![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() ![]() Cartea Psalmilor este textul Vechiului Testament cel mai des folosit în cultul Bisericii Ortodoxe. De asemenea, lectura psalmilor este una dintre îndatoririle monahale de căpătâi. Dar nu numai în cult și în pravila monahală joacă citirea psalmilor un loc important, ci și în rugăciunea particulară a fiecărui credincios. De curând, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a publicat o nouă ediție a Psaltirii. Spre deosebire de Cartea Psalmilor, Psaltirea este o carte de cult. În ea, pe lângă textele propriu-zise, sunt indicate și rânduielile tipiconale după care se citesc psalmii atât în cultul bisericii, cât și în pravila zilnică a fiecărui creștin. Ediția aceasta se deschide cu un fragment din ”Cuvântul înainte la psalmi” al Sfântului Vasile cel Mare, care este urmat de indicațiile tipiconale despre citirea Psaltirii de-a lungul unui an bisericesc. După cele 20 de catisme sunt tipărite Cântările lui Moise, Mărimurile de după Polieleu, Pomelnicul zilnic și Paraclisul Maicii Domnului. Noua ediție a Psaltirii poate fi achiziționată de la magazinele de carte bisericească dar și de la pangarele bisericilor și mănăstirilor din Patriarhia Română.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
:"Întrebare: Întâi, te întreb pe tine dacă te lepezi cu adevărat de toată credința evreiască și de toată tăgăduirea pe care ο au evreii asupra Domnului nostru Iisus Hristos, asupra Prea- curatei Maicii Sale și asupra tuturor Sfinților și asupra tuturor creștinilor, și de hula lor ca de a unor potrivnici ai lui Dumnezeu, și îi afurisești pe ei? Răspuns: Mă lepăd de toată credința evreiască și de toată tăgăduirea și hula, pe care ο au evreii asupra Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu și a Preacuratei Maicii Sale și asupra tuturor creștinilor, ca de a unor potriv-nici ai lui Dumnezeu, și îi afurisesc pe ei." Întrebare: Te lepezi de învățăturile cele potrivnice lui Dumnezeu cuprinse în cartea ce se cheamă Talmud, pe care rabinii au făcut-o împotriva Dumnezeieștilor Scripturi, schimbând tâlcuirea lor într-alt chip, scriind și învățând basme și hule asupra Domnului nostru Iisus Hristos și despre toți Sfinții, te lepezi și le afurisești pe ele? Răspuns: Mă lepăd de toate învățăturile evreiești cele de Dumnezeu hulitoare cuprinse în cartea care se cheamă Talmud și de toate tâlcuirile ei, și le afurisesc pe ele. Întrebare: Te lepezi de sinagoga evreiască și de posturile lor și de rugăciunile lor și de obice- iurile și meșteșugirile lor, și le afurisești pe ele? Răspuns: Mă lepăd de toate acestea, din toată inima mea, și le afurisesc pe ele. Întrebare: Te lepezi de mesia cel mincinos așteptat de evrei și îl afurisești pe el, și te lepezi de toți care așteaptă venirea lui cea pieritoare? Răspuns: Mă lepăd de mesia cel așteptat de evrei și-l afurisesc pe el, și mă lepăd de toți care așteaptă venirea lui cea pieritoare." Întrebare: Cu adevărat te-ai lepădat de toată credința evreilor care nu cred că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, și de învățăturile lor care sunt împotriva lui Hristos; le afurisești și te lepezi pe ele? Răspuns: Cu adevărat m-am lepădat de toată credința evreilor și de învățăturile lor, care sunt împotriva lui Hristos Dumnezeul nostru, și le afurisesc și le lepăd pe ele." " Întrebare: Te lepezi de toată rătăcirea și greșeala adunării catolice, în care ai fost până acum? Răspuns: Mă lepăd de toată rătăcirea și greșeala adunării catolice, în care am fost până acum. Întrebare: Afurisești toate eresurile și dezbinarea lor, ca pe ale unor potrivnici ai lui Dumnezeu și ai adevărului, și ai Sfintei Lui Biserici? Răspuns: Afurisesc toate eresurile și dezbinarea lor, ca pe ale unor potrivnici ai lui Dumnezeu și ai adevărului, și ai Sfintei Lui Biserici." molitfelnic-necenzurat:http://www.mirem.ro/pdfuri/molitfelnic.pdf |
|
||||
|
||||
![]()
Oare chiar se practică în România primirea la ortodoxie a celor de alte credințe cu întrebări din astea de Ev Mediu?
Ar fi interesantă mărturia unora care s-au convertit. |
|
||||
|
||||
![]()
Adică cum?
|
||||
|
||||
![]()
Problema a fost ridicată chiar de fețe bisericești -
"De ce ar fi nevoie de o nouă rânduială privind convertirea la Ortodoxie a celor de alte credințe din moment ce fundamentul celor vechi nu s-a schimbat ? Răspunsul nu poate fi căutat decât în nevoia adaptării limbajului medieval (mult prea dur uneori) la noul context social. Lumea de azi pare puțin dispusă să accepte expresii jignitoare, de aceea o adaptare a limbajului pare chiar necesară, dar, totuși, nu considerăm necesară schimbarea întregului ritual. Ceea ce credem că este inutil este păstrarea unei rânduieli aparte și diferite pentru convertirea evreilor și a musulmanilor, precum și a celor care nu recunosc Sfânta Treime; pentru aceștia ritualul integral al botezului, așa cum este prescris de actualele Molitfelnice, este mai mult decât suficient." extras din Revista Teologică nr. 2/2012- Pr. Conf. Dr. Dumitru A. Vanca http://www.revistateologica.ro/articol.php?r=76&a=4698 |
|
|||
|
|||
![]()
-cei de la Petru Voda sub indemnul si binecuvantarea părintelui Justin Pârvu au studiat aceste Molitfelnice tipărite la anii 1749 (Iași), 1793 (Râmnic), 1833 (Sibiu) și 1859 (București), cât și din Evhologhionul bogat, cel tipărit la anul 1920, toate cu binecuvântarea Sfântului Sinod al BOR.
-si din toate aceste Molitfelnice au tehnoredactat unul: http://www.mirem.ro/pdfuri/molitfelnic.pdf -de asemenea cei de la Schitul Lacu,muntele Athos au tiparit o carte R Â N D U I A L A PRIMIRII LA ORTODOXIE A CELOR DE ALTE CREDINțE: http://apologeticum.files.wordpress....-ortodoxie.pdf -deci de 200 de ani in Biserica Ortodoxa Romana asa sunt primiti la ortodoxie ereticii, respectand slujbele respective,cu intrebari si raspunsuri,cu lepadarea de rataciri... -http://cartearomaneasca.blogspot.ro/...vine_3105.html -http://cartearomaneasca.blogspot.ro/...vine_1038.html -http://cartearomaneasca.blogspot.ro/...rii-de-la.html -http://cartearomaneasca.blogspot.ro/...vine_4439.html -deci nu vad sensul pt care acum sa se modifice aceste randuieli si slujbe, eventual ca sa fie corecti politic si pt ca au de-a face cu ecumenismul. Last edited by cristirg; 30.06.2014 at 20:45:48. |
|
||||
|
||||
![]()
A... Suntem cu naturelul simțitor...
Am priceput. Da' poate nici n-ar trebui să le zicem unora-altora că-s în erezie, că, Doamne feri!, se supără. ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut, de curând, o nouă carte de cult ce cuprinde rânduielile legate de Primirea la Ortodoxie a celor de alte credințe. Cartea are, pe lângă slujbele specifice, și mai multe explicații de ordin canonic, liturgic și pastoral pe care preoții trebuie să le cunoască și, în cazul în care există oameni care cer primirea sau revenirea la Ortodoxie, să le aplice. Puteți să achiziționați această nouă apariție editorială de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul Vieții”, prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro, precum și de la pangarele bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Fie ca vizeaza persoane sau aluatul altor invataturi, "afurisirea" care nu are in miezul ei Duhul Iubirii care mustra si inlatura inselaciunile, nu este decat o alta forma de violenta obisnuita. Nu este putin lucru sa "afurisesti" ceva, orice... chiar si pe aproapele tau. Vai de cei care "afurisesc" fara sa agoniseasca mai intai iubirea si adevarul. Pentru ca usor pot rataci calea si calca pe urmele mandriei. Pentru ca "afurisirea" ne indreptateste. Ne pune in proprii nostri ochi deasupra aproapelui. De aceea iubirea pentru toti ceilalti trebuie sa fie mai mare decat orice. Mai presus de orice. Acesta este samburele invataturii. Doar atunci "afurisirea" este roditoare si nu parjolitoare. "Afurisirea" este in esenta o negatie, nu o desconsideratie.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
recomandari editoriale | catalinabalhui | Generalitati | 12 | 13.11.2012 03:04:13 |
aparitii editoriale | gratia47 | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 14.03.2008 23:52:04 |
|