine a avansat cifrele astea si pe baza caror calcule?

Da, poate este posibil teoretic dar cu unificarea suprafetelor agricole (imposibil de realizat in totalitate), folosirea intensa a masinilor si pesticidelor, irigarii.
Pentru care trebuie investitii masive.

Citat:
Nush daca pe lei.Idea era ca tovarasu avea un proiect comun de uniune
bancara cu Saddam Hussein si Gaddafi .
Pe valuta cui? Ca Romania nu stralucea la capitolul asta.

Adica nimic concret.
Ambitii or fi fost, despre ceva realizari practice nimic.

Last edited by AlinB; 29.05.2014 at 12:37:54.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2014, 12:41:02
oaie_cugetatoare oaie_cugetatoare is offline
Banned

Data înregistrării: 31.03.2014
Implicit

Idee e ca cernoziomul romanesc are cel mai bun randament.Din articolul
respectiv reiese faptul ca ceea ce impiedica pe Romania sa-si valorifice
la maxim potentialul agricol, nu ar fi suprafata arabila ci politicile agrare
deficitare(intentionat facute), astfel incat Romania sa nu-si valorifice la
maxim potentialul, pentru a fi dependenta de importuri.

In contextul noii crize mondiale alimentare, care se indreapta cu pasi repezi
cine isi valorifica potentialul agricol la maxim, face legea.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2014, 12:44:44
Banned

Implicit

Citat:
De curiozitate, cine a avansat cifrele astea si pe baza caror calcule?
http://agrointel.ro/15897/ambasadoru...e-e-o-nebunie/
Reply With Quote
Vechi 29.05.2014, 13:51:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Ajungem dupa 3 decenii la ideea ca tot CAP -ul era mai bun.
Vechi 29.05.2014, 17:53:04
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu e usor sa schimbi gandirea, reperele morale, sociale, la miliarde de oameni si mai mult, fara ca ei sa-si dea seama ca le este impusa schimbarea, ca e aberanta, etc. si in consecinta sa-i reziste.

Si da, la nivel "micro" (de la partide politice de tarisoara periferica pana la natiuni) exista aparent forte care trag in directii aparent diferite, dar cred ca mai de graba este rezultatul tacticii "divide et impera".
Totusi, in 200 de ani faceau ceva, daca vorbeam de un singur grup, consecvent.
In cateva decenii, aproape 60% dintre americani sustin casatoriile gay, datorita unui lobby decent.
Imi spui baietii astia care sunt atat de puternici nu pot mai eficient de atat?(mai ales ca au fost situatii socio-economice mult mai bune pt realizarea acestor obiective de-a lungul timpului).

Last edited by Patrie si Credinta; 29.05.2014 at 17:55:27.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2014, 18:05:05
Senior Member

Implicit

Citat:
Insa cine a favorizat euroscepticii ? Tot cei care-i reclama.Problema este
ca intentionat au favorizat asta, deoarece euroscepticii in realitate nu
vor destramarea UE.Eurosceptiicii vor ca tarile care nu sunt dezvoltate
sa plece din UE, dar sa fie dependente de UE(ca o consecinta imediata).
Adica UE sa nu mai trebuie sa plateasca( sa faca risipa de bani) cu tarile
subdezvoltate.Iar banii aia care erau alocati pentru astfel de tari sa fie
cheltuiti in tarile dezvoltate sau dati cu titlu de imprumut
Intr-adevar, se pare ca eurosceptismul este mare in tari subdezvoltate, ca Franta, Marea Britanie sau Suedia.
Pe de alta parte, tarile astea in care economia duduie, iar standardul de viata e mare, ca Romania, Irlanda sau Portugalia tac malc.

Am incheiat ironia.
Vechi 29.05.2014, 18:24:22
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
Intr-adevar, se pare ca eurosceptismul este mare in tari subdezvoltate, ca Franta, Marea Britanie sau Suedia.
Pe de alta parte, tarile astea in care economia duduie, iar standardul de viata e mare, ca Romania, Irlanda sau Portugalia tac malc.

Am incheiat ironia.
Hai sa-iti zic o anectoda:

Franta:-De ce sa mai stau in UE ca voi cei de la Bruxelles sa-mi didactati
ce sa fac cu banii mei ?
Eu Franta, am productie.
Eu Franta am export.
Eu Franta doresc sa export cat mai mult ca sa fac cat mai mult profit.
EU Franta trebuie sa fac fata la presiunile tarile asiatice.
Voi cei de la Bruxelles imi impuneti fel de fel de restrictii.Restrictiile astea ma costa pe mine bani.
Voi , cei de la Bruxelles , imi impuneti cat sa export si nu va intereseaza ce cheltuieli am eu.
Din cauza restrictiilor voastre, eu mi-am marit somajul, pentru ca mi-ati stabilit o limita a exporturilor.
Ori mai putine exporturi,inseamna mai putini bani.SI atunci eu tai din cheltuieli, respectiv fac concendieri.

Bruxelles:-Stim, dar nu uita ca ti-am promis ca ne revansam pt toate pierderile.Uite dorim sa punem mana
pe resurselor celor din Est, pentru ca si asa nu se pricep la nimic aia

Franta: -Pai si unde sunt cele promise ?! Ca vad ca promiteti, promiteti, dar mai nimic.

Bruxelles:Ai rabdare.Lucram la asta.

Franta:-Rabdare sa aveti voi, daca mai continuati in felul asta eu ma retrag din UE.De cand am intrat in aceasta
alianta, mai mult am pierdut.Mi-ati promis una, si mi-ati dat alta.

Bruxelles:-Uite ce este. Noi jucam cartea oamenilor democrati.Pe noi lumea trebuie sa ne perceapa ca fiind
aparatorii democratiei si ai statului de drept.Dar daca, tu ai o solutie atunci sa stii ca noi te sustinem pe la
spate si ai suportul nostru.

Franta:-Bine.Uite preferatul nostru este Marine Le Pen.Corporatiile noastre o vor ajuta in ascuns si o vor sustine
Voi va faceti ca sunteti impotriva, ca sa creem impresia jocului democratic.Mai bine afara cu tarile din Est
De ce sa dam bani, acestor intrusi, cand mai bine le dam bani cu imprumut.Si apoi lucram in subsidiar sa
nu-si poata platii imprumuturile( ungem politicienii gras si bine in acest sens).Si apoi cand n-o sa-si mai
poata platii datoriile , punem mana pe resursele lor si imi recuperez astfel pierderile pe care insus politica
voastra de ametiti mi le-ati cauzat.

Bruxelles:-De acord.Dar vrem sa primi si noi ceva la afacerea asta.

Franta:-Ca de fiecare data...De acord. Oh.. by the way ,Olanda , Anglia, Germania si tarile de nord sunt si ei
de acord.Dar nu vor sa fie vocali.Anglia a venit cu o idee:Hai sa aruncam vina romani pentru
tot ce se intampla, ca sa cream animozitate , astfel incat sa-i facem pe romani sa plece la ei acasa.
Bruxelles:-Pai stii ca asta e rasism.E ca un fel de Hitler.

Franta:-Bruxelles, stii foarte bine ca atunci cand este oportunitate la ciolan, fiecare in felul nostru e un mic Hitler.

Last edited by oaie_cugetatoare; 29.05.2014 at 18:48:20.
Reply With Quote
Vechi 29.05.2014, 19:36:57
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Eu nu contest afirmatia, nici nu o sustine. Eset dreptul meu sa fiu sceptic. Uneori noi romanii, cel putin unii dintre noi, dam dovada de o mandrie de a fi roman exagerata si de niste hiperbolizari ale realitatii.
Oricum esti amuzant ca tu consideri ca este o dovada a confirmarii afirmatiei ca acelasi lucru l-ar fi sustinut si ambasadorul Norvegiei.
Vechi 29.05.2014, 21:31:37
Senior Member

Implicit

Citat:
Hai sa-iti zic o anectoda:

Franta:-De ce sa mai stau in UE ca voi cei de la Bruxelles sa-mi didactati
ce sa fac cu banii mei ?
Eu Franta, am productie.
Eu Franta am export.
Eu Franta doresc sa export cat mai mult ca sa fac cat mai mult profit.
EU Franta trebuie sa fac fata la presiunile tarile asiatice.
Voi cei de la Bruxelles imi impuneti fel de fel de restrictii.Restrictiile astea ma costa pe mine bani.
Voi , cei de la Bruxelles , imi impuneti cat sa export si nu va intereseaza ce cheltuieli am eu.
Din cauza restrictiilor voastre, eu mi-am marit somajul, pentru ca mi-ati stabilit o limita a exporturilor.
Ori mai putine exporturi,inseamna mai putini bani.SI atunci eu tai din cheltuieli, respectiv fac concendieri.

Bruxelles:-Stim, dar nu uita ca ti-am promis ca ne revansam pt toate pierderile.Uite dorim sa punem mana
pe resurselor celor din Est, pentru ca si asa nu se pricep la nimic aia

Franta: -Pai si unde sunt cele promise ?! Ca vad ca promiteti, promiteti, dar mai nimic.

Bruxelles:Ai rabdare.Lucram la asta.

Franta:-Rabdare sa aveti voi, daca mai continuati in felul asta eu ma retrag din UE.De cand am intrat in aceasta
alianta, mai mult am pierdut.Mi-ati promis una, si mi-ati dat alta.

Bruxelles:-Uite ce este. Noi jucam cartea oamenilor democrati.Pe noi lumea trebuie sa ne perceapa ca fiind
aparatorii democratiei si ai statului de drept.Dar daca, tu ai o solutie atunci sa stii ca noi te sustinem pe la
spate si ai suportul nostru.

Franta:-Bine.Uite preferatul nostru este Marine Le Pen.Corporatiile noastre o vor ajuta in ascuns si o vor sustine
Voi va faceti ca sunteti impotriva, ca sa creem impresia jocului democratic.Mai bine afara cu tarile din Est
De ce sa dam bani, acestor intrusi, cand mai bine le dam bani cu imprumut.Si apoi lucram in subsidiar sa
nu-si poata platii imprumuturile( ungem politicienii gras si bine in acest sens).Si apoi cand n-o sa-si mai
poata platii datoriile , punem mana pe resursele lor si imi recuperez astfel pierderile pe care insus politica
voastra de ametiti mi le-ati cauzat.

Bruxelles:-De acord.Dar vrem sa primi si noi ceva la afacerea asta.

Franta:-Ca de fiecare data...De acord. Oh.. by the way ,Olanda , Anglia, Germania si tarile de nord sunt si ei
de acord.Dar nu vor sa fie vocali.Anglia a venit cu o idee:Hai sa aruncam vina romani pentru
tot ce se intampla, ca sa cream animozitate , astfel incat sa-i facem pe romani sa plece la ei acasa.
Bruxelles:-Pai stii ca asta e rasism.E ca un fel de Hitler.

Franta:-Bruxelles, stii foarte bine ca atunci cand este oportunitate la ciolan, fiecare in felul nostru e un mic Hitler.
Cu prima parte sunt de acord(ca tarile din vest joaca in interes propriu cu resurse straine). Dar dupa aia devine o logica intortocheata(inteleg ce ziceti, dar nu prea are sens), in care situatia din teren e fix pe dos, dar nu e problema, fiindca de fapt maraitul fix alora care ar trebui sa taca e de fapt un semn ca avem dreptate.
E ca sceneta lui Piersic cu castravetele.
Vechi 29.05.2014, 21:58:29
Banned

Implicit

Citat:
Dar dupa aia devine o logica intortocheata(inteleg ce ziceti, dar nu prea are sens), in care situatia din teren e fix pe dos,
Daca ar fi sa gandim actiunile lor intr-o logica normala, da atunci ce as
zice eu n-ar avea sens.Insa daca gandim situatia actuala punand si
cinismul
( pe care statele dezvoltate il au destul) atunci logica aceasta
"intortocheata" incepe sa prinda... ehm logica.
Follow the money.Always follow the money.Si atunci ce gasesti oricat de ilogic ar parea, oricat supranatural ar parea, oricat de neconceput si imoral ar parea , este adevarul.
Citat:
E ca sceneta lui Piersic cu castravetele.
Se folosesc acelasi metode care s-au folosit pentru a declansa prigoana
impotriva evreilor.
Hitler avea nevoie de un tzap ispasitor pentru a-si justifica actiunile.
UE are nevoie de un tzap ispasitor pentru a-si justifica esecurile si actiunile
ulterioare pe care le va face in simt nedemocratic.
Vei vedea in mai putin de un an cum totul se contureaza si va avea sens
dar atunci va fi deja prea tarziu.Vei avea virtual o stea galbena.
Iar ceilalti din UE vor face ce au facut si atunci.E mai usor sa arunci vina
pe altcineva decat sa-ti vezi gunoiul.Iar cei care vor plusa pe aceasta
atitudine extremista vor fi politicienii din statele respective.
E mult mai simplu sa arunci vina pe altii pentru a indeparta atentia publica
de la adevaratele probleme din tarile lor , pe care tocmai ei le-au facut.

Gandeste-te putin la urmatoarea chestie:ce este mai simplu pt un politician din UE:
Sa-i zica cetateanului ca din cauza politicii UE, acesta are mai putin bani in buzunar sau
sa-i zica cetateanului ca din cauza "bandelor de criminali romani" a trebuit sa "investeasca"
mai mult in securitate sociala cat si securitatea personala a fiecarui cetatean , rezultand de aici
chipurile costuri mai ridicate pentru administratie, iar de aici justificarea faptului ca are impozite
mai mari ?
Tu daca ai fi un politician cinic care varianta ai alege ?

Last edited by oaie_cugetatoare; 29.05.2014 at 22:08:41.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
ciocolota ROM si noul ei aspect Delirul Generalitati 45 06.10.2010 05:25:01
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo flying Teologie si Stiinta 0 17.07.2010 08:09:32
De ce toate acele activități grotești... ca aspect Bunl Despre Biserica Ortodoxa in general 8 10.01.2010 18:26:35
Implicarea sociala a Bisericii iosif Despre Biserica Ortodoxa in general 52 05.03.2008 18:10:19
politica nicoletajuravle Generalitati 76 20.05.2007 18:00:26