![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Într-o școală de la marginea unui oraș era un profesor foarte iubit de copii. Totdeauna el avea grijă de toți elevii, încercând să-i învețe cât mai multe. Dar, într-o zi, copiii au observat că unul dintre colegii lor fură și l-au pârât imediat profesorului. Acesta însă nu l-a pedepsit pe făptaș. După câteva zile, hoțul a furat iar, dar a fost prins imediat. Nici de această dată, domnul profesor nu l-a pedepsit. Când același lucru s-a întâmplat și a treia oară, câțiva băieți s-au dus la profesor să se plângă și i-au spus: „Acest coleg al nostru fură mereu. Nu este bine ceea ce se întâmplă și vă rugăm să-l dați imediat afară din școală, altfel plecăm noi“. „N-am să-l dau afară. Dacă vreți, puteți pleca toți, dar el rămâne“. „Domnule profesor, dar cum este posibil să renunțați atât de ușor la noi toți, care v-am ascultat mereu?“ Privindu-i cu blândețe, profesorul le-a explicat elevilor săi, atât de mirați de această neașteptată situație: „Voi știți deja ce e bine și ce e rău. Dacă ați pleca în lume, cu siguranță că ați ști cum să vă purtați, nici nu mă îndoiesc! Dacă însă el ar pleca de aici, dintre noi, ce ar face? Asta de ce nu v-ați întrebat? De ce v-ați gândit doar la voi? Credeți că dacă o să-l dau afară va fi mai bun? Dacă aici, între noi, el nu știe cum e bine să te porți, ce va face el în lume? Așa că, indiferent dacă voi rămâneți sau plecați, el va sta în continuare aici, iar eu voi avea grijă să se schimbe și să devină un om bun. Iar atunci când va dori și el acest lucru, cu siguranță că dintr-un hoț ocolit de colegi va deveni un copil apreciat și iubit de toți cei din jurul său“. Când a aflat despre cele petrecute, impresionat de bunătatea profesorului său, băiețelul, care până atunci furase și le pricinuise atâtea necazuri celor din jurul său, a promis că se lasă de furat. Și s-a ținut de cuvânt, fiindcă - așa cum spusese și domnul profesor - de data aceasta el era cel care dorea din tot sufletul să fie mai bun.
|
||||
|
||||
|
Un turist american în vizită prin Europa a făcut o excursie prin munții Italiei. Acolo a întâlnit tăietori de lemne care sortau bușteni pe malul unui râu. Aceștia le dădeau drumul unor bușteni pe apă, iar pe alții îi trăgeau deoparte, pentru a fi transportați la o fabrică din apropiere și folosiți ca material pentru mobilier. Curios, turistul l-a întrebat pe unul dintre tăietorii de lemne: „De ce păstrați doar anumiți bușteni și în funcție de ce faceți selecția lor?“
Tăietorul i-a răspuns: „Copacii pe care i-am ales pentru mobilier sunt cei care au crescut pe vârful muntelui. Acolo au fost încercați de vânturi puternice și furtuni, de zăpezi și viscole. Rezistând la toate acestea, lemnul lor a căpătat o calitate superioară și poate fi folosit pentru a face mobilă bună. Buștenii pe care îi trimit în vale, pe apă, sunt de calitate inferioară. Au fost copaci crescuți la adăpost, în văi, și nu au avut de înfruntat condiții potrivnice.“ Nu se aplică oare pilda aceasta și la viețile noastre? Nu suntem oare și noi puși la încercare de vânt puternic, de zăpezi grele, de furtuni - împrejurări dificile, poveri, supărări? Când se ivesc problemele, oare ar trebui să ne retragem din fața lor? Să fim nerăbdători, temători, anxioși? Sau trebuie să așteptăm ca Dumnezeu să Își urmeze scopul de a ne face mai puternici și mai pregătiți pentru a-L sluji? Să nu uităm că scopul vieții nu este fericirea, ci sfințirea omului. Hristos nu ne-a spus să căutăm fericirea, ci să fim sfinți. În aceste condiții, necazurile și suferința nu sunt inevitabile?
|
||||
|
||||
|
La finalul unui curs, un profesor a fost întrebat de un student: „Domnule profesor, care este sensul vieții?“
O parte dintre colegii celui care pusese întrebarea începuseră să râdă. Profesorul îl privi îndelung pe student, cercetând parcă dacă era o întrebare serioasă. Înțelese că da. „Am să vă răspund.“ Scoase din buzunarul de la pantaloni o oglinjoară rotundă, nu mai mare decât o monedă, și spuse: „Pe când eram copil, am găsit pe stradă o oglindă făcută țăndări. Am păstrat ciobul cel mai mare, care se află acum în palma mea. Mă jucam cu el și am fost încântat să văd cum reușeam cu ajutorul lui să îndrept reflexul luminii în cele mai întunecoase unghere, unde soarele nu poate ajunge. Am păstrat oglinjoara. Devenind bărbat, am înțeles că ce făceam nu era un simplu joc de copil, ci o prefigurare a ceea ce aș fi putut face în toată viața mea. Eu însumi sunt o frântură dintr-o oglindă pe care încă nu am văzut-o întreagă. Prin ceea ce am însă pot aduce lumină, adevăr, înțelegere, cunoaștere, bunătate, blândețe în ascunzătorile din inimile oamenilor și să schimb ceva în mine“. Dumnezeu a lăsat în fiecare om chipul Său. Scânteia divină semănată în noi ne luminează drumul prin viață dacă nu trăim neglijent și o facem să strălucească mereu mai puternic prin tot ce lucrăm. Sufletele noastre sunt oglinzi care împrăștie pretutindeni lumină, cu condiția să nu rămânem în întunericul egoismului.
|
||||
|
||||
|
Mulțumit de peștii pe care-i prinsese într-una din zile, un pescar se odihnea pe scăunelul lui, lângă debarcader. Un om bogat, vizitator din afara orășelului, plimbându-se pe acolo și văzându-l pe pescar odihnindu-se, îl întrebă:
- Nu e prea devreme pentru relaxare? De ce nu ești la ora asta în larg, la pescuit? Fără să se tulbure de faptul că bogatul nu dăduse nici măcar bună ziua, pescarul răspunse: - Am prins cât îmi trebuie pentru astăzi… așa că acum pot sta bucurându-mă de această zi frumoasă. - Dar dacă ți-ai folosi acest timp la pescuit, ai putea prinde mai mulți pești, apoi i-ai putea vinde și ai face o grămadă de bani, îi spuse bogatul. - Și apoi? spuse pescarul. - Păi, răspunse bogatul, după ce ți-ai aduna destui bani din vânzări, ai putea să-ți cumperi o barcă mai mare, care te-ar ajuta să mergi mai în larg și să prinzi pești mai mari. În felul ăsta ai face și mai mulți bani. - Și apoi? întrebă pescarul. - Apoi ai putea să-ți cumperi mai multe bărci, ai putea prinde mii de pești, ai putea să faci mii de dolari și într-o bună zi, să ajungi bogat ca și mine. - Și apoi? întrebă pescarul. - Apoi, ai putea pur și simplu doar să stai și să te bucuri de viață așa cum fac eu, spuse bogatul. - Dar omule, grăi pescarul, nu tocmai asta fac și eu acum?
|
||||
|
||||
|
Pilda de astăzi ne învață să fim atenți la ceea ce socotim amănunte nesemnificative în existența și munca noastră.
Un prieten l-a întrebat într-o zi pe Michelangelo, vestitul artist al Renașterii italiene, ce mai lucrase la o anume statuie de când se văzuseră ultima dată. „Am nuanțat un pliu, am șlefuit un fald al mantiei, am evidențiat un mușchi de la umăr.“ Cam acesta a fost răspunsul lui Michelangelo. „Dar astea sunt mărunțișuri“, îi replică prietenul. „E adevărat, dar perfecțiunea vine din lucrurile mici, iar perfecțiunea nu e un mărunțiș.“ Artistul avea dreptate. Uneori, când ne gândim ce urmări cumplite au unele lucruri mărunte, suntem ispitiți să credem că nu există lucruri mici.
|
||||
|
||||
|
Un bătrân ședea odată la marginea unei oaze de la intrarea într-o cetate aflată în deșert. Un tânăr se apropie de el și îl întrebă: Nu am mai fost niciodată pe aici. Cum sunt locuitorii acestei cetăți? Bătrânul îi răspunse printr-o întrebare:
Cum erau locuitorii cetății de unde vii tu? Egoiști și răi. De aceea, mă bucur că am putut pleca de acolo. Așa sunt și locuitorii acestei cetăți, răspunse bătrânul. Puțin după aceea, un alt pelerin s-a apropiat de omul nostru și i-a pus aceeași întrebare: Abia am sosit în ținut. Cum sunt oamenii pe aici? Înțeleptul îl chestionă așa cum făcuse și cu primul venit: Cum erau locuitorii cetății de unde vii? Am trăit acolo printre oameni buni, mărinimoși, primitori, cinstiți. Aveam mulți prieteni și cu greu i-am părăsit. Așa sunt și locuitorii acestei cetăți, îl liniști bătrânul. Dar un negustor care își aducea prin preajmă cămilele la adăpat auzise discuțiile avute de înțelept cu cei doi sosiți la porțile cetății. Și atunci când cel de-al doilea pelerin se îndepărtă, se întoarse spre bătrân și îi zise mustrător: Cum poți să te comporți astfel? Ai dat două răspunsuri cu totul diferite la una și aceeași întrebare pe care ți-au adresat-o două persoane. Nu am greșit cu nimic, îi spuse calm înțeleptul. Am răspuns fiecăruia după cum se cuvine. Orice om poartă lumea sa în propria-i inimă. Cel care nu a găsit nimic bun în trecut acolo unde a trăit, nu va găsi nici aici ceva bun. Dimpotrivă, acela care a avut și în alt oraș prieteni va găsi și aici tovarăși credincioși. Pentru că, vezi tu, oamenii nu sunt altceva decât ceea ce știm noi găsi în ei.
|
||||
|
||||
|
Un om a căzut odată într-o fântână, de unde nu reușea să iasă. Fântâna era lângă o stație de autobuz, așa că omul credea că se va găsi repede cineva care să-l scoată din adânc. Să vedem însă ce s-a întâmplat.
O persoană aparent miloasă trecu pe acolo și-i spuse celui neajutorat: „Îmi pare foarte rău pentru tine. Îți împărtășesc durerea și sunt alături de tine“, după care plecă. Își făcu apariția un om politic care era implicat în rezolvarea problemelor sociale. Privind la omul necăjit, zise: „Era de așteptat ca, mai devreme sau mai târziu, cineva să alunece înăuntru“. Apoi îl părăsi pe cel pățit, înfundându-și mâinile în buzunarele de la pantaloni. Un altul, privind peste ghizdul fântânii, comentă: „Numai celor răi li se poate întâmpla să cadă într-un puț“. Încă un om politic respectabil, de data asta din partea opoziției, se arătă preocupat să elaboreze un întreg discurs împotriva guvernului, criticându-l pentru că nu toate fântânile din țară sunt acoperite cu capac. Trecu și un ziarist. Îi făgădui omului din fântână să scrie un articol de opinie într-o publicație, duminica următoare. Un umorist venit și el la fântână și îi spuse celui din adânc: „Bea o cafea. Te va mobiliza și vei reuși să ieși“. Și au urmat mulți indivizi care s-au perindat pe lângă sărmanul om și l-au părăsit fluierând. În final, un coșar, cu suflet mare, îi întinse omului o frânghie și îl salvă pe cel aflat la ananghie.
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Povesti cu talc | silverstar | Generalitati | 500 | 22.03.2015 20:01:38 |
| Despre rugaciunea continua ( o povestioara cu tâlc ) | cristiboss56 | Rugaciuni | 10 | 26.10.2010 00:21:27 |
| Violonistul - o poveste cu talc | costel | Generalitati | 2 | 25.09.2009 16:35:42 |
|
|