Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.06.2014, 11:07:11
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Albert, eu stiu ca iti/ne place sa crezi/credem buricul universului, sa ne consideram singurele fiinte rationale din univers,singurii protejati de Dumnezeu, dar cel mai probabil nu suntem.
Nici macar Biblia nu ne spune daca Dumnezeu l-a facut doar pe Adam si Eva sau a facut si pe alte planete oameni; nu se spune nicaieri ca gata, i-a facut pe adam si eva pe pamant si gata, atat, in rest nu a facut nimic pe alte planete; pana si Biblia ne lasa un final deschis al creatiei.
Sincer, sicutia momentan e irelevanta, deoarece teoria evolutie inca nu s-a desfiintat, gravitatia nu s-a desfiintat, totul functioneaza dupa aceleasi legi ale fizicii ca si pana acum; pana nu o sa poata cineva demonstra ceva, fie evolutia, fie creatia, degeaba avem polemicile astea pe-aici.
Ambele sunt niste credinte in final, deoerece nici una din teorii nu poate fi verificata 100%;
Una e inventata de oameni de stiinta, alta a fost scrisa acum x mii de ani de alti oameni; nimic 100% sigur din nici o parte. Oamenii au scris ambele teorii, oamenii gresesc si/sau nu pot cuprine cu mintea tot ce exista, a existat si va exista.

Acum 100 de ani daca zicea cineva ca oamenii o sa vorbeasca la o chestie cat o caramida cu oricine din alt colt al lumii, acel cineva probabil ajungea inchis, ars pe rug, executat sau mai stiu eu ce si uite ca cum vorbim la telefoane mobile...
Daruieste si vei primi la randul tau.
Traieste ca si cum ar fi ultima ta zi de viata.
Vechi 20.06.2014, 11:22:23
AlbertX AlbertX is offline
Banned

Data înregistrării: 14.05.2014
Locație: Sibiu
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Albert, eu stiu ca iti/ne place sa crezi/credem buricul universului, sa ne consideram singurele fiinte rationale din univers,singurii protejati de Dumnezeu, dar cel mai probabil nu suntem.
Corinusha, mie imi place sa ma cred OM, creat de Dumnezeu si nu o maimuta evoluata fara suflet aparuta in urma unui accident chimic intr-un multivers infinit care se impiedica in el insusi. Unii cred in transmigrarea sufletului si cred ca intr-o viata anterioara au fost o furnica, altii cred in extraterestii, altii se inchina la fortele naturii ... ce ne-am face daca nu am fii cu totii diferiti in gandire ... probabil ca am muri de plictiseala.

"Cel mai probabil, nu suntem" singurii (oameni) din "multivers" nu are la baza decat o afirmatie sofista speculativa bazata pe nimic sau altfel spus bazata pe principiul sofist ca despre orice lucru se poate afirma simultan atat "ceva" cat si opusul acelui "ceva". Acest principiu sofist sta si la baza matematicii neeuclidiene, ati observat ?

Corinusha, pe baza acestui principiu sofist, pot sa afirm despre tine ca esti in acelasi timp o fiinta umana care te exprimi in acest spatiu virtual numit Forum Crestin Ortodox dar si ca esti un virus, o persoana non-umana, care din jocuri de cuvinte probabil alcatuiesti fraze. Sa nu ne mai lasam inselati de aceste aberatii sofiste,... ar fi foarte bine.

Este evident ca atunci cand despre un lucru afirmi atat "ceva" cat si opusul acelui "ceva", probabil ai probleme grave de logica sau mai rau, ai ceva probleme la mansarda. Exemplu: printr-un punct exterior unei drepte se poate trasa o unica dreapta paralela cu aceasta (geometria euclidiana); printr-un punct exterior unei drepte se pot trasa o infinitate de drepte paralele cu aceasta (geometria neeuclidiana). Libertatea (geometrica) este definita ca lipsa oricarui tip de contrangere (logica), dar acesta libertate este doar una iluzorie, abstracta, matematica si nu una reala.

De exemplu sa afirmi ca crezi in "Dumnezeu" dar in acelasi timp sa afirmi ca dracul nu exista, este doar o afirmatie sofista. Stim ca Dumnezeu a creat in prima zi (Facerea) "Cerul" si Pamantul si stim ca Sfintii Parinti ne spun ca "Cerul" se refera la lumea materiala nevazuta a ingerilor, deci automat deducem ca dracul, ca inger cazut, exista inca din prima zi a Creatiei. Sa nu uitam ca cerul instelat (multiversul ?), Soarele si Luna au fost create abia in ziua a 4-a.

Last edited by AlbertX; 20.06.2014 at 12:09:57.
Vechi 20.06.2014, 12:32:27
Corinusha's Avatar
Senior Member

Implicit

om creat de Dumnezeu esti, dar asta nu exclude formele umanoide de dinainte; asta nu inseamna ca Dumnezeu a creeat totul in acele 6 zile de cate 24 de ore pentru ca, practic, nu existau acele 24 de ore, din moment ce soarele, luna si restul universului a fost creat abia in a 4-a zi.

in legatura cu asta:
"Corinusha, pe baza acestui principiu sofist, pot sa afirm despre tine ca esti in acelasi timp o fiinta umana care te exprimi in acest spatiu virtual numit Forum Crestin Ortodox dar si ca esti un virus, o persoana non-umana, care din jocuri de cuvinte probabil alcatuiesti fraze. Sa nu ne mai lasam inselati de aceste aberatii sofiste,... ar fi foarte bine."

Pot fi foarte bine si una si alta daca mi s-a virusat calculatorul. Am patit-o.
Vechi 20.06.2014, 12:39:51
Banned

Implicit

Citat:
om creat de Dumnezeu esti, dar asta nu exclude formele umanoide de dinainte; asta nu inseamna ca Dumnezeu a creeat totul in acele 6 zile de cate 24 de ore pentru ca, practic, nu existau acele 24 de ore, din moment ce soarele, luna si restul universului a fost creat abia in a 4-a zi.
Ba DA, Corinusha, Dumnezeu a creat inca de la inceput ziua de 24 de ore si nu altfel, astfel El a dat masura timpului, inca din prima zi a Creatiei. Este evident, logic si coerent. Faptul ca restul universului nu a fost creat pana in ziua a 4-a nu inseamna ca ziua, ca masura a timpului, nu avea 24 de ore.

Legile lui Dumnezeu au fost inca de la inceputul Creatiei, bune si neschimbabile de-a lungul timpului ... ca daca ar fi fost altfel, nu am mai vorbi de Dumnezeu ci de o teorie a probabilitatilor.

Citat:
Nici macar Biblia nu ne spune daca Dumnezeu l-a facut doar pe Adam si Eva sau a facut si pe alte planete oameni; nu se spune nicaieri ca gata, i-a facut pe adam si eva pe pamant si gata, atat, in rest nu a facut nimic pe alte planete; pana si Biblia ne lasa un final deschis al creatiei.
Corinusha, dupa cum observ probabil crezi ca exista si extraterestri si ca pe acestia tot Dumnezeu i-ar fi creat. Mai citeste te rog Biblia ... ca nu-ti strica un pic de lectura iar cand ai timp, incerca si Sfantul Ioan Gura de Aur - Cele dintai omilii la Facere sau Sfantul Vasile cel Mare - Omilii la Hexaimeron.

Citat:
Ambele sunt niste credinte in final, deoerece nici una din teorii nu poate fi verificata 100%;
Una e inventata de oameni de stiinta, alta a fost scrisa acum x mii de ani de alti oameni; nimic 100% sigur din nici o parte. Oamenii au scris ambele teorii, oamenii gresesc si/sau nu pot cuprine cu mintea tot ce exista, a existat si va exista.
Corinusha, Iisus Hristos este o certitudine, El este Fiul lui Dumnezeu si nu este doar o teorie "scrisa acum x mii de ani" cum ai afirmat. Este "pacat" sa faci asemenea afirmatii gresite, dar probabil ca nu te mai intereseaza acest aspect ... Pacat !

Last edited by AlbertX; 20.06.2014 at 14:55:22.
Vechi 20.06.2014, 16:07:21
Corinusha's Avatar
Senior Member

Implicit

Omule, pana in ziu a 4a nu era zi si noapte, deci cum sti tu ca o zi era 24 de ore?!

Da, cred in posibilitatea existentei extraterestrilor, care nu sunt totuna cu ingerii cazuti.

Ce treaba are Iisus Hristos, care e sinura certitudine, cu Facerea Lumii?
Teorii numsc Vechiul Testament, implicit Facerea, nu te Iisus Hristos, nu Noul Testament. Iisus Hristos nu a propovaduit cum a fost facuta lumea, Iisus Hristos ne-a propovaduit iubirea, iertarea, bunatatea, faptele bune, lucruri care ne fac placuti in fata lui Dumnezeu, ne-a lasat pilde care au o morala din care sa putem invata ceva folositor, nu ne-a explicat ca Dumnezeu a facut totul in 6 zile a cate 24 de ore.

Da, Legile lui Dumnezeu au ramas la fel e bune, dar unde ne-a lasat Dumnezeu cu litera de lege, de certitudine ma exact, faptul ca el a facut lumea in 6 zile a cate 24 de ore? Dumnezeu puteacreea orice intr-o fractiune de milisecunda, nu avea nevoie de zile si poate acele fractiuni demilisecunde le-a numit zile si a lasat lumea sa evolueze mai departe; de unde stim noi ca animalele creeate de Dumnezeu au fost aceleasi cu cele care sunt si astazi? De unde stim noi ca unele animale nu au fost de fapt formele umnoide de viata?
Deci da, hai sa vorbim nimica si sa ajungem nicaieri.

Exact asa cum tu nu-mi poti raspunde cu certitudini la intrebari, exact asa nu iti poate raspunde altcineva tie cu certitudini la intrebari. In consecinta, raman doua idei care dupa parerea majoritaii se contrazic si se resping reciproc. Oricum n-o sa se ajunga la nici un rezultat.
Vechi 20.06.2014, 16:21:35
Banned

Implicit

Citat:
Da, cred in posibilitatea existentei extraterestrilor, care nu sunt totuna cu ingerii cazuti.
Corinusha, te rog sa te calmezi si sa te intrebi in sinea ta, ce cauti pe acest forum, daca tu crezi ca exista extraterestri ?

Citat:
Ce treaba are Iisus Hristos, care e singura certitudine, cu Facerea Lumii ?
Corinusha, daca tu intrebi ce legatura are Iisus Hristos cu Facerea Lumii ... ce vrei sa-ti mai raspund, ca are sau ca nu are ?
Ai devenit penibila ... sfatul meu este sa te opresti ... ca nu te obliga nimeni, nu te impinge nimeni, nu te provoaca nimeni, nu te indeamna nimeni ... sa afirmi atat de multe lucruri, indirect, impotriva lui Dumnezeu ... doar dracii se bucura.

Citat:
Da, Legile lui Dumnezeu au ramas la fel e bune, dar unde ne-a lasat Dumnezeu cu litera de lege, de certitudine mai exact, faptul ca El a facut lumea in 6 zile a cate 24 de ore?
De Sfanta Traditie ai auzit ? Dar de Facerea ? Mai Corinusta ... vad ca te tot miri ... te tot miri ... cauti certitudini ... e tare greu.
Pe acesta tema am vazut ca au ramas mirati multi sectanti, neoprotestanti, catolici sau atei ... unui ortodox i se pare ceva clar, firesc si logic, asa cum ne invata Sfanta Traditie si Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe.

Daca vei merge la orice manastire ortodoxa si vei intreba orice calugar ... vei primi acest raspuns: "Dumnezeu a Facut Lumea in 6 zile lucratoare, de 24 de ore fiecare, ca cele de azi ... " e simplu sa te convingi, mergi si intreaba, si nu mai pierde timpul pe forum daca tot nu esti interesata.

Last edited by AlbertX; 20.06.2014 at 16:33:46.
Vechi 23.06.2014, 09:15:21
Corinusha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Corinusha, te rog sa te calmezi si sa te intrebi in sinea ta, ce cauti pe acest forum, daca tu crezi ca exista extraterestri ?

Daca vei merge la orice manastire ortodoxa si vei intreba orice calugar ... vei primi acest raspuns: "Dumnezeu a Facut Lumea in 6 zile lucratoare, de 24 de ore fiecare, ca cele de azi ... " e simplu sa te convingi, mergi si intreaba, si nu mai pierde timpul pe forum daca tot nu esti interesata.

1. Faptul de crede in posibilitatea existentei extraterestrilor n-are nici o legatura cu credinta sau lipsa credintei.

2.Nu e chiar asa, ai intrebat tu la toate manastirile? La absolut toate? Cand o sa intrebi la toate si vei primi dela absolut toate acelasi raspuns, atuni sa te iei e faptul ca vreau certitudini.
Tocmai pentru ca nu e stie cu certitudine inca sun preoti si chiar calugari care nu sunt siguri ca zilele din Facere erau de24 de ore. Asa ca te rog eu, du-te tu la toate manastiril si intreaba, ca esti prea sigur pe tine.
Vechi 20.06.2014, 16:50:14
Banned

Implicit

Citat:
Omule, pana in ziu a 4-a nu era zi si noapte, deci cum sti tu ca o zi era 24 de ore?!
Ba DA Corinusha, si pana in ziua a 4-a a fost si zi si noapte.

Ia citeste si vezi ce intelegi:

1. La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul.
2. Și pământul era netocmit și gol. Întuneric era deasupra adâncului și Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Și a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Și a fost lumină.
4. Și a văzut Dumnezeu că este bună lumina, și a despărțit Dumnezeu lumina de întuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi.

Ai inteles Corinusha, "ziua" si "noaptea" au fost create chiar din prima zi, de Dumnezeu si de atunci pana azi, adica de cca 7522 de ani, aceste zile au 24 de ore fiecare. Este foarte simplu, clar si evident ... doar ca multi intrepreteaza cum cred ei, dupa capul lor ...

Last edited by AlbertX; 20.06.2014 at 16:59:44.
Vechi 20.06.2014, 17:06:27
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Omule, pana in ziu a 4a nu era zi si noapte, deci cum sti tu ca o zi era 24 de ore?!
Deci da, hai sa vorbim nimica si sa ajungem nicaieri.
Eu ti-am mai scris si in alte dati sa incerci sa folosesti mai mult cuvintele "pererea mea", "cred", etc. in cazuri in care nu ai multe cunostinte. Pentru ca ai obiceiul sa te iei drept etalon, si ce stii tu crezi ca e maximul din ce se poate stii, nimeni nu stie mai mult.
Si in cazul acesta faci afirmatii sigure desi nu numai ca nu ai informatiile necesare, dar nu ai citit nici ce s-a scris, pentru ca s-au repetat acetse lucruri pe forum de o multime de ori. Asadar, sunt doar niste pareri ale tale, bazate doar pe ratiunea ta.
De exemplu, orice credincios (chiar si evolutionistii teisti) crede ca Facerea e revelata. Si nu povesti ale oamenilor, cum spui tu. Facerea este ce I-a spus Dumnezeu lui Moise.
In al doilea rand, in primele patru zile scrie de seara si dimineata, de ce spui tu ca nu era zi si noapte? Sfintii talcuiesc faptul ca noaptea Domnul retragea lumina si ramanea noapte.
Citeste cele cateva pasage inainte sa dai verdicte: "4. Și a văzut Dumnezeu că este bună lumina, și a despărțit Dumnezeu lumina de întuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar întunericul l-a numit noapte. Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi."
Tot sfintii spun ca ziua avea 24 de ore si inainte de crearea soarelui.

Last edited by catalin2; 20.06.2014 at 17:08:29.
Vechi 20.06.2014, 20:00:49
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Cand a avut loc caderea satanei ? E o intrebare buna pentru cei care cred in 7500 de ani de la facerea lumii.
Subiect închis