Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.06.2014, 23:09:32
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Catolicii il considera atat de neputincios pe Dumnezeu incat afirma ca acesta a avut nevoie de miliarde de ani si de incercari nenumarate pana a "inventat" omul din maimuta.
1. Daca a avut nevoie de 6 zile a 24h nu cred ca l-ar fi deranjat nici milioane de ani, mai ales ca nu era nimeni care sa se plictiseasca in timpul asta.

Uite ce zice psalmistul:

"Că o mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri, care a trecut și ca straja nopții." Ps. 89:4

Poate macar atat poti sa-ti dai seama ca nu se refera neaparat la perioada de fix o mie de ani ci foarte bine si la o mie de ori pe atat.

2. N-am zis nimic de vreo maimutza, dar nu cred ca esti prea departe de ea ca sa pricepi asta.

Citat:
Crestinii ortodocsi, tocmai pentru a fi feriti de erorile de intelegere sau de interpretare inerente, apeleaza la Sfintii Parinti si la Sfanta Traditie atunci cand vorbesc despre credinta in Dumnezeul Treimic.
Care nu zice nimic despre faptul ca ar fi fost sau nu milioane de ani sau zile necesare pentru Creatie.

Dar ce sa-i faci, avem si noi sectarii nostri, care prefera sa-si vada fanteziile in scrieri sfinte.

Last edited by AlinB; 10.06.2014 at 23:25:59.
Vechi 11.06.2014, 00:11:30
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Uite ce zice psalmistul:
"Că o mie de ani înaintea ochilor Tăi sunt ca ziua de ieri, care a trecut și ca straja nopții." Ps. 89:4
Poate macar atat poti sa-ti dai seama ca nu se refera neaparat la perioada de fix o mie de ani ci foarte bine si la o mie de ori pe atat.
Mai repeti mult prostia asta pe care o repeta orice evolutionist teist? Si ar trebui sa luam interpretarea ta, ca doar neoprotestantii interpreteaza ei singuri pasajele.
Ca sa nu ramai fara intelegere, la Dumnezeu nu exista timp, dar in creatie exista. Altfel ai confuzia panteismului. daca vrei citeste si talcuirile ortodoxe, nu doar cele din alte culte.
Vechi 11.06.2014, 12:26:21
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Mai repeti mult prostia asta pe care o repeta orice evolutionist teist? Si ar trebui sa luam interpretarea ta, ca doar neoprotestantii interpreteaza ei singuri pasajele.
Ca sa nu ramai fara intelegere, la Dumnezeu nu exista timp, dar in creatie exista. Altfel ai confuzia panteismului. daca vrei citeste si talcuirile ortodoxe, nu doar cele din alte culte.
Ce talcuire ii mai trebuie frazei din psalmi, cand ea iti spune exact ce si cum, negru pe alb, explica exact; ce poti talcui la un fapt? La o pilda inteleg ca ai ce talcui, dar un fapt concret??
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Vechi 11.06.2014, 12:55:42
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Ce talcuire ii mai trebuie frazei din psalmi, cand ea iti spune exact ce si cum, negru pe alb, explica exact; ce poti talcui la un fapt? La o pilda inteleg ca ai ce talcui, dar un fapt concret??
Desigur ca cine vrea sa inteleaga nu are nevoie de talcuire, ca e usor de inteles. Dar sunt persoane care nici cand scrie seara si dimineata nu inteleg, de aceea se apeleaza la talcuire, ca altfel e cuvantul unuia impotriva cuvantului altuia. Daca stii neoprotestantii inteleg fiecare ce vrea din fiecare fraza, desi e aceeasi Biblie, deci e nevoie de talcuiri.
Dar eu sunt aproape sigur ca nici tu nu ai inteles ce scrie acolo. DEci tocmai tu ai nevoie sa citesti talcuirea, daca nu ma crezi pe mine.
Vechi 11.06.2014, 13:01:16
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Implicit

Citat:
Desigur ca cine vrea sa inteleaga nu are nevoie de talcuire, ca e usor de inteles. Dar sunt persoane care nici cand scrie seara si dimineata nu inteleg, de aceea se apeleaza la talcuire, ca altfel e cuvantul unuia impotriva cuvantului altuia.
Sf Ioan Damaschin, referitor la "zilele" Facerii face urmatoarea afirmatie:

Trebuie să se știe că luna a fost făcută de creator lună plină, adică așa cum este în a cincisprezecea zi, căci trebuia să fie desăvârșită. După cum am spus, soarele a fost creat în a patra zi, deci luna a luat-o înaintea soarelui cu unsprezece zile. Căci din ziua a patra până în ziua a cincisprezecea sunt unsprezece zile.

Daca mai este cineva care sa intrepreteze ca "zilele" Facerii au fost de fapt etape care au durat miliarde de ani ... este evident ca acela e ori catolic, ori protestant, ori ateu, ori habarnist. Sfintii Parinti mereu cand au spus "zi" s-au referit la o zi de 24 de ore ... este evident, ca pe vremurile acelea nu existau teoria Big-Bang si miliardele de ani nici macar ca ipoteze.

Last edited by AlbertX; 11.06.2014 at 13:05:56.
Vechi 11.06.2014, 13:09:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Sf Ioan Damaschin, referitor la "zilele" Facerii face urmatoarea afirmatie:

Trebuie să se știe că luna a fost făcută de creator lună plină, adică așa cum este în a cincisprezecea zi, căci trebuia să fie desăvârșită. După cum am spus, soarele a fost creat în a patra zi, deci luna a luat-o înaintea soarelui cu unsprezece zile. Căci din ziua a patra până în ziua a cincisprezecea sunt unsprezece zile.
Imi pare rau dar nu vad nici o logica in ceea ce e scris mai sus, poate incerci tu sa ne luminezi, daca ai priceput ceva.
Vechi 11.06.2014, 14:15:52
Senior Member

Implicit

Citat:
Imi pare rau dar nu vad nici o logica in ceea ce e scris mai sus, poate incerci tu sa ne luminezi, daca ai priceput ceva.
E foarte clar ce spune acolo, dar tu nu intelegi sau te prefaci ca nu intelegi alte citate si mai clare din sfinti, nu stiu de ce te intereseaza ce spun sfintii, tu ai sfintii tai pe care ii crezi orbeste.
Vechi 11.06.2014, 13:07:22
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Desigur ca cine vrea sa inteleaga nu are nevoie de talcuire, ca e usor de inteles. Dar sunt persoane care nici cand scrie seara si dimineata nu inteleg, de aceea se apeleaza la talcuire, ca altfel e cuvantul unuia impotriva cuvantului altuia. Daca stii neoprotestantii inteleg fiecare ce vrea din fiecare fraza, desi e aceeasi Biblie, deci e nevoie de talcuiri.
Dar eu sunt aproape sigur ca nici tu nu ai inteles ce scrie acolo. DEci tocmai tu ai nevoie sa citesti talcuirea, daca nu ma crezi pe mine.
Trebuie sa fie tare greu pentru intelectul sa pricepi ca Vechiul Testament n-a fost scris in limba romana si cuvintele din textul originar au mai multe sensuri decat poti tu sa pricepi.

Eu nu pot sa inteleg daca faci pe prostul (defect de caracter) sau chiar astea sunt limitele intelectului tau.
Vechi 11.06.2014, 14:12:59
Senior Member

Implicit

Citat:
Trebuie sa fie tare greu pentru intelectul sa pricepi ca Vechiul Testament n-a fost scris in limba romana si cuvintele din textul originar au mai multe sensuri decat poti tu sa pricepi.
Eu nu pot sa inteleg daca faci pe prostul (defect de caracter) sau chiar astea sunt limitele intelectului tau.
Acum tu spui ceva si mai grozav, ca Biblia noastra e gresita, e tradusa gresit, si doar ateii si eventual, neoprotestantii, pot prinde sensurile cuvintelor. Toate cuvintele sunt gresite acolo, au de fapt alte sensuri (dimineata o fi roua florilor, metaforic). Mai mult, toti sfintii s-au inselat, desi nu aveau traducerile in roamana, doar ratacitii de la care ai luat tu ideile stiu adevarul ascuns. Te pomenesti acum ca ai vrea sa schimbam si Sfanta Scriptura, ca nu se potriveste cu conceptiile tale si cu evolutionsimul teist. Nu e doar ratacirea in care crezi, iar din disperare incerci sa o argumentezi cu tot felul de absurditati gasite la alti rataciti. Interpretarea alegorica a Sfintei Scripturi este conceptia protestantilor liberali, care au dat ideile ecumenismului, ca sa stii si tu de unde ai ideile astea si sa nu le mai negi.
Macar ateii si cei care sustin evolutionsimul teist, inclusiv abaa.. nu spun ca ei sustin ca e conceptia ortodoxa, cum o faci tu. Spune ca nu esti de acord cu intelegerea ortodoxa, cu sfintii, si ca tu aderi la o ratacire nascuta in afara ortodoxiei si nu vrei sa o lasi. Si nu mai e nicio problema.
Vechi 11.06.2014, 14:15:50
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Oricum ortodocsii sunt un fel de protestanti ai religiei iudaice.
Subiect închis