![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si mai intervine devalorizarea. Cei care au cumparat in anii 90 apartamente, le-au luat la sume mari pentru atunci, dar ratele au devenit ridicol de mici 10-20 ani mai tarziu. Teoretic, inflatia se va stabiliza de acum la o cifra minuscula, dar nu se stie. In 20-30 ani poate sa vina o asa criza cu inflatie, ca ai sa-ti achiti tot restul imprumutului cu plasa de bani care ai luat-o ieri de la servici si cu care trebuia sa-ti cumperi o paine. Sigur, nu e ideal sa ajungem acolo, dar se poate ceva de genul, ca situatia nu e roza deloc. Si daca rata nu-ti convine, atunci mai bine e cu chirie. La un apartament se mai adauga si alte costuri, care tin de intretinerea lui, renovare, care in mod normal sunt platite de proprietar, altfel se adauga la tine ca si costuri, pe langa cel cu creditul. Ca sa nu vorbim si de "uzura", daca ai cumparat un apartament care are deja 40 ani vechime si platesti inca 30 ani la el, cand vei termina nu stiu cat de mult va mai valora un apartament dintr-un bloc care risca sa faca secolul sub un alt proprietar. Stiu blocuri facute acum 50-60 ani, probabil/sigur au prins cutremurul din '77 si au bulina rosie. Nu stiu cati ar cumpara un astfel de apartament, fie el si ultracentral. Mai e o problema. Nu sunteti casatoriti, creditul trebuie sa fie doar pe numele unuia dintre voi si probabil acela va fi si proprietar unic. Sigur, teoretic la cumparare se pot trece doi proprietari, dar nu stiu daca accepta banca atunci cand apartamentul este si garantie.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 04.06.2014 at 15:46:47. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Un avantaj pentru cumpărător poate fi dacă locuințele se vor scumpi, după cum un dezavantaj ar fi să se ieftinească după ce a achiziționat, așa cum au pățit cei care au luat credite în ultimii ani dinainte de criză, când locuințele deveniseră foarte scumpe, iar acum au de plătit rate grele, mai mari decât chiriile. |
|
|||
|
|||
![]()
Depinde cum e contractul.
Este dupa dobanda de referinta care e specificata in contact, nu dupa inflatie. Daca e specificata, ca unii au avut naivitatea sa semneze contracte prin care lasau la bunul plac al bancii rata dobanzii. Si dobanda de exprima inflatia din anul respectiv, nu exprima istoricul inflatiei pe termen lung. Adica, tu platesti dobanda ajustata cu inflatia, dar suma totala nu se ajusteaza cu inflatia. Daca intr-un an de ex. inflatia a fost 100%, dobanda pe anul respectiv va fi 100%, adica pe anul respectiv vei plati poate o rata dubla, adica in loc de 5% din credit (pe 20 ani, rate fixe) vei plati sa zicem 10%, insa in anul urmator ea va fi sa zicem 1%, rata va reveni la normal. Diferenta este ca desi suma absoluta a ramas aceeasi, ea practic a scazut cu aproape 50%, salariile urmarind destul de binisor rata inflatiei, asta tot pe termen lung. Exemplul ales a fost unul pe termen scurt (1 an) pentru a intelege mai bine. Asta s-a intamplat deja, cum vorbeam in anii 1990-2000+, adu-ti aminte de denominare si de ce s-a intamplat asta, cum s-a ajuns ca salariul de 2-3000 lei din '90 sa se numere deja in sute de mii 3-4 ani mai tarziu. Prin 1994 stiu hotel de zeci de camere care s-a vandut, cu licitatie publica, la pretul la care, in 2004 cumparai un apartament. Cine l-a cumparat cu credit, a facut o afacere grozava. Si pe termen lung, fenomenul se va mai repeta. Consulta statisticile si compara salariul minim pe economie cu rata inflatiei. Sigur, nu va fi o paritate de crestere 1:1 dar iesi in castig oricum. De pierdut pierd cei naivi care isi pun banii in banci.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 04.06.2014 at 16:18:31. |
|
|||
|
|||
![]()
Din cate am vazut in oferta bcr, trimisa de Cristian, ziceau ceva de o rata fixa pe 5 ani. Stiu ca intr-o vreme acceptau si co-creditori, chiar daca nu erau casatoriti. Atata doar ca nici o banca nu va accepta o rata mai mare de 50℅ din veniturile ( oficiale) ale familiei. Pot fi chiar si alte chirii, de exemplu. In orice caz, nu-i o "afacere" prea buna creditul... nu-mi imaginam ca-i chiar ca la masina, cum zice Alin ( pana o platesti se devalorizeaza de tot), dar oricum pierzi bani. Nu stiu cat se justifica efortul, svand in vedere ca urmaza sa mostenim ( eu cu fratele meu) un apartament cu 3 camere de la bunici, nu cine stie ce valoare, dar oricum ( sper sa avem bani de succesiune), insa as prefera totusi ca bunicii sa apuce sa-si vada stranepotii, nu mi se pare firesc sa astept "cu nerabdare"sa se intample ineviabilul ( and va tb probabil sa onoram si cheltuielile legate de acel particular eveniment). Dar, cu toate astea, poate ar fi o idee ca pana atunci sa stam intr-un apartament pe care sa ni-l putem permite fara credit, chiar si garsoniera, urmand ca la momentul nefericit caee totusi va avea loc in urmatorii maxim 10-15 ani, sa ne mutam acolo, sau sa vindem, impartim cu frate-miu, si ne luam ceva mai mare.
|
|
|||
|
|||
![]()
1. Ai ideea fixa ca imprumutul nu trebuie sa fie pe termen lung.
Daca e pe termen lung, gen 20-30 ani, rata lunara s-ar putea sa se incadreze cu veniturile. 2. Ai ideea fixa ca ar fi ceva rau chiria - nu e chiar asa. Costurile cu renovarea unui apartament, intretinerea, poate caderea pietei imobiliare, s-ar putea sa le depaseasca pe cele cu chiria, cel putin pe termen scurt, iar peste astea mai ai de platit si rata la imprumut.
|
||||
|
||||
![]()
Mie si sotului, de exemplu, rata ne iesea undeva la 514 - 523 lei, iar chiria e de 680 lei pana la 700 lei (150 euro), atunci normal ca ne convenea sa scoatem credit, decat sa stam in chirie; cu chiria si salariile din ziua de azi n-ai nici o sansa sa pui bani deoparte, o traiesc pe pielea mea; nici macar suta aia de lei ce o tin din salarul meu nu ramane, deoarece pana la urma trebui cheltuiti ba pe mancare ba pe o sitatie neprevazuta; si cand te mai inghesuie si bologasurile si nuntile deja nu ma sti sa faci in conitiile in care un salar merge pe chirie si 2 facturi, iar celalalt salar merge pe celalalte 3 facturi si pe mancare...avem norc ca sotul ia si bonuri de masa... dar de bine, de rau, nu ne putem plange (inca); avem ce manca, avem ce imbraca, chiar daca de jumatate de an nu ne-am mai cumparat nici unul nimic nou si dac au sa ma gandesc bine, incatraim bine, faa de mult altii cae nu au nici macar atata.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Pai am inteles ca sunteti doar 2, atat ajunge o garsoniera pe acolo, chiar si undeva mai pe la periferie?
|
|||
|
|||
![]()
Nu eu am idei fixe, el are mai multe ( si variabile, pe deasupra; pana acum ceva vreme nu voia sa auda in ruptul capului de credit' de exemplu, si nici de 2 camere ca zice ca sunt prea mari cheltuieli). Singura i cea mai grava idee fixa care mi- a venit mie acum insa e ca mi-e frica sa ma combin cu el la un credit, mai ales pe termen lung. Mi- teama din cauza neintelegerilor care s-ar putea ivi intre noi, si a faptului ca nu ma simt in stare sa le gestionez. El are un stil mai agresiv de a-si exprima pctul de vedere, care mie-mi da impresia de ultimatum, de amenintare, de ceva ce nu se poate negocia. Mi-a zis de ex o chestie, chiar doua, care m-au bagat mai adanc in depresie: una, ca daca el zice ceva eu asa tb sa fac ca asa zice el, asa trebuie, si alta ca nu o sa avem decat maxim un copil ( si dc se intampla sa mai vina unul se vor lua masuri ). Lucruri care ma fac sa am grija sa incerc sa imi las o portita de scapare, in caz ca nu pot sa ma compliez la cerintele lui, sau nu pot sa accept termenii impusi. Stiu ca nu da bine sa ncepi o colaborare cu temeri nejustificate, punand raul inainte, dar, cand exista niste precedente, iti vine sa sufli si in iaurt. Macar daca as sti ca e un om cu frica lui Dumnezeu, poate atunci nu as a avea atatea motive de indoiala.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Oricum, e un trend foarte la moda, cunosc o familie in care doar el lucreza si castiga cam de 3 ori cat voi doi la un loc si nu prea vrea sa auda de al doilea copil. Si e normal sa dai ultimatumuri cand n-a nici un reper spiritual iar dragostea pentru tine inseamna confort personal + sex si vezi ca celalat e o carpa in mana ta si cel mult poate sa mai aiba o criza de nervi sau sa sparga telefoane, in rest se comporta ca un om a carei viata e total lipsita de optiuni.